Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Borsos számla külföldi síelőnek egy cseh orvostól

2006.02.16. Bata Attila

Egy cseh orvos a csehországi Spindleruv Mlyn síterep melletti kórházban nagy valószínűséggel túlszámlázta a kezelés díját egy szabályos biztosítással rendelkező 14 éves német fiatal vizsgálata után, és mivel a fiú nem tudta kifizetni az orvos által követelt 11.000 cseh koronát (kb. 98.000 forint), azonnal elvette tőle az útlevelét is.

A helyi magánklinika egyik orvosa miután megvizsgálta a fiú sérült térdét, benyújtotta a borsos számlát, amelyet sem a fiú, sem a vele ott tartózkodó csoportvezető nem tudott kifizetni ezért elvette mindkettőjük útlevelét.

A cseh egészségügyi minisztérium szerint az orvos jogtalanul járt el, és azonnali vizsgálatot indítottak az ügyben. Az orvos 25.000 forintot kért a vizsgálatért és 41.000 forintot két röntgenfelvételért. Végül is, mindennel együtt kiállított egy százezer forintos számlát a megfelelő biztosítással rendelkező fiatal német síelőnek. A beteg által igénybe vett szolgáltatások átlagos ára egy állami cseh kórházban körülbelül 18.000 forintba került volna.

Az egészségügyi miniszter-helyettes elmondta, hogy az összeg túlzottnak tűnik és az Unió országaiból érkező állampolgárokat ugyanazokkal a feltételekkel kell kezelni, mint a cseheket. Ellenkező esetben az orvos jogsértést követ el. A minisztérium felszólította a helyi hatóságokat, hogy szükség esetén vonják be a klinika működési engedélyét.

A dologban érdekes lehet, hogy a németek hajlandóak lettek volna kifizetni az irreális árat, csak éppen abban a pillanatban nem volt náluk elég pénz. Az egészből azért lett ügy, mert az orvos elkérte az útlevelüket, hogy lefénymásolja, de később nem volt hajlandó visszaadni őket, amíg a külföldiek nem fizetnek. Egyes feltételezések szerint a helyi viszonyokat nem ismerő külföldieket gyakran rövidítik meg apróbb trükkökkel és a mostani esethez hasonló 'lenyúlások' már korábban is történtek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.