Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az első igazi téli hétvége következik Szlovákiában

2007.01.25. Bata Attila

Az első igazi téli hétvége következik Szlovákiában A tél két legfontosabb kelléke, a havazás és a lehűlés érkezett meg az előző napokban Szlovákiába. Az ország síterepeit egyenletesen beborító 20-40 cm friss hónak köszönhetően a hétvégén már legalább 40 síterepen lehet majd síelni északi szomszédunknál. Chopok-dél és Nova Hola (Donovaly) is üzemelni fog

Számos síterep az idei második megnyitójára készül. A korábbi üzemkezdet azonban túl sok jóval nem kecsegtetett. Hóágyúkkal méregdrágán behavazott nyúlfarnyi pályákon lehetett eddig síelni, jobbára hatalmas zsúfoltság mellett. A zsúfoltság mellé még a körülményekhez képest szokatlanul drága bérletárak is társultak, amelyeket nem lehetett nagyon csökkenteni, hisz a hóágyúzás hatalmas költségekbe kerül.

Az egyik legkedveltebb síterepen, a Chopok északi oldalán is csak néhány pályán lehetett síelni, a déli oldal mostanáig zárva tartott. Nagy valószínűséggel a frissen hullott 40-50 cm hónak köszönhetően ezen a hétvégén először lehet majd síelni a Chopok déli oldalán is.

További fontos hír az északi oldallal kapcsolatban, hogy a helyiek próbálnak tenni valamit a kulturáltabb parkolás és közlekedés ügyében. Január 26-tól, péntektől minden reggel nyolc órától ingyenes síbuszok szállítják az utasokat a Pavcina Lehota parkolótól, amely a Demanovská völgy bejáratánál található egészen a sípályákig. Vélhetően a privát autós közlekedést továbbra is engedélyezik, amíg van üresedés a fenti parkolókban. Ezek után várhatóan szigorúbban büntethetik a közlekedési szabályok ellen vétő autósokat.

Az ország két fontos sífelvonója is végleg felébredhet téli álmából ezen a hétvégén. A Csorba-tavi síterepen a Solisko csúcsára induló ülőszékes felvonó az idei szezonban először szállíthat síelőket. A tervek szerint szombaton már lehet rajta utazni. Egy nappal korábban tervezik elindítani a Donovaly magasabb oldalán üzemelő Telemix felvonót. Hétvégére a tervek szerint az összes felvonót üzembe helyezik a Nova Hola oldalán.

Tátralomnic és környékén is javultak a viszonyok. Az alacsonyabban fekvő pályákon már majdnem egy méter vastag a hóréteg. A legtöbb havat most a Lomnici nyeregben találunk, állítólag tökéletes a minősége, bár ezt az utóbbi napokban nem lehetett kipróbálni, hiszen a lavinaveszély miatt nem közlekedett a Kőpataki-tó egyetlen felvonója. Jó körülmények között lehet síelni a Zdiar környéki pályákon is.

A magyarok körében népszerű többi pályáin is jelentősen javultak a síelés feltételei, így vélhetően sok síelőt a pályákra csal majd az első hamisítatlan téli hétvége Szlovákiában. Jó híreket kaptunk Martin, Kubínska hola, Certovica, Velká Raca, Králiky, Skalka, Vernár és Plejsy sícentrumaiból.

Kedvező kilátásokkal várhatjuk a szlovákiai hétvégét, hiszen az időjárással vélhetően nem lesz gond. Jobbára hideg idővel kell számolni az egész hétvégén. Egyes helyeken esténként kemény hidegre is számítani kell.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.