Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Síelés kutyával - 5 jó tanács, ha kedvenced is viszed a hegyekbe

2023.10.04. 2023.11.13. sielok.hu | frissítve: 2023.11.13.

A kutyabarát szálláshelyek manapság nem olyanok, mint a fehér holló, azaz akad belőlük választék bőven, főként Ausztriában. A síelni vágyóknak sem kell otthon hagyniuk kedvenceiket, ugyanis együtt is belevághatnak a havas kalandba. Azonban érdemes egy-két íratlan szabályra odafigyelni akkor, ha nemcsak kettő, hanem még pluszban minimum négy láb is társul a teleléshez.
A montázs Varghasz képeiből készült
A montázs Varghasz képeiből készült

Mitől kutyabarát egy szálláshely?

Bagatellnek tűnik ez a kérdés, de aki még nem járt speciálisan állatbarát szálláson, az nem biztos, hogy tudja, mivel számolhat. Ugyanis általában nem pusztán arról van szó, hogyha az adott hely kutyabarát, akkor a négylábú társ szabadon betérhet, és nyugovóra hajthatja a fejét a szobában. Ez az alap. Ezen felül ellenben egyre több szállásadó kedveskedik kicsi, mégis jelentős figyelmességekkel. Nem mindegy például, hogy az adott hely mekkora futtatóval rendelkezik, aztán az sem mellékes, hogy a kutyus biztonságos elzárására milyen lehetőségek adottak a szobán belül (a szobakennel kifejezetten kedvelt megoldás), és az egyéb kényelmi opciók, mint itató, etető, jutalomfalat megléte sem mellékes.

Miért annyira lényeges a biztonságos elzárás feltételeinek garantálása?

Kicsit illogikus felvetésnek hathat, hogy ha egyszer közös a telelés, akkor hogy is kerül szóba a kennelbe zárás? Ám akadnak azért olyan téli programok, ahova a kis vagy nagy kedvenc nem csatlakozhat. A síparadicsomok pályái evidens, hogy tiltott területek. Úgyhogy amíg a síelés tart, addig fontos, hogy a kutyus jól, és főleg biztonságban érezze magát. Erre megéri felkészíteni, tanítani, mert ha ott, az idegen szállodai szobában szembesül azzal a helyzettel, hogy egyedül maradt, annak könnyen eget rengető ugatás és szűkölés lehet a vége. Ildomos az elzárás előtt egy jót kirándulni, így a lefárasztás kipipálható, és a várakozás ideje is megkönnyíthető.

Az első dolog tehát az, hogy átgondold, tényleg jó ötlet-e elvinni a kutyust külföldi síelésre. Lehet, hogy mindenkinek nyugodtabb lesz a pihenése, ha valaki itthon vigyáz rá, amíg te önfeledten síelsz. Egy folyton ugató, sáras lábbal rohangáló kutyának sem a szállásadó, sem a többi vendég nem fog örülni. Csak akkor vidd magaddal a kutyádat, ha már tesztelted hasonló helyzetben és felkészültél a vele való üdülésre.

Öt jó tanács, ha kutyával utazol síelni

  • 1. Szálláshely kiválasztása
    Körültekintően szervezd meg az utazást. Keress kutyabarát szállást és egyeztesd a szállásadóval, hogy milyen feltételekkel fogadnak háziállatot.

  • 2. Bepakolás lista
    Vigyél magaddal minden eszközt, amire szüksége lehet a kutyádnak: etető- és itató tál, állateledel, legalább két póráz, nyakörv, játékok, takaró, törölköző, ketrec vagy biztonsági háló, elsősegély doboz és elegendő kutyagumi-zacsi a közterületi sétákhoz.

  • 3. Oltások és igazolások
    Indulás előtt egyeztess az állatorvossal, hogy a kutya egészségi állapota megfelelő-e és megvannak-e a kötelező oltásai, betegség esetére gyógyszerek. Bizonyos országokba veszettség elleni oltás és chip nélkül be sem léphetnek. Az Európai Unión belül szükséged lesz állatútlevélre, ezt is szerezd be az állatorvostól.

  • 4. Utazás
    Indulás előtt tegyél egy nagyobb sétát a kutyáddal, akkor jobban bírja majd az utat. Lehetőleg boxban szállítsd, vagy ha egyterű az autó, legyen elválasztó rács a hátsó ülés és a csomagtartó között.

  • 5. Hegyi programok
    A sípályákra nem viheted fel a kutyát, mert balesetveszélyes, de a téli túrákon jó társad lehet. Fontos, hogy a kutyádnak is meglegyen ehhez a megfelelő kondíció és edzettség, hogy ő is élvezze a közös havas kirándulásokat. Készülj vele együtt az aktív hegyi üdülésre!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.