Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Géppisztolyokkal adták át az új felvonót Grúziában

2006.01.25. Bata Attila

Géppisztolyokkal adták  át az új felvonót Grúziában Akár irigykedhetnénk is. Egy rosszabb gazdasági helyzetben lévő ország átadta lakosainak az ország első kabinos felvonóját. Az egykori szovjet köztársaság, Grúzia hatalmas felhajtással köszöntötte a függetlenség kivívása óta épített első modern sífelvonó átadását.
Az ortodox újévre időzített átadási ceremónia annyira sokat jelent az országnak, hogy Szakasvili grúz államelnök személyesen adta át az 1600 méteres kabinost a Didveli hegységben. Kicsit eljátszottam a gondolattal, ha egyszer nálunk is épülne egy ilyen modern lift, akkor melyik politikust kellene meghívni...

Didveli, és azon belül a síterep Bakuriani (1770-2155m) nevét még lehet, hogy érdemes lesz megjegyezni, mert 2003-ban megvásárolta az ország néhány dúsgazdag üzletembere azzal a céllal, hogy egy alpesi színvonalú téli üdülőparadicsomot faragjon belőle. A 18 millió eurós (4,5 milliárd forint) beruházás az elnök szerint jól szimbolizálja azt a fejlődést, amit az ország az utóbbi két évben megtett.

Erről akár könnyen meg is győzhetett volna engem, mint kívülállót az Elnök úr, de amikor az új Leitner csodára rámutatva kijelentette, hogy ő már járt szinte az összes ukrán pályán és Európa legjobb terepein, de a grúz síterepeknek egyszerűen nincs párja, akkor egy kicsit megmozdult bennem a kis ördög.

Szombaton eljött a nap, amikor a nagyközönség birtokba vehette a nemzet új büszkeségét. A lifthez vezető szűk egysávos útról még az elnök kedvéért sem takarították le a havat, így kisebb-nagyobb közlekedési káosz alakult ki, amit csak fokozott az elnöki konvoj megjelenése.

Az új lift óránként 3000 síelőt szállíthat (ez tényleg alpesi színvonal) és mellette építettek egy új pályát is, amelyet egy kanadai cég tervezett és ratrakol azóta is. Az új lift átadásának egyéb fontos jelentőssége is van. Grúzia pályázik a 2014-es Téli Olimpia megrendezésére és a Borjomi/Bakuriani térségben tervezik lebonyolítani a játékokat. Az új lift az első lépés a megfelelő infrastruktúra kiépítésében. (Azóta már kiestek a versenyből - a szerk.)

Kisebbfajta meglepetésre a helyiek nem lepték el a pályákat, így a lift szinte üresen közlekedett egész nap, a várakozási idő pedig állandóan minimális volt. Egyébként az új kabinok kényelmesek, gyorsak és az elnöki bejelentés szerint egy hónapig ingyen szállítanak mindenkit.

Attól nem kell félni egyelőre, hogy az új pálya leküzdhetetlen feladat elé állítja a síelőket. Jószerivel nincs is rajta egyetlen meredek szakasz sem, akár fékezés nélkül is teljesíthető. Azonban jövőre már elkészül az igazi meredek pálya is, elvileg. Az építkezésnél a horvát autópálya-építés lehetett a minta, mert a lényegen kívül minden hiányzik. Jelenleg semmi sincs azokból a kiszolgáló létesítményekből, amihez általában hozzászokhattunk egy síterepen. Kell egy kis idő, amíg az alsó állomás mellett épülő vendéglő, WC, melegedő és egyéb extrák munkálatai is befejeződnek.

Nem mindennapi élményben lehetett része azoknak, akik az átadás napján az elnökkel síelhettek. Az alsó és felső állomásoknál feketébe öltözött kommandósok Kalasnyikovokkal a kezükben várták az elnököt, és amikor a védett személy megindult a lejtőn, akkor külön snowmobilos csapat követte minden lépését. Akár egy korábbi James Bond filmben.

Az elnök ment 5-6 kört és visszaszállt a fekete limuzinjába, aztán elhajtott a síterepről, mire az üzemeltetők azonnal lekapcsolták a liftet az ott maradt síelők nem kis bánatára. Az sem hatotta meg őket, hogy az egyik síelni vágyó határozottan emlékezett rá, hogy neki Misa (az elnök) személyesen ígérte meg, hogy csúszhat még egyet.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.