Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Newschool, a freestyle sízés új iránya

2008.08.21. Stánicz Balázs

Newschool, a freestyle sízés új iránya Newschool, vagyis az új irány. Hogy miket is foglal magába? Legegyszerűbben talán azt mondhatnánk, mindent ami a funparkokhoz kötődik. Ez mellett ide tartozik a skiercross és a newschool városias ága, az úgynevezett urban vonal.
Mielőtt jobban belemélyednénk a freestyle ezen ágába tisztáznunk kell, hogy egyes szakemberek/források a newschoolra nem úgy tekintenek, mint a freestyle másik fő ágára. Szerintük ez vonal a légi akrobatikához kötődik és ebből nőtte ki magát, ennél fogva ők a freestyle sízést két nagy ágra bontják; a buckasízésre (mogulra) és a légi akrobatikára (aerialsra).

A newschoolerek szerint a hagyományos buckasízés és légiakrobatika nem igazán fejezi ki a freestyle igazi mondanivalóját. Egyre többet látni őket a különféle funparkokban, szerintük ugyanis a sí ne csak azt jelentse az emberek számára, hogy felmegyünk egy hegyre, aztán onnan lecsúszunk.

Az elmúlt években egyre több síparadicsom nyit funparkokat, ahol a newschoolerek számtalan railseken (korlátok), jumpokon (ugratók) próbálhatják ki tudásukat, na és bátorságukat egyaránt. De ez mellett adott a félcső és a big air is. Számukra a sílécgyártók egy speciális sílécet fejlesztettek ki, amit twintipnek hívunk. Ennek a lécnek a legszembetűnőbb sajátossága, hogy mindkét végénél felemelkedik a léc. Ezáltal sokkal kivitelezhetőbbek lesznek a newschool mutatványok, és előremenetből gyorsan válthatunk hátramenetbe, anélkül, hogy a sí hátulja megakadna a hóban.

MILYEN ELEMEKBŐL IS ÁLL EGY FUNPARK

Egy newschool parknak a következő kellékei elengedhetetlenek, versenyeken összefoglalóan slopestylenak nevezik őket:
  • jibs, rails, walls és boxs: ezekre rá lehet ugrani, végigsiklani rajtuk s végül leugratni róluk. Ilyen elem például a rainbow.
  • stepup jumps: ezeknél az ugratóknál a landolás magasabban fekszik, mint az elugrás helyszíne
  • stepdown jumps: az előbbinek pontosan az ellentettje; itt a landolás van lejjebb, alacsonyabban az elugrás térszínétől
  • tabletop jumps: ez az elem leginkább egy asztalra vagy egy trapézra hasonlítható, melynek oldalai lejtenek, így rá lehet menni, majd leugratni róla.
  • gap: képzeljünk el két ugratót, amit egymással szembe állítunk, úgy, hogy köztük egy nagy rés van.
  • hip jump: itt az elugratás helye megegyezik a leérkezésével.
A newschool másik ága a snowboard berkekben már jól ismert half pipe, azaz félcső, ahol lehet ugratni, a levegőben forogni miközben folyamatosan lefelé haladunk, a völgy irányába. Versenyeken a half pipe szám pontozása a következő: 20 %-a a teljes pontoknak a technikai tudás és a precizitás, további 20 %-ot tesz ki a levegőben való mozgás minősége. Szintén 20 %-kal járul hozzá a teljes végösszeghez az ugrás és a mutatvány nehézségi fokozata. Végül 40 %-al bír, amikor is a félcsőben eltöltött idő egészét nézik, ahol is különös figyelmet fordítanak a prezentációra és, hogy miként követték egymást a különféle gyakorlatok.

SKIERCROSS, A HIBRID

Bár a skiercross nem tartozik szorosan a newschool vonalhoz, inkább egyfajta átmenetet képez ezen vonal és az alpesi sí között, de azért több hasonlóságot mutat a freestyle-al mint a sízés alpesi ágával. A versenypályát úgy képzeljük el, mint egy "normális" sílejtőt. Itt azonban különféle ugratókat, fordítókat raknak a pályára. De nézzük, hogyan is zajlik egy skiercross verseny. Először is van egy kvalifikáció, ahol a sízők idő szerint lesznek besorolva, a leggyorsabbtól a leglassabb sportolóig. Ezután a leggyorsabb versenyzőkből összeállítanak egy 32 fős csapatot, vagy egy 48 főset, amennyiben hat induló volt a startnál. A nemzeti (országos) versenyeken négy síző áll a startvonalhoz, míg nemzetközi viadalokon már hatan vannak. A győztes férfiak és hölgyek meghívót kapnak az Egyesült Államokban megrendezésre kerülő X Games Téli Játékokra, amiket javarészt Colorado vagy Utah valamelyik elegáns síterepén szoktak megrendezni.

AZ URBAN VONAL

A newschoolon belül kifejlődött egy új irány, nevezetesen az ún. urban vonal. Ez annyit tesz, hogy a newschoolerek városokban próbálkoznak a slopestyle egyes elemeinek gyakorlásával. Ilyen célokra megfelel akár egy lépcső korláttal, ahol ráugratnak a korlátra, majd igyekeznek lecsúszni rajta. Mivel az urban vonalhoz sem árt hó, ezért elsősorban a hegyvidéki területeken fekvő és megfelelő klímával rendelkező városokban jellemző; Sziklás hegység, Skandinávia, Japán.

A NEWSCHOOL KULTÚRA

A newschool vonal létrejöttével egyfajta sajátos kultúrája is létrejött ennek a vonalnak, ami egyesítette ezt a síközösséget. Nyelvük (megannyi sajátos szleng használata), stílusuk és a sízők mind egyediek. Legjobb példája ennek az online közösségük a Newschoolers, ahol regisztrálás után mi is betekinthetünk a mindennapjaikba. Az oldalon beszámolókat olvashatunk, képeket nézegethetünk, de a fórumba is betekinthetünk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.