Menü ≡

Hórekordok nyomában az Ausseerland régióban

2019.02.25. | Szerző: Wesselényi Andrea
Ez év januárjában tizenöt éve nem látott hómennyiség zúdult Altaussee környékére. Loser síliftjei oszlopostul, ülőszékestül, épületestül tűntek el az 5 méteres friss hóban. Az útmenti hófalak és házakat beborító hópaplanok még most is árulkodnak az évtized havazásáról. Ezt a természeti csodát néztük meg síelős csapatunkkal február közepén.
h i r d e t é s
Budapesten és környékén már az utolsó szem hó is elolvadt, sőt beköszöntött egy "mini-tavasz", ilyenkor nehezebb síelős hangulatba kerülni. Ausztriában az S6-os gyorsforgalmi út mentén sem láttunk sok havat. Viszont az úticélunkhoz közeledve teljesen megváltozott a táj. Kevesebb mint 6 óra autózás (a Budapest - Altaussee távolság kereken 500 km) után megjöttünk a hamisítatlan télbe. A falvakban a vastag fehér lepel alól szinte csak a házak füstölő kéménye látszott ki, giccses karácsonyi képeslapokra szoktak ilyet fotoshoppolni.

Altaussee - tóparti idill

A Salzkammerguti tóvidék egyik gyöngyszeme Altaussee. Ez a festői tó és a tóparti település neve is egyben. A helyiek büszkék arra, hogy itt vették fel a James Bond Spectre c. film egyik jelenetét és Daniel Craig és a 007 stábja itt lakott a közvetlen tóparti 4* superior Seevilla Hotelben. Nagy felhajtás övezte a forgatást és hírnevet is hozott a falunak, nem mintha nem lenne jól ismert turistacélpont: nyáron Altaussee nyüzsgő vízparti üdülőhely. A 3-4 méteres hóba takarózott falu idén mesebeli hellyé változott. "Tudnék itt élni". - töltött el az érzés, amikor reggelenként tettem egy sétát a csendes tóparton és a hófalakkal körbebástyázott utcákon. Tuti szezonbérletem lenne, és megtanulnék curlingezni is.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
De nem letelepedni, hanem csak néhány napra érkeztünk és végre holnaptól síelünk: Tauplitz és Loser lejtőin fogjuk a ratraknyomokat eltüntetni, az előrejelzés szerint zavartalan napsütésben.

Tauplitz - hóbiztos és változatos

Minden síelőt örök kötelék köt ahhoz a síterephez, ahol megtanult síelni. V. Géza, zseniális síoktatóm e helyen vett rá a párhuzamos lécvezetésre, itt sikerült először a teljes tehermentesítés és a rövidlendület - szóval én ezt a helyet sok évvel ezelőtt örökre a szívembe zártam. Jó visszatérni, és látni sítudásom fejlődése után a síterep fejlődését is.

Tauplitz egyébként elfogulatlanul is egy nagyon jó adottságokkal megáldott síterep: 43 km pályájával sok magyar síelő törzshelye. Az elmúlt 15 évben sok fejlesztés történt itt, melyekről itt a portálon is mindig hírt adtunk. A Mittelstein kabinos liftet bár 2010-ben avatták fel, most volt alkalmam először kipróbálni és rögtön ez a terület vált a kedvencemmé a pályarendszeren. Kék, piros és fekete jelzésű lesiklóút is választható, ezeket váltogatva síeltük be az összes pályát, nagy nagy megelégedéssel. Érdemes itt az utolsó hegymenetet megcsípni, ez volt számunkra a nap csúcsa, mintha kibéreltük volna a pályákat. Nem mintha napközben gondot okozott volna a tömeg, elég jól eloszlottak a pályákon a síelők.

Amit a tervekről hallottunk: új felvonó jövőre nem lesz (bár egy összekötő lift a kabinos aljától a Tauplitzalmig teljesen kompromisszummentessé tenné a pályarendszert) jócskán kiszélesítik a Lawinenstein menti pályákat.
Tauplitzon sok magyar üzemeltetésű szálláshelyet találhatunk.. Valószínűleg ez közrejátszik abban, hogy az osztrák átlagnál jóval magasabb arányban érkeznek ide honfitársaink. A "László's Restaurant" is népszerű, a tauplitzi ülőlift völgyállomásának épületében. A környező apartmanokban lakó vendégek, ha nincs kedvük főzőcskézni, itt fizethetnek elő jóárasított 3 fogásos vacsorára.

Loser - családbarát, szerethető síterep rengeteg hóval

Loser egy másik kiskedvenc - pont az a méretű pályarendszer, amit egy kisgyermekes családnak ajánlanék. Kezdőknek pedig kimondottan ideális, sokféle változatos kék jelölésű lejtő jellemzi, köztük egy igen hosszú, 8 km-es lankás Familienabfahrt, azaz családi lesiklópálya. Mindez fenomenális vizuális környezetben.
Fantasztikus mennyiségű hó van az egész terepen és a környéken. Mindkét oldalt besíeltük, a Sandling Almon is kiváló volt a hóminőség és tetszettek a 20-22-24-es piros pályák. Hétágra sütött a nap, ajándék idő volt, totális szélcsend. Rengeteg sítúrázót láttunk a Loser hegyen, sokan pólóban, volt aki ujjatlan felsőben haladt a csúcs felé. Mi is dobtuk lefelé a rétegeket, tavaszi ereje volt a napnak, imádtuk!
Pont 10 évvel ezelőtt jártam itt, azóta nem sok minden változott, a hangulat és a panoráma ugyanolyan megkapó. A Loser Fenster alatt épp egy freeride verseny ment, egy ideig néztük is a showt, vakmerő boardos meneteket láttunk. A Loserhütte dugig volt, mindenki napozni akart, de azért jutott egy asztal nekünk is. Ellátogattunk délután a Blaa Alm hüttébe is egy kis hótalpas túrával, a sífutóutak mentén és errefelé is megcsodáltuk a hófalakat és a hópaplannal beborított kis házikókat.
Mesés volt, egyszerűen képtelenek voltunk betelni a táj szépségével, nem is tudom mit kezdtünk volna egy hagyományos fotógéppel ahol korlátozott az exponálások száma. Naplementéig fotóztunk, remélve, hogy sikerül majd átadni a látványt az olvasóknak.

Szánkópálya tippek Tauplitz és Loser síterepein

Gyakori panasz a síterepek üzemeltetőire, hogy magasról tesznek a szánkósokra. Itt ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, a Loseren és Tauplitzon is ajánlottak szánkópályát, és mindkettő különleges a maga nemében.

A Loserhütte felé vezető szerpentint télen lezárják, és az aszfaltút helyén egy behavazott, lankás (13-as számmal jelzett) pálya kanyarog a völgyig 8 km hosszan. Ezt a pályát a síelőkön kívül szánkózók és gyalogtúrázók is használhatják. Igazi családi program, akár pici gyerekekkel is, mivel nem túl meredek, biztonságos a lecsúszás. Félpályáról is lehet indulni, a Loser oldalon lévő első ülőliftből való kiszállás után rögtön jobbra, úgy 4,5 km-t lehet egyben lecsúszni. Ez a sí- és szánkópálya a síterep nyitva tartási idejében használható.
A másik szánkópálya esti programként lehet izgalmas, síelés után. Nem kifogás a fáradtság, mivel a szánkót nem kézzel kell felhúzni a hegyoldalra! Ugye, ez jól hangzik? Tauplitz Grafenwiese nevű pályáján, a faluhoz közel található egy csákányos lift. Ez az esti órákban szánkóliftté alakul át, így villanyfényben lehet ródlizni és hüttézni felváltva. A helyszínen lehet szánkót is bérelni. Szuper program családoknak, kamaszoknak, "örökgyerek" felnőtteknek. Hetente két alkalmommal, kedden és szombaton van ródliprogram 17:30-20:30 óra között.

Bad Mitterndorf - Ausztria egyik legnagyobb sífutóközpontja

Helyi kísérőnk Seefeldhez, a jelenlegi Sífutó VB helyszínéhez hasonlította az itteni sífutópályákat, a tiroli példaképet már majdnem utolérték a pályák számában és minőségében. A klasszikus és skating útvonalakat összegezve már 180 kilométernyi kezelt pálya - pályatérképhez klikk ide! - kanyarog Bad Mitterndorf környékén, amit a Tauplitzalmon (1600m) kialakított magaslati sífutópályák egészítenek ki. Innen és a völgyből is maghatározó látvány a Dachstein-gleccser és a Totes Gebirge masszívuma.
A völgypályák Bad Mitterndorfból Pichl-Kainisch, Kulm és Tauplitz felé tekeregnek változatos tájakon, kis falvakon, hidakon át, hólepte farmházak és zúzmarás erdők között. A leghosszabb és legszebb pálya az un. "Steirische Salzkammergutloipe" - ez az egész régiót átszeli.

