Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Besízés porhóval és napsütéssel Söldenben

2008.11.03. Nagy Zoltán

2008. október 29. és november 2. közt Tirolban, Söldenben jártunk a GO 4 TRAVEL Ski & Snowboard Opening rendezvényén. Kipróbáltunk négykerék-meghajtású autókat, teszteltünk léceket és bakancsokat, na és persze síeltünk sokat a gleccsereken.
Itthon még nem láttunk havat, sőt odafelé Ausztriában sem nagyon, de a csúcsok már fehéren hívogattak. Sölden mintegy 800 kilométerre van Budapesttől, de ha október végén síelni akarunk, sajna muszáj ilyen messzire menni, hogy hóbiztos gleccserpályát találjunk. Sölden gleccserpályái 3300 méterről indulnak, s kb. 2600-ig ereszkednek alá. Reggel Sölden falucskából 1400 méterről autóval vagy síbusszal fel kell kapaszkodni egészen 2600 méterre, hogy elérjük a gleccser régiót. Szezonban a faluból is járnak liftek, természetesen, de 2008 októberében még nem esett le a hó, így még nem tudták beindítani az alsó lifteket. A szerpentin szerencsére jól járható, annak ellenére, hogy éjszaka esett az eső, szépen le volt takarítva. Azt hittem, hogy Ausztriában nem divat a sózás, így meglepett, hogy ezt az utat sózással tették hómentessé. A pályán hóesés és erős szél fogadott, mindkettő váltakozó erősséggel, és a zord idő velünk maradt csütörtökön és pénteken is. Szerencsére a kabinos liftekben széltől védve juthattunk a csúcsra. Aztán gyorsan menekülni kellett a gerincről, mert igencsak vágott a szél, de lejjebb a pályán már viselhető volt a klima, én kifejezetten jót síeltem. A tömeg annak ellenére nem volt nagy, hogy csak a gleccserrégió volt megnyitva, s így minden síelő ide kényszerült. Szombaton, a leghosszabb várakozás öt perc volt a kabinos aljában. A rendezvény keretében lehetett ingyenesen bérelni sícipőket, léceket. Én egy Nordicát próbálgattam, de sítudásom nem kellően profi ahhoz, hogy szakszerű értékelést nyújtsak róla. Mindenesetre a Doberman fantázianevéhez méltón azért elég jól harapott a kanyarban. Pénteken aztán akkora lett a szél, hogy leállították a kabinos lifteket is, így meglátogattuk a Porsche Pest által berendezett tesztpályát, és néhány ősz hajszálat varázsoltunk a tesztpilóták halántékára, miután bemutattuk, mennyire jól bánunk a járművekkel a havas úton. Most először volt alkalmam kipróbálni, milyen egy ESP-vel ellátott autót csúszós úton vezetni. Ez az elektronikai csodamegoldás arra jó, hogy felülbírálja amatőr döntéseimet, gázadásaimat, fékezéseimet, s pontosan annyit adjon tovább belőle az autónak, ami nem kockáztatja a menetbiztonságot. A jármű így sokkal nehezebben csúszik meg, sodródik ki, stb. Szombaton aztán legszebb arcát mutatta a gleccser: gyönyörű napsütés, szélcsend, jó hóviszonyok. Síeltünk is reggeltől estig amíg csak jártak a felvonók, hol egyik, hol másik gleccseren. Ja, ha még nem említettem volna, két gleccserpályán síelhetünk: a Tiefenbach és a Rettenbach gleccseren, a kettőt pedig egy síalagút köti össze, ami nem épp szokványos a sípályákon.

Minden este a söldeni Freizeit Arenaban pihegtük ki a fáradalmakat, ahol sokféle szauna frissített fel (vagy épp nyugtatott le) bennünket, de van igazi víziparadicsom a gyerekeknek, csúszdákkal, játékokkal, de ha valakiben túl sok energia maradt, még teniszezni is tudott a fedett csarnokban. Nem csalódtam Söldenben, jövőre is lesz besízés, ott a helyem!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
Szállástipp
Top Tirol Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
Az apartmanház Huben faluban, Söldentől északra található. A síbusz megállója közvetlenül a ház előtt van, amivel 10 perc alatt a kabinos felvonónál lehetünk. A házban összesen 24 db, 6 különböző típusú 2-7 fős apartman található és egy kiváló wellness részleg.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.