Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Magas-Tátra sosem versenyezhet az Alpokkal

2006.01.10. Bata Attila

Ezt nem mi állítjuk, hanem a J&T szlovák cég képviselője, akiknek nagyszabású magas-tátrai fejlesztési terveiről már korábban beszámoltunk. "A Magas-Tátra egy teljesen más dimenzió, kisebb területtel és jóval kevesebb pályákkal. A cél az lesz, hogy kevesebb embert csábítsunk ide, csak azokat, akik majd megfizetik a minőségi szolgáltatásokat és eltartják a környéket." - mondta a cég képviselője. Luxus szolgáltatásokat kell nyújtani azoknak akik megfizetik.

Mitől fog itt drasztikusan emelkedni a színvonal? Tervek már léteznek, a megálmodott pályarendszerről már mi is írtunk és kell egy repülőtér, ahol majd a tehetősek landolhatnak, vagyis a fizetőképes célközönség, amelyet eddig nem sikerült idecsábítani. Már kész az új szlogen: 40 perccel a reptéri landolás után már a lanovkán csücsülhet és élvezheti a csodás tátrai tájat.

A J&T Global szilárdan hiszi, hogy a hatalmas lehetőség van a magas-tátrai síturizmusban, vagyis abban, hogy a kontinens egyik csúcsminőségű síterepe legyen. Az új pályák és liftek mellett megépülne az ország első ötcsillagos szállodája is Csorba tónál. Az jelenleg Hviezdoslav néven ismert szállodából hamarosan Grandhotel Kempinski lehet mintegy 7 milliárd forintos beruházással. Mellette gyógyszállók épülnének.

Azt még a cég is elismeri, hogy profitot termelő fejlesztések engedélyezése a Magas-Tátrában kényes kérdés. Szeretnék, ha a hegyet övezetekre osztanák fel, ahol világosan szabályoznák, hogy hol tilos és hol szabad építkezni. Ez valószínűleg további beruházásokat is ösztönözne. A cél nem az, hogy tömegek lepjék el a Magas-Tátrát, hanem csak azok, akik majd hajlandóak lesznek ezért mélyen a zsebükbe nyúlni.

Mit szól ehhez a Tátrai Nemzeti park igazgatója? Annak örül, hogy a tíz éve elhanyagolt szálloda újra visszanyeri régi fényét, azonban már nem ennyire pozitív a hozzáállása az új liftek, és új pályák tekintetében. Szerinte ezeknek mindenképpen káros hatása lenne a környezetre és azzal sem ért egyet, hogy az egykori sípályákat, amelyeket ma már nem használnak újra üzemeltessék. Ezek ma a hegy legszigorúbban védett területei. Azt még hozzátette, hogy a Nemzeti Park nyitott mindenre és hajlandó ésszerű kompromisszumokat kötni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.