Menü ≡

Lavina: az idei a legtragikusabb francia szezon

2006.03.17. | Szerző: Bata Attila
h i r d e t é s

Tegnap hozta nyilvánosságra jelentését az ANENA, a francia intézet, amely a lavinák és hóviszonyok kutatásával foglalkozik. Bár a szezonnak még távolról sincs vége Franciaországban, mégis az adatok szerint az idei volt a legtöbb halálos lavinabalesetet követelő szezon a Francia-Alpokban. Az idén eddig 53-an vesztették életüket lavinaomlásban Franciaországban, amely abszolút rekord az intézet 1971-es alapítása óta eltelt időszakban.

Az intézet vizsgálata szerint az 53 halálos áldozat közül 27-en off piste síelés vagy hódeszkázás közben, húszan pedig sítúrázás közben lettek lavinaomlás áldozatai. A helyiek szerint az off-piste kalandvágyók száma nem változott az utóbbi időben, csak a síelők lettek fegyelmezetlenebbek és az idén az időjárási viszonyok is nagyban segítették a lavinák kialakulását.

A szezon elején hullott kisebb mennyiségű hóréteg kemény jégpáncéllá tömörödött a szezon alatt, amely természetesen képtelen volt megtartani a sokszor 30-40 cm vastag friss hótömeget, amely könnyedén megmozdult a kemény és jeges alapon. Franciaországban korábban a kisebb síterepek betiltották a kijelölt pályán kívüli síelést, de később az elégedetlenkedők nyomására ezeket a rendeleteket visszavonták.

Szinte mindegyik híres síterep közelében történt halálos tragédia ebben a szezonban, Tignesben pl. három, Val d'Isereben két halálos eset történt. A halálos lavinabalesetek több mint a fele Savoie régióban történt.

Bár még hivatalos adatok nem állnak rendelkezésünkre, az látszik, hogy kelet felé haladva csökken az idei halálos lavinaáldozatok száma. Svájcban eddig 21-en, Olaszországban 16-an, és Ausztriában tízen haltak meg az idén lavinabalesetben.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »