Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Emelkedett a lavinaveszély a Magas-Tátrában

2007.01.22. Bata Attila

Emelkedett a lavinaveszély a Magas-Tátrában Az előző napok kedvezőtlen időjárása miatt harmadik fokozatra emelték a lavinaveszély mértékét a Magas-Tátrában az 1500 méter feletti területeken. Az utóbbi napokban jelentősebb mennyiségű hó hullott a magasabb részekre és az orkán erejű szél továbbra sem lankad.

Bár egyelőre a síelésre még nincs jelentős hatással, de visszatért a tél a Magas-Tátrába, annak is a magasabban fekvő részeibe. Az elmúlt 24 órában folyamatosan havazott és az alacsonyabban fekvő részeken 15 cm, fentebb pedig 35 cm friss hó hullott. Az 1500 méter feletti területeken átlagosan 20-40 centiméteres összetömörödött hóréteg helyezkedett el eddig is, amelyre most ráhullott a friss hóréteg.

A 35 fokos, vagy annál meredekebb lejtőkön lavinaképződéshez teljesen ideális körülmények alakultak ki. A Hegyi Szolgálat szakemberei felhívják a figyelmet, hogy a most lehullott laza szerkezetű hótömeg könnyen leválhat a megfagyott alapról. A helyzetet továbbá súlyosbítja, hogy a hegygerincen továbbra is állandósultak a 100 km/órás széllökések.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy az 1100 méter feletti szélvédett területeket nagyjából összefüggő hótakaró borítja. A lehullott hó eléggé egyenetlenül oszlik el a szlovák hegyeken belül is. Az Alacsony-Tátrában és a Fátrában maximum 65 cm havat találunk, de ugyanitt akadnak teljesen hómentes területek is. Ugyanez a jellemző a Magas-Tátrára hegyeire, ahol 0-165 centiméter hó található.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.