Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Skwal: a keskeny, extrém snowboard

2014.01.04. ifj. Tácsi László

Hallottál már a skwal deszkáról? A skwal az alpineboard extrém fordulókra fejlesztett keskenyebb változata. Szűzhavazásra szélesebb, emelkedettebb csőrűt, míg kezelt pályán extra keskeny formájút használnak. Hosszuk 160-190 cm-ig terjed, rádiuszuk pedig 11,5-16 méter közötti.

Mióta létezik ez a sporteszköz?

Az első skwal a 90-es évek második felében, az USA-ban és Franciaországban egyidőben jelent meg. Ezek még jóval szélesebbek voltak a mai lapoknál.

Miben hasonlít a síhez és miben más?

A carving sível megegyező a skwal formája és anyagösszetétele: famagon karbon, kevlár. A mozgást tekintve is mutat hasonlóságot, pl. tehermentesítés, élről-élre váltás, bothasználat, a váll és a csípő párhuzamos a völgyre. A legszembetűnőbb eltérést a testtartásban fedezhetjük fel: szinte fekvő carving, mély guggoló testtartás az egész mozgás alatt. Kimondottan nagy sebességnél való fordulókra lett kitalálva. Elengedhetetlen követelmény a súlypont lehető legmélyebben tartása. Ilyenkor a combizom folyamatosan feszült állapotban van. Fordulókban a tehermentesítést guggoló helyzetből kiindulva végezzük. Az alpineboardnál viszont jóval keményebb. A skwalt a síhez hasonlóan kemény cipőben, kemény kötéssel használjuk, a kötés viszont keskenyebb az alpineboardnál használtaknál. Az alpineboardhoz képest keskeny formáján kívül (az alpineboard közepe 19-21 cm, míg a skwal közepe 10,5-11,5 cm) a kötések elhelyezése és szögbeállítása is eltérőek. Az első láb sarokrésze a hátsó láb orr-részétől mindössze 4-5 cm távolságban van, ezért a két térd ilyenkor összeér. A kötés 90°-ban áll. Az első kötés orr-része a sarokhoz viszonyítva 3-4 cm-rel ék alakban emeli a cipőt.

Miért érdemes kipróbálni?

Az élvezetért.

Mennyi idő alatt lehet megtanulni?

Egyénfüggő, mindenesetre átlag fölötti egyensúlyérzékkel, koordinációs készséggel kell rendelkezni. Technikailag kiforrott alpin tudás szükséges a skwalozás elkezdéséhez. Folyamatos mélytartásban való kézletételes élenfordulás az alap belépő, ennek hiányában értelmetlen elkezdeni. Egy példa: külföldön közepes szinten alpinbordozó 5 fős társaság egész délelőtt próbált elindulni a skwalommal sikertelenül, 35-ig számoltam az eséseket. Fekve carving elsajátításához elengedhetetlen a súlypont legmélyebben való folyamatos tartása. Fordulókban a sízéshez hasonló tehermentesítési mozdulatot guggoló pozícióból indítjuk. Váll és csípő, ellentétben az elterjedt snowboard testtartással, párhuzamos a skwal orrára és a völgyre. Az első meneteknél a kötések beállítása minimálisan változtatható, maximum 80°-ra. Ez alatt már a cipő lelóg a lapról, fordulókban elakad.

Miután sikerült az első fekve fordulós menetünket abszolválnunk, teljesen merőleges állásba, 90°-ba fordíthatjuk a kötéseket.

Így néz ki a skwalozás a gyakorlatban

Kinek ajánljuk?

Kimondottan kimagasló szinten bordozóknak, akik keresik az új kihívásokat és szeretik feszegetni a határaikat. A skwalnál is, mint minden összetett mozgáson alapuló sportnál a fokozatosság elvét betartva juthatunk el a csúcsra. Például egy középhaladó szinten alpinozó, aki még nem tud minden fordulót élen megvezetni, időnként rolózik, csak szenvedni és gyötrődni fog. Az, hogy valaki a skwalozást élvezni tudja, már alpinborddal álmából felkelve is hibátlanul kell tudnia mélytarásban kézletétellel élen fordulni.

Hányan űzik Magyarországon és külföldön?

Tudtommal én vagyok az egyetlen aktív magyar skwalozó. Külföldön gyér létszámmal, de vannak egyesületek. Mölltalon szoktam csúszni, egy szezonban 3-5 olasz illetve francia skwalozóval találkozom. Olyankor nagyon tudunk egymásnak örülni. Francia síterepeken csúsztam eddig a legtöbb skwalozóval, ott rendszeresen rendeznek versenyeket is. Szlovák pályákon viszont sosem találkoztam skwalozóval. Nemzetközi versenyeket Franciaországban, Olaszországban, Japánban és az Egyesült Államokban is rendeznek. A regisztrált egyesületi tagok létszáma országonként 50-70 fő közé tehető.

Miről ismerjük meg a pályán a skwalozók mozgását? Bottal vagy bot nélkül szoktál csúszni?

