Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Volt mit túrni a Magas-Tátrában

2024.02.05. Wesselényi Andrea

Sűrű hóesésben zajlott idén Tour'd a Havat nevű síverseny Tátralomnicon. Az amatőr társasági versenyre nevezők egy része megrettent a szállodából nézve zord időjárástól, de így is 70-en sikeresen teljesítették a kitűzött távot. Mi nagyon élveztük a sűrű havazást, ami végigkísérte a Tátrában töltött napokat.
Versenyzők a rajt előtt
Versenyzők a rajt előtt
Négy óra alatt értünk kényelmesen Budapestről Ótátrafüredre, az új kassai autópályán gyér volt a forgalom és teljesen száraz az idő. A hegyeket elérve azonban fehérbe váltott a táj, és már kavargó hóesésben pakoltunk ki az autóból.

150 fős magyar társaság töltötte meg a 4 csillagos Hotel Bellevue-t, köztük sok család kiválóan síelő gyerekekkel, akik a Mátrai Síklub szervezésében érkeztek a Tátrába. Olyanok is voltak a társaságban, akik itt tették meg első lépéseiket a sílécen, őket ingyenes oktatással segítették a Síakadémia oktatói, ahogy az alábbi kisfilmben is látható. (Kattints a kép közepén lévő play jelre!)
Az Egri TV tudósítása a társasági síversenyről
A verseny előtti napon még ragyogó napsütésben síeltünk, a lankásabb pályákkal kezdtük, aztán jöttek a meredekebb részek. Szombat reggel ínycsiklandó képeket sikerült lőni a Lomnici-nyeregről, amit a friss hóesés után ratrakoltak meg. Álomszerű élmény volt, két nyereg-csúszás után aznapra már nem volt mozgáshiányunk. Újra megtanultuk: itt ki kell használni a délelőtti órákat, amíg odasüt a nap, délutánra már olyan hideg volt a kétüléses liften, hogy majd' odafagytunk. Így is megérte a teljes pályarendszert átívelő hosszú csúszással (nyeregtől a völgyig) zárni az első sínapot.
A Lomnici-nyereg kora reggel: frissen ratrakolva
A Lomnici-nyereg kora reggel: frissen ratrakolva
Másnap, január 27-én tartották a versenyt, sűrű hóesésben. A nagy szél miatt a felső pályákra vezető felvonókat lezárták, a versenyzők és a maradék síelő a Bukova Hola részre koncentrálódott. A kékbubis felvonó alatti pályán un. óriás-műlesikláson kellett legalább egy kört teljesíteni a versenyzőknek. A versenyen bárki indulhatott, és a célba érők között korosztályonként érmeket, kupát és ajándékokat osztottak ki a szervezők, mi sem jöttünk haza üres kézzel (egy arany- és egy ezüstérem + egy üveg Tátratea a hozomány.)
Eredményhirdetés: dobogón a síverseny nyertesei
Eredményhirdetés: dobogón a síverseny nyertesei
A díjakat Klausmann Viktor, a Magyar Síakadémia képviselője és Soňa Jelínkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője adták át ünnepélyes keretek között a szálloda Lucullus bárjában. A győztesek ünneplése után retro disco buli következett, amihez a rendezvény saját DJ-je, valamint St. Martin és Szulák Andrea produkciója szolgáltatta a zenét.

A síelésen kívüli havas programok közül újdonság volt számunkra a Hrebienok (Tarajka) magaslaton rendezett TATRY ICE MASTER jégfaragó verseny, amit zuhogó hóesésben néztünk meg már sötétedés után. A 10 jégszobrász csapat között magyar srácok is szerepeltek, sikerült Gáborecz István produkcióját a színpadon is látni. A közönség a zúzós zenék (+ forraltbor/tátratea) hatására beindult, a látványos showt követő tombolahúzás bemondóit hógolyózáporral viccelte meg. 😀 Szélcsendes, havazásban-sétálós hangulatban néztük végig a jégmesterek alkotásait és ha már felmentünk a siklóval, az Erzsébet királynő tiszteletére épített jégkatedrálist és a szánkózási lehetőséget sem hagytuk ki.
Jövőre is lesz ilyen rendezvény, a cél a 200 fős létszám elérése, a helyszín pedig újra a Magas-Tátra lesz.

Az évről évre visszatérő program fő szervezői és támogatói voltak:
Budavár Tours, Magyar Síakadémia, Szlovák Turisztikai Képviselet, Horalky / Moments
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Penzion Cikovsky
Teljesen felújított panzió igényes és modern szobákkal és reggelis ellátással a Magas-Tátrában, Tátralomnic sípályáitól 4,5 km-re.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.