Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ez volt az ötödik legsúlyosabb lavinabaleset Szlovákiában

2006.01.01. Bata Attila

A Nyugati Tátrában szombat reggel lavina temette be a Spálené völgyben éjszakázó nyolc cseh hegymászót. A hegymászók a négyes fokozatú lavinaveszély ellenére is a hegyen töltötték az éjszakát.

A balesetet az a hegymászó jelentette, akinek sikerült magát kiszabadítania a hó fogsága alól és telefonon hívta a hegyi mentőket. Több szlovák és cseh mentőcsoport érkezett a helyszínre, és számos önkéntes, valamint két helikopter is segítette a mentést.

Az áldozatok holttesteit néhány órával később találták meg. A szerencsétlenségben életét vesztette hat férfi és egy 29 éves nő. Az áldozatok életkora 22 és 38 év között volt.

Az utóbbi napok erős havazása miatt nagyon megnőtt az esélye a lavinaomlásnak a Tátra környékén. Jelenleg az ötös beosztású skála szerinti négyes fokozatú lavinaveszély van érvénybe, amelynek értelmében a hótakaró helyzete nem stabil és nagy az esély arra, hogy külső beavatkozás nélkül is bármikor megindulhat a hótömeg.

A szlovák illetékesek jelentése szerint ez volt az ötödik legtöbb áldozatot követelő lavinabaleset eddig Szlovákiában. A legszörnyűbb kataszrófa 1924 februárjában történt a Nagy-Fátrában, amikor a lavina elsöpörte Rybo falut és ezzel 18 ember halálát okozta.

Tavaly előtt 29-en, tavaly pedig 24-en vesztették életüket valamelyik szlovák hegységben balesetek következtében. Az áldozatok nagy része szlovák és cseh állampolgár volt.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.