Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Felénk tart a gyilkos hideg Oroszországból

2006.01.22. Bata Attila

Az 1978-79-es tél óta nem volt olyan hideg Moszkvában mint az előző napokban. A kilátások sem biztatnak túl sok jóval, úgy tűnik egyre hidegebb lehet és megdőlhet az 1940-ben mért mínusz 42,1 fokos hidegrekord is. A legutolsó adatok szerint a kegyetlen hideg halálos áldozatainak száma már elérte a hetvenhatot Oroszországban.

A hideg levegő észak-kelet irányban mozog és a jövő hét elején mi is megtapasztalhatjuk milyen az a hideg, amiről manapság már csak a nagyszülők történeteiben hallunk. A hideg levegő nagy része tőlünk északra fog elvonulni, de az áramlat széle minket is elér majd. A moszkvai hideghez hasonlóra nem kell számítani, de a nappali mínusz 10 és az éjszakai mínusz 20 fok körüli hőmérsékletek bizonyára nem vigasztalják azokat, akik a hideget csak a hűtőszekrénybe szeretik.

A magukat rozmároknak nevező bátor oroszok ebben az időben is folytatják a hagyományos téli fürdőzésüket. Az orvosok felszólították őket, hogy ebben a hidegben ne mártózzanak meg a jéghideg tavakban, de a figyelmeztetések ellenére a "rozmárok " ezekben a napokban is ott lubickolnak a jégtáblák között.

A moszkvai állatkert elefántjait speciálisan orosz módszerrel védik a nagy hideg ellen. Etetésnél a szokásos csemegéjüket alaposan feldúsították vodkával. Úgy látszik, hogy ami több száz éven keresztül működött az embernél azt érdemes máshol is kipróbálni. Moszkvaiak milliói nézték a televízión keresztül, hogy a derék ormányosok egy cseppet sem hagynak a vödörben, majd egészen furcsa, de valahonnan ismerős pózban támasztják a falat. Talán még jól is szórakoztak volna a tévénézők, ha a saját lakásukban nem kellett volna dideregniük. A fővárosban a nagy hideg miatt akadozik az energiaellátás, és a legtöbb helyen gondok vannak a fűtéssel is.

Szóval készüljünk mi is a hideg napokra. A hideg már elérte Litvániát, ahol mínusz 32 fokot, és Finnországot, ahol mínusz 42 fokot mértek. Lengyelországban ma mínusz 25 fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, fennakadások vannak az áramellátásban és már halálos áldozatai is vannak a hidegnek.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.