Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hat áldozatot követelt a lavina a francia Alpokban

2006.01.24. Bata Attila

Hiába a figyelmeztetés, a frissen hullott hó sokakat csábít a kijelölt pályákon kívülre és sok síelő és hódeszkás helyismeret nélkül, nem megfelelő felszereléssel és elemi biztonsági eszközök hiányában vág neki a lavinaveszélyes lejtőknek. Az alábbi esetben tanulsága szerint sajnos a megfelelő felszerelés és helyismeret sem garancia arra, hogy épségben visszatérhetünk. Mint sokszor, most is arra szeretnénk felhívni a kalandvágyók figyelmét, hogy a figyelmeztetéseket komolyan kell venni.

Tragikus, de sajnos előre sejthető halálesetek történtek az előző héten Franciaországban. A magyarok körében is népszerű Les Arcs Villaroger felőli oldalán az Aiguille pályától nem messze, két 17 éves belga fiatalt temetett maga alá a lavina. Megerősített hírek szerint a felettük hódeszkázó csoport tagjai indították be a lavinát. A terület egyébként is hírhedt lavináiról. Az egész életükben a helyszínen (Paradiski) síelő helyiek szerint öngyilkosság ezekben a napokban a megszokott útvonalakon kívül síelni, ilyenkor legbiztonságosabb az erdőhatár alatti részeken csúszni. A két belga egy hétfős csoportban síelt, akiknél volt jeladó készülék és légzsák is, csak sajnos már nem volt idejük felfújni őket.

A halálos tragédiák folytatódtak a francia Alpokban, a magyarok által előszeretettel látogatott másik terepen, Les Deux Alpes pályáin kívül. A hegyi pályaüzemeltetők szabadnapos dolgozója off-piste síelt és a saját maga által indított lavina áldozata lett. A hóomlás után 25 perccel tudták csak kiásni a hó alól, ami már túl késő volt. Ugyanezen a részén egy kicsivel később egy másik csuszamlás temetett maga alá egy másik síelőt, akit ugyan sikerült a kritikus időhatárnak számító 15 percen belül kiásni, de a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A hétvége ötödik halálos áldozatát a Les Menuires melletti, Saint-Martin de Belleville-nél érte a halálos hócsuszamlás. Ezen felül további szerencsés kimenetelű lavinaomlásokat jelentettek az alábbi helyekről: Les Contamines, Flaine, Morzine, La Clusaz és Pelvoux.

Valmorelben a Lachat csúcs alatt 1800 méteren két sítúrázót sodort el a lavina, egyikük ironikus módon a 63 éves Pierre Chapatout volt, aki számos könyvet és írást jelentetett meg korábban a sítúrázásról. A hírek szerint több mint egy óra alatt sikerült kiásni őt a hó alól. Kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe. Társának sikerült kiszabadítania saját magát.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.