Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szerencsés és végzetes lavinabalesetek az Alpokban

2006.03.07. Bata Attila

Szomorú hétvége után vagyunk, és nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy megkockáztassuk, hogy szomorú hét előtt is állunk, már ami a lavinabaleseteket illeti az Alpokban. Az Alpokra frissen zúdult hatalmas hómennyiség igen könnyen le tud szakadni az alatta összetömörödött jeges alaptól ezért további lavinaomlások várhatók ezen a héten. Az összes baleset - szokás szerint - nem az ellenőrzött sípályákon, hanem pályán kívüli (off-piste) sporttevékenységek közben következtek be.

Val d'Isere mellett egy 19 éves svéd síelőt sodort el a halálos lavina. Tignesben tegnap egy amerikai halt meg, amikor a lavina belesodorta egy hegyi tóba. A svájci Verbier mellett négy síelőnek sikerült szerencsésen túlélnie a lehetetlent, egy kb. 300 méter széles hófal szakadt le közvetlen fölöttük, de hihetetlen szerencsével megmenekültek. Egy másik svájci terepen, Les Diablerets olasz oldalán egy 28 éves norvégot ölt meg a lavina. Ugyanitt két nappal korábban egy 45 éves hölgyet sodort el a halálos lavina sítúrázás közben.  Svájc az utóbbi napokban teljesen megbénult a hó miatt, kb. 50-60 cm friss hó hullott az egész országban.

Auszriában, Ischgl mellett két brit síelő menekült meg a lavinaomlásban. Éppen társuknak próbáltak segíteni megkeresni az elveszett lécét, amikor 15 méterrel felettük saját maguk beindították a lavinát. 150 méteres "utazást" éltek túl a lavina belsejében.

A szintén osztrák Kaunertal mellett délben szakadt le egy hatalmas lavina, amely 100 méter hosszan 6 méter magas hóréteggel terítette be az országutat. Az utat természetesen lezárták, senki sem sérült meg.

A francia Alpokban is aktív lavinatevékenység figyelhető meg. Itt is lavina zúdult a hegyi terepekre (Tignes, Val d'Isere, Les Arcs, stb) vezető utakra, amelyeket le kellett zárni, így a hétvégi turnusváltáskor az újak nem tudtak eljutni a szállásaikra, a régiek pedig fennragadtak a hegyen. Az újonnan érkezettek tornatermekben töltötték az éjszakát.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.