Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tudományosan terveznek meg egy új orosz síterepet

2007.10.09. Bata Attila

Tudományosan terveznek meg egy új orosz síterepet Egy újabb orosz síterep megszületésének első lépéseiről számolunk be. Mióta Szocsi elnyerte a 2014-es Olimpia rendezési jogát, megszaporodtak a síterep építésekkel kapcsolatos tervek. Az új síterep egyik érdekessége, hogy a legmodernebb módszerekkel látnak neki már a tervezési fázisában is.

Arkhyz, a régió, ahová az új pályákat tervezik csak 35 kilométerre található a Fekete-tengertől. A völgyben lévő település 1470 méteren található, amelyet 3500-3700 méter magas hegyek vesznek körül. A Kaukázusban található régió a nagyszerű porhó és kellemes klímája miatt jelenleg is az orosz és ukrán helikopteres síelést kínáló utazási irodák egyik elsőszámú slágere.

     

Arkhyz egyedülálló klímával rendelkezik. A hőmérséklet itt jóval enyhébb, mint a szomszédos völgyekben, nyáron gyakori a +30 fok körüli hőmérséklet és a meleg gyakran novemberig is kitart. Decembertől már beköszönt az igazi tél, de a völgy igazi vonzerejét az állandó napsütés jelenti, évi átlagban 280 a napsütéses napok száma.

A 150 négyzetkilométernyi hegyoldalban körülbelül 50 gleccser és legalább 10 síelésre kitűnően alkalmas terep található. A helisíelés szerelmesei 5-6 kilométer hosszan ereszkedhetnek le, akár 1500 méter szintkülönbséget is lesíelve. Hamarosan azonban nemcsak helikopterrel lehet majd feljutni a felsőbb régiókba, hiszen már készülnek a kellő tudományossággal kivitelezett tervek.

Az orosz tudósok elkészítették a terület lézeres felmérését, valamint számos légifelvételt is készítettek. A völgyet és a körülötte elterülő 3000 méter magas hegyekről rengeteg adatot gyűjtöttek, amelynek segítségével pontosabban szeretnék megtervezni a leendő pályák vonalvezetését.

Ezzel a technikával az oroszok már korábban is gyűjtöttek földtani adatokat, de most először végeznek ilyen jellegű kutatást ekkora területen és magashegységeken egyszerre. A tudósok biztosak benne, hogy az elemzések után hasznos tanácsokat adhatnak majd a pályaépítőknek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.