Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Lavinabalesetek hete volt az Alpokban

2006.01.09. Bata Attila

Számos lavinabaleset történt az előző héten az Alpok lejtőin, amelyben legalább tízen vesztették életüket, köztük heten Franciaországban és hárman Németországban. A halálos eseteken felül rengeteg komoly sérüléssel járó baleset történt és száz körülire tehető azoknak a száma, akiket ki kellett szabadítani a hó fogsága alól.

Ehhez járult még hozzá a németországi Bad Reichenhall jégcsarnokának katasztrófája, amikor a rosszul megépített csarnok teteje összeroskadt a frissen esett hatalmas hó mennyisége alatt. Végleges adatok szerint a katasztrófa 15 ember, köztük sok gyermek életét követelte. A környéken (Salzburg) három napon át megállás nélkül havazott és kb. 50-60 cm friss hó hullott.

Courchevel terepén (Franciaország), amely az Alpok egyik legfelkapottabb és legdrágább síterepe, egy amerikai síelőt sodort el és ölt meg a lavina a völgy melletti liften utazó síelők döbbent szemei előtt. A hegyi mentők 20 perc alatt megtalálták a szerencsétlenül járt síelőt, de már nem tudtak rajta segíteni.

Tignesben, ahová a magyarok is szívesen járnak egy négyfős csapatnak sikerült egymást kiásni a hó alól, nem messze tőlük egy apát és fiát temetett maga alá a hótömeg, de szerencséjükre több síelő is szemtanúja volt az esetnek és a segítségükkel még időben kimentették őket.

Az egyik síelő három társával együtt átmászott a lezárt területet jelképező sorompón, amelyen túl tilos volt tartózkodni és nyolcvan métert zuhant le egy szikláról. Társait jelenleg is kihallgatja a francia rendőrség.

Az összes halálos eset közös jellemzője, hogy az ellenőrzött pályákon kívül történt. A síelés továbbra is abszolút biztonságos a kijelölt pályákon, akik nem tudnak ellenállni a frissen esett szűz hó csábításának, és off-piste síelésre indulnak, azok indulás előtt feltétlenül informálódjanak a lavinahelyzetről, gondoskodjanak megfelelő felszerelésről, és nem árt, ha van valaki, aki ismeri a helyi terepeket is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.