Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Állatok a sípályán: csacsi, őzike és medve is szembejöhet

2022.10.04. 2023.10.04. sielok.hu | frissítve: 2023.10.04.

Október 4-e az állatok világnapja. Ezen alkalomból készítettünk egy összeállítást arról, hogy milyen váratlan találkozások érhetnek bennünket a hegyekben, milyen állatokkal futhatunk össze a sípályán.
Ez a tolvaj szamár volt volt mindenki kedvence Isola 2000 síterepén  | Fotó: merida
Ez a tolvaj szamár volt volt mindenki kedvence Isola 2000 síterepén | Fotó: merida
"Eplényben a felvonóból nyulat, rókát, őzet is láttam már, és egyszer a sípályán szaladt át előttem egy kisebb őzcsapat. Hazafelé a bekötőúton - főleg esti sízések után - ezeken kívül szarvast és vaddisznót is láttam már. Hochkaron, Schmittenhöhén, Aflenzben pedig zergét láttam síelés közben. Katschbergen a síiskola gyülekezőhelye mellett lakik egy mókus, reggelente meglátogat minket, végigszalad a kerítésen és a fákon a legkorábban érkező gyerekek nagy örömére. Éjjelente a nyulak is ott buliznak, jól látszik a nyomokból és bogyókból :-) De néha napközben is lehet találkozni velük a hátsó csákányosok környékén meg a Sonnalm melletti erdei pályán. Őzet itt még csak a faluba levezető út mentén láttam." - összegezte élményeit fórumunkban Vassy, aki síoktatóként dolgozik.

A Schladmingi 4-hegyet őzikétől őzikéig szoktuk besíelni, a síhinta két végén Haus és Reiteralm felvonói alatt is meg lehet figyelni erdei állatokat, igaz, hogy ők körbekerített tanyákon élnek. A szlovákiai Telgart síterepnek viszont saját sztárja van egy aranyos őzike személyében, akit két síelés között meg is simogathatnak a látogatók. Fanningbergen egy kis állatkertet fedeztünk fel a síterep szívében és biztos több más osztrák síterepen is van hasonló meglepi.
Bambi, a telgárti sípálya őzikéje
Bambi, a telgárti sípálya őzikéje
Szabadon élő vadállatokkal azonban igencsak ritkán lehet találkozni a sípályán, hiszen ők eleve félnek az embertől, egy síléccel, bottal felszerelt simabőrű pedig kimondottan ijesztő lehet számukra. Annál gyakoribb vendégek a webkamerákon: az esti és hajnali órákban a visegrádi és mátraszentistváni élőképen többször is megfigyelhettünk vaddisznót, rókát és szarvasokat is.

Ausztriában már farkast is láttak síterepre tévedni, és erről a ritka esetről fotó is készült, de veszélybe nem került miatta senki, hamar eltűnt az erdőben. A szakértők szerint a farkas kerüli az embert és az olyan helyeket, ahol sokan vannak.

A legdurvább eset Romániában történt, amikor egy medve kergette meg a síelőket. Predeal síterepén tévedt a felnőtt példány a pályára. Egy síoktató elég hosszú felvételt készített a találkozásról és arról, ahogyan próbál gyorsabban síelni, mint a medve futni. Nagyot ment a közösségi médiában is a videó és sokan dicsérték az oktató hidegvérét. Szerencsére senkinek nem esett baja az ijedtségen kívül.
A síoktató felvétele
Februári hírünk volt, hogy egy vaddisznó támadt snowboardosokra Japánban. A váratlan találkozást egy webkamera is megörökítette. A boardosok a pályakarbantartókat riasztották, akik motorosszánokkal és bekapcsolt szirénákkal sikeresen elüldözték az állatot. Senkinek nem esett baja.
Vaddisznó támadt snowboardosokra egy japán síterepen
Vaddisznó támadt snowboardosokra egy japán síterepen
További sztorik alul, a kapcsolódó cikkekben.
Ti milyen állattal találkoztatok sípályán?
KOMMENTEK
Ike | 2022.10.04. 13:16
Karintiában, Heiligenblut sípályáin csúsztunk, amikor igen alacsonyan repülve, szinte a fejünk felett körözött egy saskeselyű. Tekintélyes méretű szárnyfesztávolsága, világos lazac színű hasi, és nyaki tollazata lenyűgöző látványt nyújtott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.