Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatvanezer baleset várható idén az osztrák pályákon

2006.12.17.

Hatvanezer baleset várható idén az osztrák pályákon Ha lassan is, de előbb-utóbb megérkezik az idei szezon is. A tavalyi szezonban a világ síterepeiről rengeteg komoly és halálos kimenetelű síbalesetről kellett beszámolnunk.
Ha ezekkel a hírekkel egy kicsit is elgondolkoztattuk az olvasóinkat, akkor talán elmondhatjuk, hogy valamennyire már megérte.

Ezúttal az osztrák közlekedésbiztonsági kuratórium idei felhívását és előrejelzését adjuk közre. A kuratórium becslése szerint az idei szezonban kb. hatvanezer baleset fog bekövetkezni az osztrák lejtőkön, és ezeknek a háromnegyedében a síelők, a maradék egynegyed részben pedig a hódeszkások lesznek a szenvedő alanyai. A kuratórium felhívja az összes síelő és hódeszkás figyelmét a pálya szabályainak betartására a balesetek elkerülésének érdekében.

A tavalyi év baleseteiben számos testrészünket tettük tönkre. Legtöbben (37%) csonttörést szenvedtek, míg legkisebb (11%) a fejsérülések száma. A kuratórium elnöke szerint hiába lettek jobbak a felszerelések, és hiába készítik elő egyre jobban a pályákat, a balesetek száma nem csökken. Ennek az oka az, hogy évről-évre vakmerőbben leszünk.

Érdekes, hogy a balesetek 82%-a úgy következik be, hogy nincs kit hibáztatnunk. Vagyis teljesen egyedül síelünk, de gyakran lankadó figyelemmel és koncentrációval, vagy túlzott önbizalommal. Tehát a balesetek nagy részét magunknak köszönhetjük. További nyolc százalékot pedig a többi síelőnek, akikkel a pályán ütközünk vélhetően az előbb felsorolt okokból kifolyólag is.

A legjobb taktika, az autóvezetéshez hasonlóan, itt is a defenzív 'vezetés', vagyis úgy síeljünk, hogy el tudjunk kerülni egy lehetséges balesetet. A pályákon számos olyan helyzet alakulhat ki, amikor egy kis óvatossággal és türelemmel a komolyabb baj megelőzhető. Pl. a jeges szakaszokon, egyenetlen terepen, vagy ha valaki túl közel kerül hozzánk.

A kuratórium szerint a helyes magatartás mellett nagyon fontos a megfelelő felszerelés használata is. Rengeteg múlik a pontosan beállított kötéseken és csökkenhet a sérülés kockázata, ha bukósisakot viselünk.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.