Tudományosan terveznek meg egy új orosz síterepet

2007.10.09. Bata Attila

Tudományosan terveznek meg egy új orosz síterepet Egy újabb orosz síterep megszületésének első lépéseiről számolunk be. Mióta Szocsi elnyerte a 2014-es Olimpia rendezési jogát, megszaporodtak a síterep építésekkel kapcsolatos tervek. Az új síterep egyik érdekessége, hogy a legmodernebb módszerekkel látnak neki már a tervezési fázisában is.

Arkhyz, a régió, ahová az új pályákat tervezik csak 35 kilométerre található a Fekete-tengertől. A völgyben lévő település 1470 méteren található, amelyet 3500-3700 méter magas hegyek vesznek körül. A Kaukázusban található régió a nagyszerű porhó és kellemes klímája miatt jelenleg is az orosz és ukrán helikopteres síelést kínáló utazási irodák egyik elsőszámú slágere.

     

Arkhyz egyedülálló klímával rendelkezik. A hőmérséklet itt jóval enyhébb, mint a szomszédos völgyekben, nyáron gyakori a +30 fok körüli hőmérséklet és a meleg gyakran novemberig is kitart. Decembertől már beköszönt az igazi tél, de a völgy igazi vonzerejét az állandó napsütés jelenti, évi átlagban 280 a napsütéses napok száma.

A 150 négyzetkilométernyi hegyoldalban körülbelül 50 gleccser és legalább 10 síelésre kitűnően alkalmas terep található. A helisíelés szerelmesei 5-6 kilométer hosszan ereszkedhetnek le, akár 1500 méter szintkülönbséget is lesíelve. Hamarosan azonban nemcsak helikopterrel lehet majd feljutni a felsőbb régiókba, hiszen már készülnek a kellő tudományossággal kivitelezett tervek.

Az orosz tudósok elkészítették a terület lézeres felmérését, valamint számos légifelvételt is készítettek. A völgyet és a körülötte elterülő 3000 méter magas hegyekről rengeteg adatot gyűjtöttek, amelynek segítségével pontosabban szeretnék megtervezni a leendő pályák vonalvezetését.

Ezzel a technikával az oroszok már korábban is gyűjtöttek földtani adatokat, de most először végeznek ilyen jellegű kutatást ekkora területen és magashegységeken egyszerre. A tudósok biztosak benne, hogy az elemzések után hasznos tanácsokat adhatnak majd a pályaépítőknek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.