Másik pályatippünk a régió keleti sarkában található "Pichl-Kainisch Ödensee Loipe", ami kezdőknek ideális, hossza 13,4 km. A romantikus Öden-tó partján pedig egy vadonatúj "luxushütte" várja a betérő hedonista sífutókat és túrázókat, ámulatba ejtő fogásokkal és árakkal. Két neves séf álmodta meg a helyet, ahol péntekenként Weber Grillakadémia eseményeket rendeznek, a téli hónapokban is.
Aki még nem kapott kedvet a sífutáshoz, de szívesen elkalandozna a Bad Mitterndorf környéki falvacskák között, az csatoljon hótalpat, vagy fizessen be egy órás lovasszánozásra! Ilyen élményre itthon úgysincs esély, egyszer ezt is ki kell próbálni! Pokróc és pálinka is jár a lovaskocsi minden utasának.

Tökéletes ellazulás: két nagy wellness központot is kipróbáltunk síelés után

Amikor 10 évvel ezelőtt az Ausseerland régióban jártam, még folyamatban volt a Grimming Therme építése. 2009 végén adták át és azóta már tízezreket fogadott a termálfürdő, ami Bad Mitterndorf peremén található, kb. 5 kilométerre a Tauplitzalmi ülőlift völgyállomásától. A 40 °C-os, ásványi anyagokban gazdag termálvíz 2413 méter mélyről tör fel a felszínre, majd 18-34° C-ra lehűtve jut a medencékbe. A napsütésnek hála hosszasan tudtunk időzni a kinti medencében, majd irány a szaunavilág! Itt persze előállt a szokásos „jajj, meztelenre kell vetkőzni” dilemma, de törölközőkkel felszerelve áthidaltuk a megilletődöttséget. Bátrabb kollégáink beültek egy tömeges meztelen szauna-szeánszra és utána igazi flow élményről számoltak be. Itt senki sem nézegeti a másik tökéletlen testét, hanem tetőtől talpig ellazul és átadja magát a felüdülésnek. A fürdő este 10-ig nyitva van, így az egész napos síelés után még bőven van idő élvezni.
Egy rövid időre ellátogattunk a Bad Aussee-ben található Narzissen Vital Resort fürdőbe is. Ez egy még fiatalabb létesítmény, 2013-ban adták át. A modern, több medencés wellness központ egy 52 lakosztályból álló szállodával összekötött épületben található. Sós vizű medencéi és a sóbalangban kialakított pihenőhelyek teszik különlegessé. Képzeld el, ahogy a sós vízen ringatózva relaxálsz a medencéből jövő meditatív zenére! Az élményt a fürdőből a környező hegyekre nyíló lenyűgöző panoráma tetézi.

Pisztráng és hegyi lazac - édesvízi halfinomságok ínyenceknek

Lubickolás után lehet igazán megéhezni! A síeléssel töltött hét legnagyobb kihívása, hogyan kerüljük el, hogy több kilóval menjünk haza, mint amennyivel eljöttünk otthonról. Jelentem, én ezúttal megúsztam a plusz kilók nélkül, köszönhetően a könnyű vacsiknak. Amikor csak lehetett, halat választottam: a helyi ivóvíz-tisztaságú tavakban és patakokban fogott pisztrángot (Forelle) és hegyi lazacot, becenevén vitézhalat (Saibling), a hely specialitásait készítik grillen, gőzölve vagy füstölten, mindenhogy isteni és vacsira éppen elég az előételnyi adag.

Összegezve: Ha valaki nagyhavas élményekre vágyik a magyar határhoz viszonylag közeli Stájerországban, szereti a családias méretű, panorámás síterepeket, biztosan megtalálja a számítását Altaussee környékén. Különleges mikroklímájának köszönhetően télen mindig van elég hó a sípályákon, néha a kelleténél több is, ettől különleges. Szálláshelyek minden kategóriában elérhetők, és vannak igazi pályaszállások is, mint például a cuki házakból álló Hagan Lodge vagy a vadonatúj Ferienresort a Loser aljában.

jegesmedveSÍBÉRLET TIPP:
A mosolygó jegesmedve logóval jelzett Schneebären Kártya birtokában 5 síterep síelhető be egy közös bérlettel, ezek északról délkelet felé haladva: Loser, Tauplitz, Kaiserau, Riesneralm és Planneralm.
Az öt síterepen együtt összesen 120 km kezelt sípálya várja a lesiklókat. A régióra érvényes hat napos felnőtt bérlet ára az idei főszezonban 208 euró. 192 euróért váltható olyan bérlet is, mellyel 7 nap alatt 5 tetszőleges napon lehet síelni.
További infók a bérlettársaság weblapján: schneebaeren-card.com/

Hasznos oldalak a régióba utazóknak

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
Kapcsolódó wellness:
Kapcsolódó galériák:
Kapcsolódó terepcsoportok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »