Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Szerencsés és végzetes lavinabalesetek az Alpokban

2006.03.07. | Szerző: Bata Attila
h i r d e t é s

Szomorú hétvége után vagyunk, és nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy megkockáztassuk, hogy szomorú hét előtt is állunk, már ami a lavinabaleseteket illeti az Alpokban. Az Alpokra frissen zúdult hatalmas hómennyiség igen könnyen le tud szakadni az alatta összetömörödött jeges alaptól ezért további lavinaomlások várhatók ezen a héten. Az összes baleset - szokás szerint - nem az ellenőrzött sípályákon, hanem pályán kívüli (off-piste) sporttevékenységek közben következtek be.

Val d'Isere mellett egy 19 éves svéd síelőt sodort el a halálos lavina. Tignesben tegnap egy amerikai halt meg, amikor a lavina belesodorta egy hegyi tóba. A svájci Verbier mellett négy síelőnek sikerült szerencsésen túlélnie a lehetetlent, egy kb. 300 méter széles hófal szakadt le közvetlen fölöttük, de hihetetlen szerencsével megmenekültek. Egy másik svájci terepen, Les Diablerets olasz oldalán egy 28 éves norvégot ölt meg a lavina. Ugyanitt két nappal korábban egy 45 éves hölgyet sodort el a halálos lavina sítúrázás közben.  Svájc az utóbbi napokban teljesen megbénult a hó miatt, kb. 50-60 cm friss hó hullott az egész országban.

Auszriában, Ischgl mellett két brit síelő menekült meg a lavinaomlásban. Éppen társuknak próbáltak segíteni megkeresni az elveszett lécét, amikor 15 méterrel felettük saját maguk beindították a lavinát. 150 méteres "utazást" éltek túl a lavina belsejében.

A szintén osztrák Kaunertal mellett délben szakadt le egy hatalmas lavina, amely 100 méter hosszan 6 méter magas hóréteggel terítette be az országutat. Az utat természetesen lezárták, senki sem sérült meg.

A francia Alpokban is aktív lavinatevékenység figyelhető meg. Itt is lavina zúdult a hegyi terepekre (Tignes, Val d'Isere, Les Arcs, stb) vezető utakra, amelyeket le kellett zárni, így a hétvégi turnusváltáskor az újak nem tudtak eljutni a szállásaikra, a régiek pedig fennragadtak a hegyen. Az újonnan érkezettek tornatermekben töltötték az éjszakát.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »