Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kísérlet a világ legmagasabb síterepének megmentésére

2006.11.06.

Kísérlet a világ legmagasabb síterepének megmentésére A síeléshez kötődő érdekességek között mindig kedvenc témának számít a világ legmagasabb síterepe, vagy a legmagasabban működő sílift. Ezt a büszke címet sokáig a bolíviai Chacaltaya bitorolta, de az utóbbi időben vészjósló híreket hallani az egykori síterepről.
Becslések szerint 4-5 éven belül teljesen eltűnhet a hó világ legmagasabban fekvő síterepéről. Egy lelkes csoport még az utolsó pillanatban próbálja megakadályozni a tragédiát. Chacaltaya, a bolíviai fővárostól nem messze fekszik, a hegycsúcs 5421 méter magas, a pálya felső része 5375 méter magasságból indul, vagyis inkább csak indult, mert az utóbbi időben már nem síelt itt senki. A globális felmelegedés teljesen elolvasztotta a hegy gleccserét, az utóbbi 15 évben a hóréteg 80%-a olvadt el. Ha ez így megy tovább, akkor 4-5 éven belül teljesen eltűnik a hó az Egyenlítőhöz nagyon közeli hegyről.

A síterepet még 1939-ben idetévedt osztrákok alapították, és az utóbbi évekig az ország egyetlen sípályájaként szolgálta a helyieket és a kíváncsi síelőket a világ minden tájáról. A helyieknek nincs máshol síelniük, a külföldiek pedig szívesen jönnek, hogy elmondhassák, hogy a világ legmagasabban fekvő pályáján síeltek, még akkor is, ha nem olyan könnyű a levegővétel 5300 méter felett. Természetesen nemcsak a globális felmelegedés tette tönkre a hegyet.

A nyári melegben felforrósodó hatalmas sziklák sajnos sokáig megtartják a meleget, és ezzel jelentősen olvasztják a havat, de a civilizáció is szinte kilométerekre közelítette meg a hegyet. Nagyvárosok épültek a környéken, amelyek üzemei és járművei rengeteg káros anyagot bocsátanak ki, ezzel is emelve a környék hőmérsékletét.

A terep megmentésére tett kísérleteket árgus szemekkel figyeli a többi dél-amerikai terep is, hiszen tanulmányok szerint 30 éven belül az Andok gleccsereinek a fele vélhetően elolvad, ez pedig a lehető legrosszabb hír az utóbbi években errefelé látványosan fejlődő síturizmusnak. Az eddig javasolt egyetlen megoldás a mesterséges havazás feltételeinek a megteremtése, ami egy átlagos országban nem tűnne lehetetlennek, de Bolíviában ez nem ennyire egyszerű.

Az ország finoman szólva sem dúskál a pénzben. A szervezőknek nagyon nehéz bármelyik politikust is meggyőzni arról, hogy pénzt költsenek a sípálya megmentésére, amikor a szegénység elleni harc is legalább ilyen sürgősnek és lehetetlennek tűnik Bolíviában.

Kevés esély van arra, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges 200 000 dollárt. Halvány remény, hogy néhány ország és bank hajlandó pénzt áldozni a hegy megmentésére, de konkrét lépések még nem történtek ez ügyben. Sajnos, az idő egyre jobban fogy.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.