Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hórekordok nyomában az Ausseerland régióban

2019.02.25. Wesselényi Andrea

Ez év januárjában tizenöt éve nem látott hómennyiség zúdult Altaussee környékére. Loser síliftjei oszlopostul, ülőszékestül, épületestül tűntek el az 5 méteres friss hóban. Az útmenti hófalak és házakat beborító hópaplanok még most is árulkodnak az évtized havazásáról. Ezt a természeti csodát néztük meg síelős csapatunkkal február közepén.
Ennyi hóval vár minket az Ausseerland Salzkammergut régió
Ennyi hóval vár minket az Ausseerland Salzkammergut régió
Budapesten és környékén már az utolsó szem hó is elolvadt, sőt beköszöntött egy "mini-tavasz", ilyenkor nehezebb síelős hangulatba kerülni. Ausztriában az S6-os gyorsforgalmi út mentén sem láttunk sok havat. Viszont az úticélunkhoz közeledve teljesen megváltozott a táj. Kevesebb mint 6 óra autózás (a Budapest - Altaussee távolság kereken 500 km) után megjöttünk a hamisítatlan télbe. A falvakban a vastag fehér lepel alól szinte csak a házak füstölő kéménye látszott ki, giccses karácsonyi képeslapokra szoktak ilyet fotoshoppolni.

Altaussee - tóparti idill

A Salzkammerguti tóvidék egyik gyöngyszeme Altaussee. Ez a festői tó és a tóparti település neve is egyben. A helyiek büszkék arra, hogy itt vették fel a James Bond Spectre c. film egyik jelenetét és Daniel Craig és a 007 stábja itt lakott a közvetlen tóparti 4* superior Seevilla Hotelben. Nagy felhajtás övezte a forgatást és hírnevet is hozott a falunak, nem mintha nem lenne jól ismert turistacélpont: nyáron Altaussee nyüzsgő vízparti üdülőhely. A 3-4 méteres hóba takarózott falu idén mesebeli hellyé változott. "Tudnék itt élni". - töltött el az érzés, amikor reggelenként tettem egy sétát a csendes tóparton és a hófalakkal körbebástyázott utcákon. Tuti szezonbérletem lenne, és megtanulnék curlingezni is.
Fotósétán készített képeslap: ilyen most Altaussee
Fotósétán készített képeslap: ilyen most Altaussee
De nem letelepedni, hanem csak néhány napra érkeztünk és végre holnaptól síelünk: Tauplitz és Loser lejtőin fogjuk a ratraknyomokat eltüntetni, az előrejelzés szerint zavartalan napsütésben.

Tauplitz - hóbiztos és változatos

Minden síelőt örök kötelék köt ahhoz a síterephez, ahol megtanult síelni. V. Géza, zseniális síoktatóm e helyen vett rá a párhuzamos lécvezetésre, itt sikerült először a teljes tehermentesítés és a rövidlendület - szóval én ezt a helyet sok évvel ezelőtt örökre a szívembe zártam. Jó visszatérni, és látni sítudásom fejlődése után a síterep fejlődését is.

Tauplitz egyébként elfogulatlanul is egy nagyon jó adottságokkal megáldott síterep: 43 km pályájával sok magyar síelő törzshelye. Az elmúlt 15 évben sok fejlesztés történt itt, melyekről itt a portálon is mindig hírt adtunk. A Mittelstein kabinos liftet bár 2010-ben avatták fel, most volt alkalmam először kipróbálni és rögtön ez a terület vált a kedvencemmé a pályarendszeren. Kék, piros és fekete jelzésű lesiklóút is választható, ezeket váltogatva síeltük be az összes pályát, nagy nagy megelégedéssel. Érdemes itt az utolsó hegymenetet megcsípni, ez volt számunkra a nap csúcsa, mintha kibéreltük volna a pályákat. Nem mintha napközben gondot okozott volna a tömeg, elég jól eloszlottak a pályákon a síelők.

Amit a tervekről hallottunk: új felvonó jövőre nem lesz (bár egy összekötő lift a kabinos aljától a Tauplitzalmig teljesen kompromisszummentessé tenné a pályarendszert) jócskán kiszélesítik a Lawinenstein menti pályákat.
Tauplitz: a Mittelstein 8 fős kabinos lift 2 szakaszban visz fel a pályarendszer csúcsára.
Tauplitz: a Mittelstein 8 fős kabinos lift 2 szakaszban visz fel a pályarendszer csúcsára.
Tauplitzon sok magyar üzemeltetésű szálláshelyet találhatunk.. Valószínűleg ez közrejátszik abban, hogy az osztrák átlagnál jóval magasabb arányban érkeznek ide honfitársaink. A "László's Restaurant" is népszerű, a tauplitzi ülőlift völgyállomásának épületében. A környező apartmanokban lakó vendégek, ha nincs kedvük főzőcskézni, itt fizethetnek elő jóárasított 3 fogásos vacsorára.

Loser - családbarát, szerethető síterep rengeteg hóval

Loser egy másik kiskedvenc - pont az a méretű pályarendszer, amit egy kisgyermekes családnak ajánlanék. Kezdőknek pedig kimondottan ideális, sokféle változatos kék jelölésű lejtő jellemzi, köztük egy igen hosszú, 8 km-es lankás Familienabfahrt, azaz családi lesiklópálya. Mindez fenomenális vizuális környezetben.
Loser: a 10-es pálya, 1600 méter fölött. Hóminőség: 100%
Loser: a 10-es pálya, 1600 méter fölött. Hóminőség: 100%
Fantasztikus mennyiségű hó van az egész terepen és a környéken. Mindkét oldalt besíeltük, a Sandling Almon is kiváló volt a hóminőség és tetszettek a 20-22-24-es piros pályák. Hétágra sütött a nap, ajándék idő volt, totális szélcsend. Rengeteg sítúrázót láttunk a Loser hegyen, sokan pólóban, volt aki ujjatlan felsőben haladt a csúcs felé. Mi is dobtuk lefelé a rétegeket, tavaszi ereje volt a napnak, imádtuk!
Sítúrázók érkeznek a Loserhüttébe.
Sítúrázók érkeznek a Loserhüttébe.
Pont 10 évvel ezelőtt jártam itt, azóta nem sok minden változott, a hangulat és a panoráma ugyanolyan megkapó. A Loser Fenster alatt épp egy freeride verseny ment, egy ideig néztük is a showt, vakmerő boardos meneteket láttunk. A Loserhütte dugig volt, mindenki napozni akart, de azért jutott egy asztal nekünk is. Ellátogattunk délután a Blaa Alm hüttébe is egy kis hótalpas túrával, a sífutóutak mentén és errefelé is megcsodáltuk a hófalakat és a hópaplannal beborított kis házikókat.
A Blaa Alm hütte felé sétálunk, hatalmas hófalak között
A Blaa Alm hütte felé sétálunk, hatalmas hófalak között
Mesés volt, egyszerűen képtelenek voltunk betelni a táj szépségével, nem is tudom mit kezdtünk volna egy hagyományos fotógéppel ahol korlátozott az exponálások száma. Naplementéig fotóztunk, remélve, hogy sikerül majd átadni a látványt az olvasóknak.

Szánkópálya tippek Tauplitz és Loser síterepein

Gyakori panasz a síterepek üzemeltetőire, hogy magasról tesznek a szánkósokra. Itt ennek ellenkezőjét tapasztaltuk, a Loseren és Tauplitzon is ajánlottak szánkópályát, és mindkettő különleges a maga nemében.

