Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Utazás autóval ukrán síterepekre

Hasznos tanácsok a bukoveli síközpontba tartóknak

2010.01.21. 2019.04.15. sielok.hu | frissítve: 2019.04.15.

Az ukrán síterepek még nagyon sok téli sportokban jártas honfitársunknak "szűz" területnek számítanak. A síterepek fejlődésével viszont egyre többen keresik fel ezeket a helyszíneket, elsősorban Bukovelt. Nekik készült ez a kis összeállítás, az utazás megkönnyítésére.
Fotó: Tóth Béla
Fotó: Tóth Béla
Ukrajnába utazáshoz az EU tagországaival ellentétben érvényes útlevélre van szükségünk, vízumra, meghívólevélre azonban nincsen.

Személyautóval mindenképpen érdemes kis határon átkelnünk, hogy a kamionok és teherautók okozta torlódásokat elkerüljük. (Ilyen pl. Beregsurány-Asztély, vagy Tiszabecs-Tiszaújlak. A kisebb határokon a várakozási idő általában kb. fél-egy óra.

Autóval utazóktól a határon kérik a "nemzetközi zöldkártyát", amivel azt igazoljuk, hogy külföldön is érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással rendelkezünk. Ezt a 30 napig érvényes okmányt ingyen - sok biztosítónál akár az interneten igényelve, amit postán küldenek el - ki tudjuk kérni a biztosítónktól, amelynél a kötelező biztosítást kötöttük. Ha ezt elmulasztottuk, a határon kell kötnünk Ukrajnára érvényes felelősségbiztosítást az utazásunk napjaira.

Amennyiben a gépkocsi tulajdonosa nem utazik velünk, vagy céges autóval kelünk útra, akkor közjegyző által hitelesített meghatalmazásra is szükségünk van. Ez kiemelten fontos, e nélkül nem engednek át a határon.

A síterepekre igyekezvén útdíjra autópályák hiányában nem kell számítanunk. Az üzemanyag jóval olcsóbb, az itthoni kb. 70%-a, így érdemes a határ után tankolni, ha spórolni akarunk. Bankkártyát már a legtöbb kútnál elfogadják, de ezt a szándékunkat mindenképpen még a tankolás előtt jelezzük.

A megengedett maximális sebesség határai településeken – 50 km/h; autóutakon – 110 km/h; autópályákon – 130 km/h; egyéb utakon 90 km/h (Beregszász - Bukovel közötti szakaszon településen kívül 90 km/h)
Ne felejtsük el, hogy Kárpátalja útjai - habár az utóbbi években sokat fejlődtek - nem a legjobbak, helyenként meglepetéseket okozhatnak. Figyeljünk az utak szélén kivilágítatlan kerékpárosokkal, gyalogosokkal.

Érdemes figyelni arra is, hogy Ukrajna egy időzónával keletebbre van, azonban - és ez némi kavarodásra is okot adhat - a kárpátaljaiak, köztük főként a magyarok "magyar idő" szerint élnek, számolnak, sőt még sok bolt nyitva tartása is sokszor magyar idő szerint van megadva.

Pénzváltás:
A határ közelében (pl. Beregszászon) forintot könnyen válthatunk hrivnyára, ráadásul a magyarországi pénzváltók árfolyamánál jóval kedvezőbb árfolyamon. A határtól távolodva azonban már csak eurót, vagy dollárt fogadnak el a pénzválók, így érdemes jól felkészülni.

Egyéb infók:
  • Ukrajnába való beutazáshoz Magyarország állampolgárai 180 napon belül maximum 90 napot tartózkodhatnak az ország területén, amennyiben Ukrajna nemzetközi szerződései másképp nem rendelkeznek. Az országba történő beutazás kizárólag érvényes útlevéllel történhet.
  • Kerüljék a nagyobb mennyiségű gyógyszer behozatalát, kivétel persze, ha betegség miatt szükséges és igazoljuk.
  • Sífelszerelés bérlésére a kőrösmezői (Yasinya) bérlőhelyeket ajánlom, mivel kb. 50% -kal olcsóbbak a bukovelieknél! Teljes felszerelés napi bérleti díja szezontól függően 1000 - 2500 Ft/nap közötti áron kapható. A bérlőhelyek személyi igazolványt, vagy más hivatalos iratot kérnek zálogul.
  • Bukovel pályáin kötelező a védősisak használata!
  • Az október 1-től május 1-ig tartó időszakban, lakott területen kívül, minden gépjármű nappali menetfénnyel vagy tompított fényszóróval köteles közlekedni.
  • Ha a kiskorú magyar állampolgárt (16 éves kor alatt) egyik vagy mindkét szülője elkíséri az Ukrajnába történő utazáshoz, írásos szülői hozzájárulásra nincs szükség a határátlépésnél. Ha a kiskorú szülők nélkül, felnőtt kísérővel (nagyszülő, rokon, ismerős, pedagógus stb.) utazik, szülői hozzájárulási nyilatkozatot kell bemutatni az ukrán határőröknek. A nyilatkozatban az alábbi adatokat célszerű feltüntetni: a kiskorú, a kísérő és a szülők adatai (név, születési adatok); a kiskorú érvényes útlevelének a száma; a külföldi tartózkodás célja, helye (cím, telefonszám); a meglátogatni kívánt személy vagy intézmény adatai, elérhetősége; két tanú, adataik, személyazonosító igazolványuk száma.
  • A határon a vámmal és beléptetéssel összefüggő problémák kezelésére a +38 044 527-63-63 telefonszámon elérhető forródrótot tartják fenn, melyen angol nyelvű tájékoztatás is kérhető.
  • Elsősorban a Beregsurány - Asztély határátkelőt érdemes megcélozni, de személyautóval és kisbusszal a Tiszabecs - Tiszaújlak határátkelő is optimális.
  • A Tiszabecs – Tiszaújlak csökkentett forgalmú határ, max. 8+1 személyes kisbusz mehet át.
  • A Máramarossziget (Rom.) – Aknaszlatina (Ukr.) csökkentett forgalmú határ, max. 8+1 személyes kisbusz mehet át.
  • Erdélyből nagy busszal a Halmi - Nevetlenfalu határátkelőt választható.
  • A benzinár kb. 300 forintnak megfelelő hrivnya-összeghez igazodik.
  • Forintot nem váltanak Bukovelben, eurót és dollárt viszont igen. Kőrösmező központjában viszont működik egy hivatalos pénzváltó, ahol forint is beváltható (Kőrösmező Buovel előtt 18 km-rel található)
  • A lakosság központi ivóvízellátása és a csatornázás csak a városokban és néhány nagyközségben megoldott. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott.
  • Az összeállításért köszönetet mondunk Treer Albertnek és Biró Andrásnak!
KOMMENTEK
hajnalcs64 | 2012.02.17. 16:49
Sziasztok !
Most jöttünk haza Bukovelböl, második alkalommal voltunk kinn, minden nagyon jó volt (pálya, szállás-Körösmezőn) hütte árak az égben, a sípálya barbára nem biztos, hogy ukrán mi egy Némettel találkoztunk, ami viszont fölháborító az r e n d ő r s é g , hamis indokokkal (havas rendszám , lehetetlen típusú tűzoltó készülék nem léte, nem használt hólánc - ott ahol SENKI nem is használt és nem is volt rá szükség, valamint nem írja elő nemzetközi jelzéssel - )-tehát a sapka esete - után durván büntetett 40.000ft alkudással. Ez fölháborító.
dcsaba | 2013.03.19. 07:36
Románia, Ukrajna... csak hogy közel maradjak.
A rendőrség így működik erre. Engem Romániában bűntetnek meg minden egyes alkalommal, akárhogy is vigyázok (20-50EUR)
Ezekben az országokban nem lehet az ember okos.
Némi megoldást talán a D.A.S. tagság jelentene az autósnak .. De akkor is ott a macera, várakozás, vitatkozás. Hiányzik ez?
Ha síelni megyek kikapcsolódni akarok, nem rendőrökkel veszekedni és jogászokkal telefonálgatni.
Tehát részemről marad az Alpok.
csbartok | 2016.12.08. 14:04
Sziasztok!
Bukoveli síelésben gondolkodom, de vannak aggályaim... Ha valakinek van "friss" élménye azt örömmel venném.

Kérdéseim:
- Továbbra is jellemzőek még a rendőri és határőri túlkapások?
- Síbaleset esetén az orvosi ellátásban meg lehet bízni?
- Az ivóvíz és az ételek minőségében meg lehet bízni?
- Közbiztonság (autó feltörése, lopás a hotelben, a sípályán)?

Köszönöm!
admin3 | 2016.12.08. 14:52
Kedves "csbartok"!
A kérdésedet érdemesebb lenne a Bukovel topikban feldobni, mert azt többen olvassák:
https://sielok.hu/forum/viewtopic.p...hp?t=7536
Itt egyébként sok beszámoló is olvasható bukoveli utazásról.

KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.