Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Októberi porhavas örömök Ausztriában

2014.10.30. Stánicz Balázs

Október 23-át írunk és az osztrák gleccsereken mintha most akarna leesni a szezon összes hava. 150 cm friss hó (igen nem elírás) esett Kaprunban és mindez szinte egy nap alatt! Hókáosz van a hegyen és lassan a völgyekben is.
Október 22., csendesen esik az eső a völgyekben, szorgosan dolgozik az ablaktörlő lapátja útban Kaprun felé. Az ég felhői magukba fogták a hegyeket és egyre lejjebb ereszkednek, talán a falvakat is beveszik?

A parkolóban hatalmas pelyhekben hull a hó, egyre erősebben, egyre sűrűbben. Ma nem mennek a liftek - ahogy a többi gleccsersíterepen sem - , a bibliai méretű havat alig bírják kezelni odafenn a ratrakok.

A vendégek többsége a wellnessre voksol, néhányan esernyővel a kezükben a zelli óvárosban sétálgatnak. Ülünk a szálláson, aztán hirtelen olyan ötletem támad, nézzük meg a Schmittentalt. Nem számítok sok mindenre, csak pár centi hóra, néhány fotó erejéig, aztán annyi.

A Schmittental Zell am See-ből indul, míg az eleje 750 méter körül fekszik, addig a völgy vége közel 1000 méteres magasságban. Ahogy haladunk felfelé az esőt hó váltja fel és az út mellett kezd egyre vastagabb lenni a fehér lepel. Az utolsó méterek hólánc nélkül már aligha mennének, így az autót az alsó (p6) parkolóba tesszük.

Kiszállunk és ámulunk, bámulunk; október 23. 1000 méteren és 40 cm hó. Nem srégen tettük a hómércét, valóban ennyi hó esett. Roskadoznak a fák a hatalmas hó alatt, a házak, akár egy januári havazás után. Mélytél! - kiálltok.

Öltözünk, csatolunk és irány a pálya. Csak mi vagyunk, senki más, a hó rendületlenül szakad, mintha soha nem szeretne elállni. Haladunk felfele, hótalp nélkül minden egyes lépés fárasztó. Úgy döntünk, inkább az alsó részeken maradunk és rögtönzött freeride játszótérré változtatjuk azokat.

A hó idelenn nem porhó, de hatalmas, csúszik és fehér! Azt se feledjük el, miszerint októbert írunk 1000 méteren, ahol pár nappal ezelőtt még rövidnadrágban túráztunk. Hamar leérünk és újra meg újra nekivágunk a hegynek, a hó ugyanúgy szakad, ez ám az októberi tél! A sors iróniája, hogy hónapokkal később decemberben még 2000 méteren is kevesebb természetes hó volt, mint itt ekkor, ezen az októberi napon.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Ferienresort Rehrenberg
Modern, tágas, kandallós 2-10 fős apartmanok jól felszerelt konyhával Saalbach és Zell am See között, 600 m-re a Zellamseexpress felvonótól. Ingyenes parkolás, wellness-részleg kültéri fűtött medencével, szaunákkal, étterem, kinti-benti játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Angela Apartment & Chalet
Főként nagyobb családok és baráti társaságok részére ajánlott apartmanház, 3 db 110 m2-es méretű, egyenként 8-10 fős lakással és egy új, 8 fős chalettel. A környékbeli sípályák 6-12 km-re találhatóak. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, parkoló, játszótér, éttermek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Tauernsuites Mitterwirt
30 db modern apartman (33-158 m², 2-10 fő részére) Piesendorf településen, Kaprun/Kitzsteinhorn síterepétől 4,5 km-re, Zell am See-től kb. 6 km-re. A főépületben wellness részleg és egy étterem is található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.