Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Négy hóbiztos síterep a festői Ausseerland régióban

2009.01.29. Wesselényi Andrea

Friss hóval és jól kezelt pályákkal várt minket a megújult Tauplitzalm, az Altaussee fölötti Loser szűzhavas offpiste lejtői végképp rabul ejtettek. A stájerországi Ausseerland régió síterepeit indultunk felderíteni, és mivel rövid idő alatt sokat láttunk, néhány tippet szeretnék átadni az ide indulóknak.

Az Altaussee régió

Budapesttől 500 km-re, 5-6 órás autózással érhető el Altaussee és környéke, mely Stájerország leghóbiztosabb területe. Különleges mikroklímája miatt a régió 4 síterepén, melyek: Tauplitz, Loser, Planneralm és Riesneralm fantasztikus hómennyiséget tud a tél produkálni, és az idei sem kivétel, sőt! Soha rosszabb szezont! - hallottuk több helybéli vendéglátótól, akik egy szóval sem panaszkodtak a gazdasági válságra. Igaz, a síturizmus fő mozgatórugója a hó, és ha bőségesen van belőle, akkor vendégben sincs hiány. A Tauplitzon naponta átlag 4-5 ezer síelő és snowboardos vált síbérletet, és a hivatalos statisztikák szerint az ide érkezők átlag 5%-a magyar. Nekünk magasabbnak tűnik ez az arány, mert lépten-nyomon magyar szavakat hallunk.

A megújult Tauplitz

13 évvel ezelőtt jártam először Tauplitzon. Akkoriban még működött itt Európa leghosszabb egyszemélyes ülőliftje, mellyel 45 percig tartott a feljutás a faluból a Tauplitzalmra. "Nehéz volt szeretni. Még nehezebb volt elhitetni a turistákkal, hogy ez milyen csodálatos meditatív élmény" - meséli már nyugdíjas idegenvezetőnk, aki elégedett sóhajjal száll be a modern négyüléses, szélvédő burokkal ellátott felvonóba. Nem véletlenül látjuk minden táblán és prospektuson nyomatékosítva a feliratot, hogy ez már az "Új Tauplitz".

A romantikus Tauplitzalm

Domborviszonyai nem változtak, de a felvonók igen, az ülőlifteket mind korszerűsítették: a felső részeken is kényelmes puha bőrülésekbe huppanunk. Javítottak a pályák összeköttetésén, húzókötelek segítik az átjutást a fennsík laposabb részein lévő pályák között. Az egyik menedékházban iszogatva éppen tanúi vagyunk, ahogyan egy csapatnyi magyar barátként összeölelkezve búcsúzik az osztrák házigazdától, aki pár szót már beszél is a nyelvünkön, majd a síelők motorosszánra rakják csomagjaikat és elhúznak a völgy felé. Tauplitz egyik nagy vonzereje, hogy 1650 méter magas fennsíkon, a város zajától eltávolodva, közvetlenül a sípályákon töltheti el az ember a szabadságát családjával vagy barátaival összezárva. A havas hegyek között alig van nyoma a civilizált életnek, mindössze egy pici élelmiszerbolt és egy templom áll az itt lakók rendelkezésére, na meg a friss levegő és a természet érinthető közelsége. Aki jobban szereti a nyüzsgést és nem tud vagy akar lemondani a délutáni shoppingról, vagy más városi élvezetről az inkább a völgyben fekvő Tauplitz vagy Bad Mitterndorf üdülőfalvakat válassza szálláshelyül. Ez utóbbi kínálja a legtöbb vendégágyat a régióban, több hazai utazási iroda palettáján is megtaláljuk kedvező árú apartmanjait.