A Loserhütte felé vezető szerpentint télen lezárják, és az aszfaltút helyén egy behavazott, lankás (13-as számmal jelzett) pálya kanyarog a völgyig 8 km hosszan. Ezt a pályát a síelőkön kívül szánkózók és gyalogtúrázók is használhatják. Igazi családi program, akár pici gyerekekkel is, mivel nem túl meredek, biztonságos a lecsúszás. Félpályáról is lehet indulni, a Loser oldalon lévő első ülőliftből való kiszállás után rögtön jobbra, úgy 4,5 km-t lehet egyben lecsúszni. Ez a sí- és szánkópálya a síterep nyitva tartási idejében használható.
Kék kirándulópálya Loseren - síelők, gyalogtúrázók és szánkózók is mehetnek rajta.
Kék kirándulópálya Loseren - síelők, gyalogtúrázók és szánkózók is mehetnek rajta.
A másik szánkópálya esti programként lehet izgalmas, síelés után. Nem kifogás a fáradtság, mivel a szánkót nem kézzel kell felhúzni a hegyoldalra! Ugye, ez jól hangzik? Tauplitz Grafenwiese nevű pályáján, a faluhoz közel található egy csákányos lift. Ez az esti órákban szánkóliftté alakul át, így villanyfényben lehet ródlizni és hüttézni felváltva. A helyszínen lehet szánkót is bérelni. Szuper program családoknak, kamaszoknak, "örökgyerek" felnőtteknek. Hetente két alkalmommal, kedden és szombaton van ródliprogram 17:30-20:30 óra között.
Grafenwiese: kivilágított szánkópálya felvonóval Tauplitzon | Fotó: grafenwiese.at
Grafenwiese: kivilágított szánkópálya felvonóval Tauplitzon | Fotó: grafenwiese.at

Bad Mitterndorf - Ausztria egyik legnagyobb sífutóközpontja

Helyi kísérőnk Seefeldhez, a jelenlegi Sífutó VB helyszínéhez hasonlította az itteni sífutópályákat, a tiroli példaképet már majdnem utolérték a pályák számában és minőségében. A klasszikus és skating útvonalakat összegezve már 180 kilométernyi kezelt pálya - pályatérképhez klikk ide! - kanyarog Bad Mitterndorf környékén, amit a Tauplitzalmon (1600m) kialakított magaslati sífutópályák egészítenek ki. Innen és a völgyből is maghatározó látvány a Dachstein-gleccser és a Totes Gebirge masszívuma.
Bad Mitterndorf - sífutópálya
Bad Mitterndorf - sífutópálya
A völgypályák Bad Mitterndorfból Pichl-Kainisch, Kulm és Tauplitz felé tekeregnek változatos tájakon, kis falvakon, hidakon át, hólepte farmházak és zúzmarás erdők között. A leghosszabb és legszebb pálya az un. "Steirische Salzkammergutloipe" - ez az egész régiót átszeli.

Másik pályatippünk a régió keleti sarkában található "Pichl-Kainisch Ödensee Loipe", ami kezdőknek ideális, hossza 13,4 km. A romantikus Öden-tó partján pedig egy vadonatúj "luxushütte" várja a betérő hedonista sífutókat és túrázókat, ámulatba ejtő fogásokkal és árakkal. Két neves séf álmodta meg a helyet, ahol péntekenként Weber Grillakadémia eseményeket rendeznek, a téli hónapokban is.
Lovasszán kirándulás Bad Mitterndorf környékén.
Lovasszán kirándulás Bad Mitterndorf környékén.
Aki még nem kapott kedvet a sífutáshoz, de szívesen elkalandozna a Bad Mitterndorf környéki falvacskák között, az csatoljon hótalpat, vagy fizessen be egy órás lovasszánozásra! Ilyen élményre itthon úgysincs esély, egyszer ezt is ki kell próbálni! Pokróc és pálinka is jár a lovaskocsi minden utasának.

