Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Samuel, az utolsó bolíviai liftkezelő

2016.09.16. Szászi Bernadett

A világ legmagasabban fekvő síterepe, a Chacaltaya 2009-ben végleg bezárt. A gleccser elolvadt, a lifteket lebontották. Samuel, az utolsó alkalmazott azonban még mindig hisz a csodában. Az ő történetét mutatja be a Sámuel a felhők fölött című dokumentumfilm, melyet Magyarországon is láthatunk szeptember 25-26-án.
Samuel Mendoza egy dél-amerikai őslakos, az ajmara törzs tagja. A bolíviai El Alto-ban él családjával, mely a fővárostól, La Paz-tól nem messze található. Ő az utolsó alkalmazottja az ország nemzeti síklubjának, a Club Andino Boliviano-nak. Rendületlenül őrzi a Chacaltaya hegy tetején található rozoga menedékházat.
Samuel, a Bolíviai Síklub utolsó alkalmazottja
Samuel, a Bolíviai Síklub utolsó alkalmazottja
Gyerekkorában egyetlen álma az volt, hogy megtanuljon síelni. A síterep gondozását Édesapjától vette át, abban az időben amikor a síterep még a fénykorát élte és egész évben makulátlanul fehér volt a hegycsúcs.

Édesapja egy egyszerű régimódi síliftet üzemeltetett. Pirkadattól késő estig dolgozott azért, hogy a turisták és a gazdag La Paz-i polgárok síelhessenek a világ legmagasabb síterepén. Akkoriban még helyi bajnokságokat is rendeztek és ide jártak Argentína és Chile legjobb sízői.
Mostanában már csak néhány turista fényképezkedik a megmaradt hófoltokon
Mostanában már csak néhány turista fényképezkedik a megmaradt hófoltokon
Ezek az idők viszont sajnos örökre elmúltak, 2009-re a hó teljesen eltűnt. Samuel most annak szenteli napjait, hogy az épületeket karbantartsa és fogadja a néha megjelenő turistákat.

Samuelnek spirituális kötődése van a hegyekhez. Az ajmarák hite szerint a hegy csúcsa egy 'Achachillas', azaz bölcs keresztapa, ősi szellem, ami a Földanyához tartozik és az áldozatért cserébe jólétet hoz. Samuel továbbra is hisz abban, hogy a hó vissza fog jönni.
Samuel és a sámánok a hegy istenének mutatnak be áldozatot
Samuel és a sámánok a hegy istenének mutatnak be áldozatot
2011 decemberében jött létre a megfigyelőállomás a Chacaltaya hegy csúcsán, amely máig a világ legmagasabban fekvő mérőállomása, mely kizárólag a légkör összetételében bekövetkező változásokat méri. Ez a kivételes kutatócsoport francia, olasz, német, svéd és svájci tudósokból áll.

Az épület rozoga ugyan, de a laboratórium jól felszerelt a légköri változók széleskörű méréséhez. Ebben az 5000 méter feletti magasságban rengeteg adatot gyűjtenek, melyekből a kutatók azt vizsgálják, hogy pontosan milyen hatásai vannak a globális felmelegedésnek.
A kutatócsoport tagjai folyamatosan mérik a globális felmelegedés hatásait
A kutatócsoport tagjai folyamatosan mérik a globális felmelegedés hatásait
Samuel és a kutatók közös szélmalomharcát mutatja be a "Sámuel a felhők fölött" (Samuel in the Clouds) című belga-holland dokumentumfilm, melyet 2016. április 22-én, Belgiumban mutattak be a Mooov filmfesztiválon. A rendező, Pieter Van Eecke szerint bolygónk vészes tempóban halad a kárhozat felé. A klímakutatók azt jósolják, hogy 10-20 éven belül az Andok lakosságának súlyos vízhiánnyal kell szembe néznie a gleccserek elolvadása miatt.

Samuel folyton azt az egyre abszurdabbá váló álmot kergeti, hogy visszakapja régi sípályáit. Ezek a spirituális hiedelmek érdekes kontrasztban állnak a kutatók tudományos munkájával, akik talán még Samuel-nél is elveszettebbek. A rendező szerint ez az emberiség allegóriája, a nyilvánvaló változások ellenére sem nézünk szembe a valósággal. A zenészek továbbra is játszanak, míg a Titanic süllyed.
Samuel kitartóan őrzi a régi menedékházat
Samuel kitartóan őrzi a régi menedékházat
A film az ijesztő valóságot gyönyörű képeken keresztül mutatja be, elrepít erre a különleges tájra, ahol Samuel spirituális hitével és a kutatók tudományos munkájának bemutatásával próbálja felhívni a világ figyelmét a fenyegető veszélyre.

Az alkotást számos nemzetközi filmfesztiválon bemutatták, 2016. szeptember 25-26-án pedig Magyarországon is megtekinthető lesz a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.

Sámuel a felhők fölött

Eredeti cím: Samuel in the Clouds
Játékidő: 70 perc
Megjelenés éve: 2016
Nyelvek: spanyol, ajmara

A film előzetese
Magyarországon megtekinthető:
Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Vetítési időpontok:
2016. szeptember 25. vasárnap 12:45, Premier Kultcafé
2016. szeptember 26. hétfő 15:00, Ódry Színpad
Jegyinformáció:
Premier Kultcafé - www.jegy.hu
Ódry Színpad odryszinpad.hu

Kapcsolódó hivatkozások:
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.