Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Extrém Sport - Téli X Games - téli olimpia évente

2005. február Kapornaki Anikó

2005-ben már kilencedik alkalommal rendezik meg az extrém sportok olimpiájának téli kiadását, a téli X Gamest. A rendezvényt, amely a snowboardosok és a freestyle-síelők legfontosabb versenye, egy tévétársaságnak köszönhetjük.
A Transworld Snowboard magazin közelmúltban végzett közvélemény-kutatása szerint a snowboardosok az összes verseny közül az X Gamest tekintik a legrangosabbnak, ezen az eseményen szeretnének leginkább részt venni.

A világ mára leghíresebb extrémsport-versenyének története 1993-ban kezdődött, amikor az ESPN tévétársaság programigazgatója, Ron Semiao egy vasárnap délután a kanapéján azon morfondírozott, hogy milyen olyan saját gyártású programot kellene készíteniük, amellyel igazán nagyot dobhatnának. Rájött, hogy a fiatal korosztályt főként az utcai sportok és az úgynevezett extrém sportok érdeklik.

Az ESPN vezetősége bízott Semiao megérzésében, és egy évvel később bejelentették, hogy 1995 nyarán megrendezik az első Extreme Gamest, az Egyesült Államok északkeleti részén. A debütálás annyira jól sikerült, hogy a tervezett kétévenkénti verseny helyett minden évben "játszanak". 1996-ban aztán úgy döntöttek, hogy az X Games elnevezés jobban cseng, így átálltak erre. 1997 januárjában megkezdte hódító útját az extrémsport-seregszemle téli változata, a Winter X Games is.

Az első évben Kalifornia, majd két évig Colorado, utána pedig két évig Vermont állam adott otthont a rendezvénynek. Végül 2002-ben a cirkusz átköltözött a legfelkapottabb amerikai síparadicsomba, Aspenbe, Colorado államba. A hely azóta is a téli X Games otthona, 2007-ig mindenképpen. Először igen furcsán néztek az előkelő és gazdag síelők a fiatalok gyülekezetére, főleg mivel az X Games legtöbb versenyére még ma is ingyenes a belépés! Mivel azonban a többnapos esemény 40-60 ezer látogatót vonzott Aspenbe, turisztikai értéke meggyőzte az illetékeseket.

Mivel az X Gamest az ESPN tévétársaság "találta fel", természetesen a legelső évtől kezdve minden döntőt közvetítettek. 2004-től pedig a főbb versenyszámok fináléját élőben láthatták az amerikaiak. (Európában évek óta az Eurosporton látható a téli és a nyári verzió is, kb. egy hónappal az esemény után.)

A legszembeötlőbb különbség a két évszak versenye között az, hogy míg a nyári kiadás programja évről évre alakul, a télié szinte változatlan maradt. Az első években például még a nyári program része volt az ejtőernyőzés, a bungee jumping és a falmászás is, 2004-ben pedig a görsportok vitték a pálmát, de szerepelt a hullámlovaglás, a wakeboard és az egyik legnagyobb nézőszámot vonzó freestyle motocross is. A Winter X Games kínálatában a kezdetektől a freestyle-síelés, a snowboard és a hómobilozás szerepelt. 2001-től már a freestyle motocrossosok is harcolnak az érmekért: egy speciális, hó és jég borította rámpáról elugorva mutatják be trükkjeiket a levegőben.

Ha a sportágak változatlanok is maradtak, a versenyszámok száma folyamatosan nő. 2005-ben, január 29. és február 2. között már kilenc különböző versenyszámban mérték össze a tudásukat az extrém sportolók. A síelők síkrosszban, superpipe-ban és slopestyle-ban, az utóbbiban csak a férfiak.

A síversenyszámok közül a síkrossz képviseli az alpesi vonalat, a superpipe és a slopestyle pedig a freestyle-t. A superpipe során egy nagy félcsőben ugorják a trükkjeiket a fiúk, és 2005-ben már a lányok is. Slopestyle-ban - amely a big air versenyszámot váltotta fel 2002-ben - pedig egy rámpákkal, korlátokkal, ugratókkal teli pályán mennek végig a síelők. Itt nem a sebesség számít, hanem a pálya használata. A bírók figyelik az ugrások magasságát, a freestyle-trükkök kivitelezésének pontosságát, a landolást és a pálya kreatív használatát. A döntőben tíz síelő küzd egymással a pontokért. Mindenki kétszer fut, és a jobb eredménye számít. Az amerikai Tanner Hall évekig egyeduralkodó volt slopestyle-ban. Három éven át aranyéremmel ment haza Montana államba. Ilyen - egy versenyszámban elért - mesterhármasra csak hárman voltak rajta kívül képesek a téli X Games történetében.

A superpipe versenyzői közül feltétlenül említésre érdemes a svéd Jon Olsson, aki Lars Lewenhez hasonlóan az alpesi világkupa-sorozatban edződött, de túlságosan zavarta a világkupa katonai pontosságú stílusa. A fáma szerint 1999-ben J. F. Cusson téli X Games-győzelmét látva jutott arra a döntésre, hogy a freestyle az, ami igazán neki való. 2001-ben, 19 évesen meg is nyerte a téli X Games legelső superpipe-versenyét, slopestyle-ban pedig harmadik lett.

A snowboardosoknak is három versenyszámuk van: a slopestyle, a superpipe és a boardercross. Viszont náluk 2005-ben mindhárom esetben a nők is versenyeztek az X Games-érmekért. A három versenyszám felépítése nagyon hasonlít a síelőkéhez, ugyanazokat a pályákat is használják. Az ő esetükben is vannak kiemelkedő egyéniségek. Ilyen például Shaun White, a világ jelenlegi legjobban sztárolt snowboardosa. A vörös hajú tini 15 évesen, 2003-ban megnyerte a slopestyle- és a superpipe-számot is, majd egy évvel később megvédte slopestyle-címét. Shaun emellett arról is híres, hogy a motocrossosokon kívül ő az, aki a nyári játékokon is részt vesz. Deszkával, csak annak kerekei is vannak. A gördeszkások félcső számában indul, de ott egyelőre leginkább a tízes döntőbe jutás a fő célja.

A boardercross egyik legnagyobb sztárja pedig svájci. Ueli Kestenholz Shaun White-tal ellentétben modellként is megélne. A 180 cm magas deszkás az 1998-as naganói téli olimpián harmadikként csúszott célba (snowboard-óriásszlalomban), a 2002-es ötkarikás játékokon Salt Lake Cityben azonban már az első körben kiesett. "UK" 2000-ben a snowboardozás alpesi ágának világbajnoka lett, ez után kezdett egyre inkább a szabadstílusú versenyekre és a boardercrossra koncentrálni.

A síelők és a snowboardosok egy számban egymással is versenyeznek. Az ultracross elnevezésű programban a legjobb 16-16 boarder- és síkrosszos vesz részt.
Az ultracrosst azért is hozták létre, hogy közelebb hozzák egymáshoz a két sportág legjobbjait. A szám különlegessége, hogy sorsolás útján kétfős csapatokba osztják a sportolókat, egy síelőt és egy hódeszkást osztva egy teambe. A két csapattag együttes eredménye alapján hirdetnek győztest, vagyis itt a deszkások és a síelők nem egymás ellen küzdenek, hanem együtt. Az ultracrossban négy csapat indul egy futamban, mindig az első két páros jut tovább, míg végül a leggyorsabb csapat nyer.

A hómobilosok 2005-ben egy számmal vettek részt az X Gamesen. A snocrossban egy ugratókkal teli ovális pályán bőgetik a hómobiljaikat, hasonlóan egy motocross-versenyhez. A leggyorsabb versenyző nyer. A szám legendája Blair Morgan, akinek neve szinte egybeforrt az X Gamesszel. Két ezüst után egymás után háromszor nyerte meg a számot, és amikor 2004-ben csak harmadik lett, el volt keseredve "kudarca" miatt.

A freestyle motocrossosok a "legjobb trükk" számban versenyeznek. Két ugrást kell bemutatniuk, egy-egy trükkel. A jobbik eredmény számít. Vagyis nem egy "kűrt" mutatnak be, hanem az általuk legjobban végrehajtott trükkre koncentrálhatnak. Az FMX-esek közül a legnagyobb név Mike Metzger, akit csak Keresztapaként emlegetnek, annyi trükk feltalálása fűződik nevéhez.

Az X Games sikerét látva Európában is évek óta próbálnak egy hasonló eseményt megszervezni. Erre jelenleg legnagyobb esélye az Air and Style elnevezésű versenynek van, amelyet eddig Ausztriában rendeztek. Az Air and Style akkora közönséget vonzott, hogy 2005-től München, az olimpiai stadion ad majd otthont neki. A szervezők nyíltan az X Games mintáját követve, koncertekkel megspékelt, fesztivál jellegű eseményt szeretnének létrehozni, ahol a snowboardosokon és a síelőkön kívül freestyle motocrossosok és hómobilosok is rajthoz állnak majd.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.