Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havas tavasz Zell am See-ben

2015.04.04. Stánicz Balázs

A nyuszi ismét sítalpakon érkezett a Zelli tóhoz. Március utolsó napjaiban összeborultak a felhők a Schmitten felett és elkezdett szakadni a hó. Az egyre jobban hízó hótakarót „muszáj” volt tesztelni, nézzük meg mit tud Zell.
Filzmooshoz és Arthurhaushoz hasonlóan akad szép számmal olyan síterep, ahol nagyszerűt erdőzhetünk a rengetegben. Csak utána kell járni, próbálni, tesztelni és vagy sikerül vagy nem.

Mi freeriderek egy kicsit olyan felfedező típusúak vagyunk. Ott állsz egy erdővel szemben, amit látsz ritkás-ligetes fenyők, igazán csalogatóak.

Mész vagy maradsz? Továbbállsz? Nos, könnyen lehet, életed egyik legjobb szűzhavazásodnak fordítasz hátat.

Mész? Megeshet, a környék egyik legsűrűbb fenyvesében lyukadsz ki és meredek-sziklás patakmedreken vergődsz át, mire a völgybe érsz. Sohasem tudhatod mi vár rád.

A „tree skiing” soha nem magashegységi környezet, amit sokszor könnyedén belátsz a felvonóról, a pályáról, egy kiálló szikláról. Ha be is látod az erdőt, amikor betérsz a fák közé elnyel a rengeteg, azt hitted tudod merre mész, de valójában minden fa ugyanolyan.

Zell am See Saalbachhoz hasonlóan remek lehetőségeket tartogat, bár kétségtelen Saalbach nagyságából adódóan gyorsan megnyerné a versenyt. Ezen az április héten napról napra üresebb lett Zell, a pályán kívüli erdők még inkább.

Április 2. Irány fel a Schmittentalból a nagykabinossal. A csúcsra felérve a hegy északi oldala, nevezetesen a Kettingbahn hatüléses melletti ritkás erdők nagyszerű meneteket tartogatnak. A felvonónak köszönhetően gyorsan gyűjtetjük a mélyhavas kilométereket. A másik kedvenc a Hahnkopflift csákányosa, felérve először a pálya vonalát követjük, majd a kis faháznál a baloldalon letérünk.

Letérhetünk 100 méterrel előtte vagy utána is. A terep mindegyik esetben élményt tartogat; ritkás erdő sok-sok hóval és a meredekség is adott hozzá. Az egyik legjobb útvonal egy kis vadászházhoz vezet. Innen 5-10 perc sétával érhetjük el a pályát, majd azon a Kettingbahnt. Nincsenek magas sziklafalak, kidőlt fák és lejtőt meg-meg szabó patakmedrek; egyszóval zavaró tényezők.

Mégis ezen a napon nem a zelli klasszikusok vitték a prímet, hanem a TrassXpress kabinos alatti terület. A fahatár feletti részen a szélnek köszönhetően egyenetlenül oszlott el a hó, hol derékig jött, hol érezted a régi hótakaró keménységét.

Tényleg csak érezted, nem láttad, mivel idefenn köd uralta a tájat. Lentebb a köd feloszlott és a fenyőerdők oltalmába érve a hó is egyre jobb, mélyebb, egyenletesebb.

S sehol senki, te húzod elsőként a nyomokat. Az útvonal végén néhány perces mászás szükséges, ezután a fekete 14-eshez érünk ki, ami zárva van, és amikor egy „normál” sípályára esik a friss hó, az mondanom sem kell még inkább megemeli az élményfaktort.

Pár nappal később ismét visszatérek, ezúttal a Sonnenalm térségére, ahol ma, azaz április 6-án teszik utolsó köreiket a felvonók. Ennek megfelelően erősen világvége hangulat, ami ennyi hóval körületted még szürreálisabbá teszi ezt a napot.

A rövid csákányos melletti 25-ös freeride útvonalon telik a mai délután. Egy széles hegyoldal itt-ott fenyvesekkel megtarkítva. Megint csak én szelem a lejtőket, közben lágyan szállingózik a hó, ahogy én is lágyan szelem a puha lejtőket. Laza suhanás az áprilisi porhóban….
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Das Alpenhaus Kaprun csillagcsillagcsillagcsillag
4 csillagos wellnesshotel mindössze 200 méterre a Maiskogelre/Kitzsteinhornra szállító kis kabinos lift alsó állomásától. Tágas, modern szobák félpanzióval és uzsonnával, uszodás wellness részleg sokféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.