Tökéletes ellazulás: két nagy wellness központot is kipróbáltunk síelés után

Amikor 10 évvel ezelőtt az Ausseerland régióban jártam, még folyamatban volt a Grimming Therme építése. 2009 végén adták át és azóta már tízezreket fogadott a termálfürdő, ami Bad Mitterndorf peremén található, kb. 5 kilométerre a Tauplitzalmi ülőlift völgyállomásától. A 40 °C-os, ásványi anyagokban gazdag termálvíz 2413 méter mélyről tör fel a felszínre, majd 18-34° C-ra lehűtve jut a medencékbe. A napsütésnek hála hosszasan tudtunk időzni a kinti medencében, majd irány a szaunavilág! Itt persze előállt a szokásos „jajj, meztelenre kell vetkőzni” dilemma, de törölközőkkel felszerelve áthidaltuk a megilletődöttséget. Bátrabb kollégáink beültek egy tömeges meztelen szauna-szeánszra és utána igazi flow élményről számoltak be. Itt senki sem nézegeti a másik tökéletlen testét, hanem tetőtől talpig ellazul és átadja magát a felüdülésnek. A fürdő este 10-ig nyitva van, így az egész napos síelés után még bőven van idő élvezni.
Kültéri medencék a Grimming termálfürdőben
Kültéri medencék a Grimming termálfürdőben
Egy rövid időre ellátogattunk a Bad Aussee-ben található Narzissen Vital Resort fürdőbe is. Ez egy még fiatalabb létesítmény, 2013-ban adták át. A modern, több medencés wellness központ egy 52 lakosztályból álló szállodával összekötött épületben található. Sós vizű medencéi és a sóbalangban kialakított pihenőhelyek teszik különlegessé. Képzeld el, ahogy a sós vízen ringatózva relaxálsz a medencéből jövő meditatív zenére! Az élményt a fürdőből a környező hegyekre nyíló lenyűgöző panoráma tetézi.

Pisztráng és hegyi lazac - édesvízi halfinomságok ínyenceknek

Lubickolás után lehet igazán megéhezni! A síeléssel töltött hét legnagyobb kihívása, hogyan kerüljük el, hogy több kilóval menjünk haza, mint amennyivel eljöttünk otthonról. Jelentem, én ezúttal megúsztam a plusz kilók nélkül, köszönhetően a könnyű vacsiknak. Amikor csak lehetett, halat választottam: a helyi ivóvíz-tisztaságú tavakban és patakokban fogott pisztrángot (Forelle) és hegyi lazacot, becenevén vitézhalat (Saibling), a hely specialitásait készítik grillen, gőzölve vagy füstölten, mindenhogy isteni és vacsira éppen elég az előételnyi adag.

Összegezve: Ha valaki nagyhavas élményekre vágyik a magyar határhoz viszonylag közeli Stájerországban, szereti a családias méretű, panorámás síterepeket, biztosan megtalálja a számítását Altaussee környékén. Különleges mikroklímájának köszönhetően télen mindig van elég hó a sípályákon, néha a kelleténél több is, ettől különleges. Szálláshelyek minden kategóriában elérhetők, és vannak igazi pályaszállások is, mint például a cuki házakból álló Hagan Lodge vagy a vadonatúj Ferienresort a Loser aljában.

jegesmedveSÍBÉRLET TIPP:
A mosolygó jegesmedve logóval jelzett Schneebären Kártya birtokában 5 síterep síelhető be egy közös bérlettel, ezek északról délkelet felé haladva: Loser, Tauplitz, Kaiserau, Riesneralm és Planneralm.
Az öt síterepen együtt összesen 120 km kezelt sípálya várja a lesiklókat. A régióra érvényes hat napos felnőtt bérlet ára az idei főszezonban 208 euró. 192 euróért váltható olyan bérlet is, mellyel 7 nap alatt 5 tetszőleges napon lehet síelni.
További infók a bérlettársaság weblapján: schneebaeren-card.com/

Hasznos oldalak a régióba utazóknak

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Sonnenalm Apartmanház
A Sonnenalm Apartmanház két apartmanja kb. 10 km-re Tauplitz sítereptől Bad Mitterndorfban található. A jól felszerelt, 50 nm-es összkomfortos apartmanok 4 + 1 fő számára biztosítanak kényelmes szálláslehetőséget, gyönyörű kilátással a környékbeli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Kogler csillagcsillagcsillagcsillag
Osztrák család által vezetett, családias hangulatú szálloda Bad Mitterndorf központi részén, mégis nyugodt helyen, 6 km-re Tauplitz síterepétől, ingyenes síbusz lehetőséggel!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Kukoricza Hacienda
Magyar személyzettel működő szálláshely Tauplitz síterepétől 5 km-re. 2-4 fős felújított szobák, többségéhez kis konyhasarok is tartozik. Szolgáltatások: társalgó, gyereksarok, TV, Wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.