A mi szállásunk picit távolabb, a romantikus Grundlsee partján volt, ahol este kellemetlen meglepetésként ért a lezóduló hatalmas eső. Aggódtunk is a másnapi síelés miatt, mivel Loser felfedezése volt betervezve, csak reménykedtünk, hogy a hegyekben havazik. Még hogy havazott! Olyan káprázatos mesevilág várt odafenn amiről minden síelő álmodik: puha, sodorható finom friss hó, és látványnak a Loser jellegzetes sziklája alatt még érintetlen, vastag hólepellel takart, karcolásra váró lejtők, ráadásként ragyogó napsütés.

Álomsízés körpanorámával a Loseren

Loser síterülete két hegyoldalból áll, a két oldal jól összesíelhető az autóút föltött átívelő hídon keresztül. A Sandling oldali FIS versenypályát csak reggeli bemelegítésre használtuk, bár itt is el lehetett volna akár egész nap csúszkálni, ha az edzés cél, de már nagyon hívogatott a Loser oldala, ami sokkal változatosabbnak ígérkezett. Nem csalódtam: a szezon legszebb sínapját éltem itt meg, igazi kalandsízés volt pályákon és pályán kívül. Vannak síterepek, ahol a pályarendszert leíró számadatok már ömagukért beszélnek. A pályák összhossza (30 km) és a felvonók (8 db) száma alapján Losert az átlagos kis családias síterepek közé sorolhatnánk, igaz, az 1000 méteres szintkülönbség már sejtet valami pluszt. Pazar fekvése, változatos domborzata és különleges hóbiztossága teszi igazán favorittá. A felső pályákon olyan érzése van az embernek, mintha vidámparkban járna és egyik hullámvasútból a másikba szállna. Van bőven "bohóckodásra" hívogató lejtő, ahol veszélyérzet nélkül lehet mélyhavas élményeket szerezni. Láttunk is sok boldogan ugráló snowboardost. A velünk utazó kezdőknek felejthetetlen élményt jelentett a Loser Panoramastrassen való 8 km-es lesiklás. Érdemes tudni, hogy a nyáron egészen Loser Alm-ig autóval járható szerpentin a téli idényben síútként használható, ahol akár az 1-2 napos sítudással rendelkezők is biztonsággal megélhetik a hosszú lesiklás élményét. Losernek köszönhetően megint sikerült új tagokat toborozni a sírajongók táborába!

Planneralm és Riesneralm

Az Altaussee régió két további terepe közül az egyiken már évekkel ezelőtt sikerült megtapasztalnom, milyen az amikor a hó az úr. Az 1600-2200 méteren fekvő Planneralm büszke arra, hogy egyetlen hóágyúra sincs szüksége, a természet megteszi a maga dolgát, és minden évben méteres havakkal fedi le 15 km-nyi pályáit, a freeriderek paradicsomát. A közeli Riesneralm erőssége, hogy a 900 méteres szintkülönbséghez 25 km pálya, 2 ülőlift és egy húzólift tartozik. Mottójuk: Síelj többet és felvonózz kevesebbet! Ráadásul itt található Ausztria leghosszabb "varázsszőnyege", a különlegesen jó domborzati adottságokkal rendelkező síiskola büszkesége.

Látnivalók, program tippek a környéken:

  • Grundlsee: Az előző két télen nem fagyott be a vize, de most szinte teljes felületét beborítja a jég. A korcsolyázást 60 méter mély tóban rejlő alattomos meleg források miatt nem merjük ajánlani, de egy kellemes sétát a tó körül már igen, főleg ha azt egy ínyenc vacsora követi a Gault Millau csillagokkal kitüntett Seehotel Grundlsee étteremben.
    Weblap: www.seehotelgrundlsee.at

  • Knödl Alm: Romantikus lovasszán kirándulás vagy esti fáklyás séta után vacsora a "gombócos hüttében". Ezt a programot azoknak ajánljuk akik szeretik a stájer specialitásként ismert gombócokat mindenféle finom töltelékkel kipróbálni. A hegyi fogadó másik különlegessége a házi készítésű cirbolyapálinka, melyből vásárolhatunk is! Csütörtökönként élő zene dobja fel a hangulatot, aki teheti erre a napra időzítse a látogatást.
    Weblap: www.urig.at

  • Kulm síugrósánc: Bad Mitterndorf és Tauplitz között találjuk a főút mentén: érdemes lekanyarodni és testközelből megmegnézi. Nyáron egyébként ez kedvelt kirándulóhely 2 személyes ülőlifttel, magaslati kávézóval

  • Pürgg: festői kis alpesi falu a Grimming-hegy meredek sziklái tövében. A Tauplitz felé vezető főútról csak 1 km-t kell letérni, hogy elérjük a műemlék templomairól nevezetessé vált települést. A Johannis-kápolna mellett, melyben románkori, a 12. századból származó freskókat láthatunk idilli pihenő és piknikezőhely található. Fekvése miatt fotósok paradicsoma ez a hely!

  • Jégteke az Altausseei-tónál: A helyiek kedvelt téli játékát egy tóparti vendéglő teraszáról nézhetjük, vagy ki is próbálhatjuk. A házat Altausseeből a tó mellett végigvezető sétányon érhetjük el, miközben láthatjuk a számunkra Szabó István Oscar díjas filmjéből ismertté vált Klaus-Maria Brandauer filmsztár otthonát. Sok híres ember élt és alkotott az ihletet adó tó környékén, ahol a táj máig őrzi vadregényes arcát. A vízpartot illetve télen a korcsolyázásra hívogató jégfelületet szinte bárhol elérhetjük, mivel e tónál a természet védelme győzött a befektetőkkel szemben: mindeddig sikerült megakadályozni a part magáncélú kisajátítását.

A következő szezonra várható fejlesztések:

  • Új sílift Tauplitzon: a hosszú csákányos Mitterstein lift helyére még hosszabb nyomvonalon egy modern kiskabinos felvonó létesítését tervezik. Ha megvalósul a projekt akkor bizonyosan ez lesz a Tauplitzalm legélvezetesebb lesiklópályája!

  • Grimming Therme: új élményfürdő és wellness központ létesül Bad Mitterndorfban. A megnyitás tervezett napja: 2009. október 15., tehát már javában folyik az építkezés melyet akár webkamerán is nyomon követhetünk a honlapon, ahol már tart a visszaszámlálás: www.grimming-therme.com
jegesmedveSíbérlet tipp: a mosolygó jegesmedve logóval jelzett Schneebärenland régióban 4 síterep síelhető be egy közös bérlettel, ezek északról délkelet felé haladva: Loser, Tauplitz, Riesneralm és Planneralm.
A négy síterepen együtt összesen 110 km kezelt sípálya plusz sok-sok mélyhavas freeride terület várja a lesiklókat. A négy területre érvényes hat napos felnőtt bérlet ára az idei főszezonban 168, elő- és utószezonban 159,50 euró.
Weblap: www.schneebaerenland.com
A régió weboldala további infókkal: www.ausserland.at
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
AKCIÓ
Hotel Aquamarin csillagcsillagcsillag
A szálloda Bad Mitterndorfban található, síbusszal, vagy autóval 5 percre a legközelebbi sílifttől. A nap végén haza síelhetünk egészen a szállásig megfelelő hómennyiség esetén. Szolgáltatások: étterem, bár, szauna, WIFI, ping-pong, csocsó, darts.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Sonnenalm Apartmanház
A Sonnenalm Apartmanház két apartmanja kb. 10 km-re Tauplitz sítereptől Bad Mitterndorfban található. A jól felszerelt, 50 nm-es összkomfortos apartmanok 4 + 1 fő számára biztosítanak kényelmes szálláslehetőséget, gyönyörű kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Tauplitzerhof csillagcsillagcsillag
A szálloda Tauplitz központjában fekszik, a Tauplitzalmra vezető négyszemélyes ülőlifttől mindössze 250 méterre. Szolgáltatásai: étterem, bár, szauna, gőzfürdő, masszázs, szolárium, pihenőszoba.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.