Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Weißsee: ház a hegyóriások közt

2015.02.25. Stánicz Balázs

Kaprun és Kitzbühel közt félúton a télen oly’ árnyékos Stubach völgyének végén, ahol már azt hiszed semmi sem lesz, épületek emelkednek és liftek állnak. Weißsee, a múltból itt felejtett síterep igazi magashegységi kulisszát és felejthetetlen élményt kínál.
Szereted a pihe-puha bőrüléses libegőket, jól esik a mínusz húszban a hátsódnak a gyengéd melegség, a süvítő szélben az oltalmat adó buborék? Szívesen ülsz a napsütötte teraszon s közben a harmadik forralt bor után azon veszed észre magadat, hogy egyre hangosabban énekled Mickie Kraus „művészúr” aktuális haknislágerét? Nos, van egy rossz hírem, Weißsee nem a te pályád! Na jó, forralt bor itt is van, sőt Jagatee is, ráadásul utóbbi a csapolt formából.

Miután Uttendorfból letérünk és magunk mögött hagyjuk a remek kis szerpentint be is pattanhatunk a kabinosba. Mielőtt azonban így tennék érdemes egy betérőt tenni a patak partján fekvő Paletti hüttébe. Hangulatos kis hely megannyi ereklyével, képekkel, sílécekkel.

A szebb időket is megélt kabinos komótosan vánszorog felfelé, ráadásként egy középállomást is tartogat, ami olyan hosszú, akár szellemvasútként is funkcionálhatna.

Ha van hely, ahol a reggeli álmosság úrrá lesz rajtunk, akkor ez az a hely. Mielőtt elszenderednénk a hangosan csapódó kabinajtó ébreszt fel és űzi ki belőlünk az álmosság utolsó morzsáit.

Rövidesen, akarom írni hosszadalmasan a végállomáshoz érünk. Kiérve a Rudolfshütte és a hatalmas hegyek fogadnak bennünket. A Rudolfshütte nevével ellentétben nem egy szikla mellett megbúvó hütte, hanem egy modern hotel, ami méltósággal tör az ég felé itt 2300 méteren.

Napsütötte teraszán – évszaktól függően – egy pohár forró ital vagy egy laza fröccs mellett igazi élmény csodálni ezt a magashegységi kulisszát, ezt a megannyi háromezrest, amik körbe fognak bennünket. Még magasabbra egy matuzsálemi korú duplaszékessel juthatunk.

Télvíz idején érdemes maszkot is magunkkal vinni, lévén gerincen fut, így gyakorta szeles (és csípősen hideg) libegésben részesülhetünk. Felérve még jobban kitárul a világ; a Sonnblick (3088 m) , Eiskögele (3434 m) és a Totenkopf (3153 m).

Távolabb ismert hegycsúcsok déli oldala tűnik fel, így Kitzsteinhorn-Kaprun (3204 m) és a Hoch Eiser (3206 m).

A duplaszékestől néhány perces mászással vethetjük be magunkat a Medelzkopf és Tauernkogel csúcsok által közrefogott katlanba, és az azt közrefogó hegyoldalakat is betörhetjük. További traverzálással a Tauernkogel alatti széles lejtőket érjük el.

Ahonnan lecsúszhatunk a Weißsee tóig vagy 20-30 perces mászással a Tauernkogel mellett lévő gleccsert próbálhatjuk.

Weißsee-ben azonban a túloldalát szeretjük igazán; a Tauermoos nevezetű duplaszékes melletti döntött focipályákat, amik kellően meredekek és gondoskodnak a napi adrenalinról.

A freeride lehetőségek valóságos tárháza ez a hely, fahatár feletti dimenziók olyan nagy terekkel, amikkel szemünk sem tud betelni. A Tauernmoos tó vonalától az alsó pályák, továbbá a kabinos középállomása felé induló freeride útvonalak is „említésre” méltóak.

Vigyázzunk, Weißsee nem egy jól kitáblázott Kaprun, ahol a freeride pályák elején térkép is segíti az első áldozót. Ez egy vad, magashegységi hely, ahol leginkább magadra és természetesen társaidra támaszkodhatsz, történjen bármi.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.