Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás a francia és svájci Alpokban

2006.03.05. Bata Attila

Lehet irigyelni azokat, akik mostanában indulnak síelni azokra a francia és svájci terepekre, amelyekre hétvégén hatalmas mennyiségű hó hullott, a legtöbb helyen túlságosan is sok. A hatalmas havazás fennakadásokat okozott Nyugat-Európa országaiban.

Svájcban a hatalmas széllökéseket heves havazás követte az ország egész területén. Káosz és fennakadás a közlekedésben. Az alacsonyabban fekvő helyeken vasárnap estig 30 cm friss hó várható, míg a hegyi síközpontokban 60-70 cm friss hó eshet a síelők nagy örömére. A nagy havazás miatt megemelték a lavinaveszély fokozatát is az Alpok északi részén. A legtöbb helyen a négyes fokozat van érvényben, de pl. Valais kantonban az ötös, legmagasabb fokozatú lavinaveszéllyel kell számolni. Svájcban eddig az idén tizenkilencen vesztették életüket lavinabalesetben.

Néhány francia terep szinte megközelíthetetlenné vált az egész napos sűrű havazás miatt. A szokásos szombati turnusváltás alatt rengeteg turista nem jutott el szálláshelyére. A franciák csodavonatával (TGV) érkező síelőket a helyi falvak tornatermeiben helyezték el, mivel este számos utat lezártak Les Arcs, Val d'Isere, Val Thorens és Tignes felé. Az esti sötét és a járhatatlan utak miatt a busszal érkező csoportokat sem engedték fel a pályaszállásokhoz.

Németországban is tombol a tél. A frankfurti repülőtéren tízezer utas terveit húzta keresztül a kifutópályákat borító hó és jég. Tegnap még egy labdarúgó mérkőzést is el kellett halasztani a német Bundesligában, mert 20 cm friss összefüggő havat képtelenség volt eltakarítani a mérkőzés kezdetére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.