Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Piros és sárga hó esett Oroszországban

2006.03.27. Bata Attila

A múlt héten Oroszország északi tengerparti területei újra vörösbe borultak, bár ezúttal az időjárás volt a felelős a színváltozásért. Egy szokatlan időjárási esemény következtében piros (talán pontosabban hangzik, ha azt mondjuk, hogy "világos piros" színű) hóréteg fedte be a környék utcáit.

Mivel a lakosság nagyobbik része a korábbi beidegződéseknek köszönhetően valamilyen katasztrófát sejtett a háttérben és állandó bejelentéseivel és kérdéseivel bombázta a rendőrséget és a mentőket, a hatóságok állandó rádióüzenetekben és szórólapokon próbálták nyugtatni a bepánikolt lakosságot.

A meteorológusok szerint a jelenségért a levegőbe került Mongóliából származó homokszemcsék okolhatóak. Mongóliából érkező ciklonok olyan homok- és porrészecskéket szállítottak Oroszország fölé, amely a hófelhőkkel összekeveredve okozta ezt a ritka jelenséget.

A dolog azért is tűnt aggasztónak, mert egy héttel korábban sárga színű hó telítette be az északi Szahalin szigetet, és a legtöbb szakértő szerint az erős szagot árasztó és olajos szerkezetű sárga "hóréteg" valószínűleg a környezetszennyezés következménye.

Sokan arra gondoltak, hogy a területen évtizedekig folytatott földgáz és kőolaj kitermelés miatt változott meg a hó minősége. A területen sokáig mindenki a nehéziparból élt, de egy komoly földrengés után a kitermelés megszűnt és szinte már csak néhányan laknak az egykori nehézipari fellegvárban.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.