Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Visszatért a havazás Európába

2006.06.01. Bata Attila

Bár a naptár szerint már nyár van, de ezen a héten az Alpok hegyeiben nem a rövidnadrág lesz a legjellemzőbb viselet. Úgy tűnik, a tél néhány nap erejéig visszatért az osztrák, német és svájci hegyekbe, a magasabb részeken 20-30 cm friss hó hullott.

Ausztriában Voralberg, Tirol és Salzburg tartományokban a 900-1000 méter feletti részeken havazott és összefüggő hótakaró borítja a hegyeket. A magasabb régiókban 20 cm friss hó hullott. Több hegyi átjárót le kellett zárni és a közlekedésben is fennakadásokat okozott a hirtelen leesett hó. Mivel az autókra már felszerelték a nyári gumikat, így a jelentősen lelassult a forgalom több helyen is.

Obertauern
Obertauern

A további kilátások sem tűnnek kedvezőnek, mármint azoknak, akiknek már elege van a hóból. A következő napokban megmarad a mostani időjárás és a 900-1400 méter feletti részeken helyenként továbbra is havazásra kell számítani.

Németországban is meglepetést okozott a május végi tél. A 2011-es alpesi VB rendezését nemrég elnyerő Zugspitzén egy nap alatt 25 cm friss hó esett, de az alacsonyabban fekvő környező településeken is megmaradt a hó.

Hasonló a helyzet a svájci hegyekben is. Nehéz elhinni, hogy a Bodeni-tónál tavaly nyáron olyan kánikula volt, hogy hőségriadót kellett elrendelni, most pedig több mint 30 fokkal hidegebb van. A késői hóesés nehéz helyzetbe hozta a gazdákat, még errefelé sem megszokott a havas mezőn legelésző tehenek látványa.

Északi szomszédainknál is fehérlenek a hegyek. A Magas-Tátrában fagypont közeli a hőmérséklet és az 1300 méter feletti részeken havazott. A havazás erős kb. 90 km/órás széllel is párosult. 2000 méteres tengerszinti magasságban kb. 15 cm, fentebb pedig kb. 35 cm friss hó hullott. Az Alacsony-Tátra csúcsait is hó borítja, a jasnai meteorológia állomás adatai szerint 25-30 centis hóréteg található a csúcsokon.

Kisebbfajta meglepetésre nem csak az Alpokra hullott az áldás mostanában, hanem Horvátországban is havazott. A tengerpartra vezető autópálya hegyi szakaszait mutató webkamerák összefüggő havat mutattak az út mellett.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.