Csinálom síbottal és szabad kézzel is. Bottal harmonikus szép mozgás kivitelezhető, ilyenkor a sízésnél ismert közepesen mély testtartást alkalmazom. Az igazi látvány és érzés azonban mégiscsak a fekve forduló. Az alpinbordot rövid idő alatt háttérbe szorította a freestyle lapok elterjedése. Előnye, hogy a kezdetleges, esetlegesen véglegesen berögzült tartáshibákat tolerálja. Könnyen el lehet a haladó szintig jutni. Ugyanazzal a lappal szűz hóban és kezelt pályán is csúszhatunk. A freestyle boardok felhasználóbarátabbak. A nagy tömegek a könnyebb változat mellett döntöttek. Az alpineboardot, a skwalt a sebesség megszállottjai favorizálják. A freestyle lapokkal ellentétben a talprészt csak a fordulók közötti élváltásra használják. 95%-ban az élén közlekednek, ezért fényévekkel gyorsabbak a kemény lapok. Az alpinosokra (profikra) a legtöbb helyen múmiaként tekintenek - személyes tapasztalat, mondván ilyen szinten úgysem tudunk megtanulni - kishitűség, a skwalozásról már nem is beszélve.

Hazai pályákon űzhető-e ez a sport?

A pályák széllessége és a lejtés hiánya nem kedvez a skwal hazai elterjedésének, de a legfőbb hátráltató ok a sportág nehézségében rejlik.

Hol, mennyiért lehet kapni skwalt?

Magyarországon Kucséber Ferenc barátom gyártja illetve forgalmazza. Ferenc a Custome Surf-Board-Skwal gyártás nemzetközileg elismert szakembere. Egyedi, minden igényt kielégítő megrendeléseket is teljesít, sporttársi áron a kinti árak töredékéért. Egy francia Lackroix Skwal 600 Euro, egy amerikai Skwal 800-1000 dollárba kerül. Infó: www.pirateboards.com
KOMMENTEK
tamas.zoltan | 2014.01.19. 19:55
Nagyon tetszik!
Tavaly voltunk egy baráti társasággal boardozni Mátraszentistvánban. Volt szerencsénk személyesen látni a sárga kabátos ridert skwalozni.
A liftnél sikerült jobban szemügyre vennünk ezt a karcsú lapot. Megdöbbentő. Mint egy kövérebb síléc. A hármas pálya meredekebb részein fekve fordult,eszelős sebességgel. A négyes pályán már bottal csinálta.Tátott szájjal bámultuk a meneteit.Csodálatos íveket húzott a hóba. Arra a következtetésre jutottunk ,hogy a tag előző életében valószinűleg higany volt. Voltam már több országban is csúszkálni,de ilyen szinten még nem láttam senkit boardozni. Kora délután már sível láttuk fekve carvingolni! "Tényleg higany."
Mi a barátaimmal még haladócska szinten csuszkálunk. Ahogy cikkben is ajánlják, még van hova fejlődnünk hogy kiprobáljuk a skwalt.
Számunkra ez a következő dimenziót jelenti.
dr si | 2014.01.20. 12:21
Tisztelt Zoltán!
Nagyon szépen köszönöm megtisztelő figyelmét, és az elismerő szavakat.
Boldoggá tesz ha a látvánnyal örömet szereztem önöknek.
A higany mozgásomat szertornászként alapoztam meg.
Üdvözlettel:Ifj Tácsi László ( a sárga kabátos tag)
Matyi72 | 2014.01.20. 12:29
Svájcban, St.Moritzban láttam ilyeneket liftről. Feltűnt hogy fekve fordulnak. :)
dr si | 2014.01.20. 14:01
A film tökéletesen szemlélteti a fekve fordulót.
Hazai pályák közül extremecarvinghoz a legjobb terep, a Szentistváni 1-es pálya. Nyitás után közvetlenül,amikor még frissen van ratrakolva.
http://www.youtube.com/watch?v=nVve...XrZmEC8
Harlequin | 2014.01.20. 17:04
Hintertuxon is volt 1-2 próbálkozó, nekem ez a kedvenc videóm:
http://www.youtube.com/watch?v=4Vl-...DzZ0KzA
tamas.zoltan | 2014.01.21. 08:53
Kedves Tácsi László!
A profillapját olvasva megvilágosodtam.
Már értem, honnan ez a különleges tudás.
Óriási élmény volt Őnt nézni!
Üdv: T Zoltán
madda | 2014.01.23. 09:17
Azt mondják egyszer mindent ki kell próbálni az életben (kivéve a vérfertőzést és a népi-táncot) :) Na másfél hét múlva megpróbálok kölcsönözni a lödözalp-on egy ilyet! (A legmagasabb összegű biztosítást kötöm előtte!) :)
dr si | 2014.01.31. 21:01
Bátraké a szerencse!
Amennyiben szeretnéd kiprobálni a skwalozást, jelentkezz az extremeskwal.scuola@gmail.com cimen

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.