Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Nem lett veszélyesebb a síelés carving lécekkel

2006.10.23.
h i r d e t é s

Osztrák orvosok szerint téves az a feltételezés, hogy a carving léceknek köszönhetően sokkal több térdsérülést szenvednek el a síelők, mint korábban a hagyományos lécekkel. Az egyik biztosító kielemezte a korábbi szezonok statisztikáit és nem talált jelentős különbségeket a korábbi és a mostani balesetek arányaiban.

Az 1993/94-es szezon óta vezetett statisztikák szerint a térdsérüléssel járó balesetek száma nagyjából minden szezonban ugyanannyi. Kisebb, de nem jelentős eltérések tapasztalhatóak szezononként. A tavalyi szezon adatai sem tanúskodnak több térdsérülésről, mint a kilencvenes évek közepén, pedig mostanság a síelők kb. 90%-a carving léceket használ.

Ortopédusok, traumatológusok és sportorvosok szerint a carving lécek nem terhelik károsan mozgásszerveinket. A kanyarodás könnyebb, mint a hagyományos lécekkel és ilyenkor kisebb terhelést kell a szerveinknek elviselnie.  Néhány szervünket, pl. térd, hátgerinc, csípő és a lábak erőteljesebb terhelés érheti, de ennek mértéke nem mondható károsnak.

A sérülések nagy része - leszámítva az ütközéseket - a bukások után következik be. Az utóbbi időben csökkent a térdsérülések aránya, ma már csak 31%-ot tesz ki. Az is megállapítható, hogy a térdsérülések száma főleg a férfi síelők körében csökkent jelentősen. A síbalesetek miatt bekövetkezett sérülések listáján második helyen állnak a váll- és felső végtagsérülések egyaránt 21%-kal. A deréksérülések 16%-os, és végül a legveszélyesebbnek számító fejsérülések 11%-os arányt képviselnek az összes sérülések között.

Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
További sítáborok
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »