Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gyermekparadicsom Tirolban: Serfaus-Fiss-Ladis

2008.01.30. Nagy Zoltán

A három meseszép tiroli kis falucska Serfaus, Fiss és Ladis összefogott és közös síterepet hozott létre. Itt elsősorban a gyerekekre koncentrálnak, de a felnőttek is találnak épp elég szórakoztató attrakciót a síelésen túl is.

PUSZTA SZÁMOK

Ha csak annyit tudok, hogy ez a sírégió 185 km kiválóan karbantartott pályával rendelkezik, ebből 135 km 2000 méter fölött, melyre 53 felvonó biztosítja a feljutást, már megjön a kedvem, hogy ellátogassak. De sok más síterep is dicsekedhet hasonló adatokkal, mivel nyújt mást Serfaus-Fiss-Ladis mint a konkurencia? A válasz egyértelmű: ők a gyerekekre koncentrálnak, a családosokat csábítják nem is akármilyen ajánlatokkal. Persze a szülőkről sem feledkeznek el, ők is találnak épp elég szórakoztató attrakciót a síelésen túl is.

HOL JÁRUNK?

A három kis falucska Serfaus, Fiss és Ladis összefogott, közös síterepet hozott létre, a teljes pályarendszer bejárható sítalpakon, a liftek teljes összeköttetést biztosítanak. Sajnos, tőlünk kicsit messze, Budapesttől mintegy 800 km-re járunk, Innsbrucktól még valamivel nyugatra találjuk a régiót, hétvégi kiruccanásra tehát nem ajánlható, de az egyhetes sívakációba már belefér az oda-vissza út. A gyermekeknek szóló ajánlatokat a végére hagyom, lássuk mit ajánlanak a felnőtteknek is. (Minden kipróbálható gyerekeknek is, sőt, ők néha sokkal jobban élvezik.)

ADRENALIN SOKK 1.

Amennyire imádtam kölyökkoromban hintázni, annyira rosszul vagyok ma már attól is, ha csak nézem. Itt ki lehet próbálni a 15 méter sugárban való hintázást az úgynevezett skyswing segítségével. Ez egy nagy fémszerkezet, amelyre 6 ülés van szerelve. Mikor becsatoltak az ülésbe, és elkezdtek felcsörlőzni a magasba, meggondoltam magam, de már késő volt. Jó magasra felhúztak, majd minden figyelmeztetés nélkül egyszercsak elindult a zuhanás. A sikolyszerűség, ami kitört mindannyiunkból, hallhatóan nem az élvezet, hanem a jeges rémület eredménye volt, de szerencsére az ijedtség hamar elmúlik, és az első 3-4 lendület igazi élmény, rögtön azt kiabáltam, hogy újra ki akarom próbálni! De jött a következő attrakció... (Ezen a videón lehet benyomásokat szerezni, miről is van szó.)

ADRENALIN SOKK 2.

A Fisser flieger nevű furcsaság tulajdonképpen egy drótkötélpálya kb. 50 méterrel a pályák fölött, melyre egy sárkányrepülő szerű csoda van függesztve, amire pedig mi lettünk felfüggesztve. Felhúznak mintegy 700 méter hosszan a dróton, majd kioldják a féket. A 4 fős csapat kb. 80 km/órával száguld lefelé a magasban, ahol tetszés szerint lehet élvezni a száguldást, a kilátást, illetve szívinfarktust kapni. Az utóbbi azért annyira nem jellemző.

SÍPÁLYÁK

A két nem mindennapi élmény után nekiindultunk, hogy felfedezzük, milyen sípályák is vannak itt. Röviden: mindenféle. A széles, kék tanulópályától kezdve a 9 km-es piroson át a durván meredek fekete pályáig (nomen est omen: a legmeredekebb pálya neve: Pezid-Vertikal) minden megtalálható. De van Fun park, Flight and Cross Park a snowboardosoknak, akik több időt szeretnek a levegőben ugrásokkal tölteni, mint a havon, no és persze a már sokszor emlegetett gyermekpályák.

GYERMEKVILÁG

Itt tényleg komolyan veszik a gyermekközpontúságot, azt hiszem az étterem jól szemlélteti ezt: minden gyermekméretű. Máshol a kicsiknek kell nyújtózkodniuk, hogy felérjék az asztalt, itt fordítva van. Kicsi székek, asztalok, tányérok, kanalak, stb. A felnőttek kicsit liliputban érezhetik magukat, de a gyerkőcök egy tökéletesen rájuk szabott környezetben nyammoghatják el ebédjüket a fárasztó síoktatás után.

VARÁZSSZŐNYEG

De nem igazán van idejük észrevenni a fáradtságot, annyi színes érdekesség veszi őket körül. Varázsszőnyeges felvonók vannak, ami azt jelenti, hogy nem kell felkapaszkodni a székes felvonóra, úgyetlenkedni a tárcsával, kapaszkodni valami húzókában, csak rácsúsznak a szőnyegre, és az már szállítja is őket a tetőre. Mindenfelől nagy színes állatfigurák, mesébe illő díszletek veszik őket körül, és mégis más, ha a kisembert egy Berta nevű plüsstehén tanítgatja síelni, mint ha egy morcos képű felnőtt.

KALANDOK

Minden nap más élmények, kalandok várják az egész hetes síoktatásra benevezett gyerekeket. Egyik napot az indiánfaluban tölthetik, ahol kipingált arccal követik a tolldíszes törzsfőnök oktatót, másik nap egy lezuhant repülőgép roncshoz látogatnak, ahol nyomozást kell folytatniuk, hogy mi történt a gépmadárral. Úgy tanulnak meg síelni, hogy észre sem veszik, hogy síiskolába járnak, sokkal inkább érzik úgy, hogy mesevilágba csöppentek.
És joggal: Serfaus-Fiss-Ladis mesevilágot teremtett.

Kapcsolódó oldal: Serfaus-Fiss-Ladis weboldala magyarul
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.