Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Sícucc karbantartás - Síszezon utáni teendők

2006.10.13. | Frissítve: 2015.04.20. | Szerző: Hernádi László
Sícucc karbantartás - Síszezon utáni teendők Az általánosan szokásos "letörlöm a léceket, aztán felteszem a padlásra" rutin helyett érdemes nagyobb gondot fordítani a sífelszerelés szezonvégi karbantartására, "nyári álom"-ra való felkészítésére. Figyeljünk oda a síléc, síkötés és sícipő megtisztítására és megfelelő tárolására is!
A sífelszerelés több odafigyelést igényel sok egyéb sportfelszerelésnél: a síléc, bakancs és a kötés helyes karbantartása elengedhetetlen feltétele a komfortos síelésnek és a baleset-megelőzésnek.

A felsorolt teendők elvégzésével sok kellemetlenséget és munkát spórolhatunk meg magunknak a következő szezon kezdetekor, ill. megnövelhetjük felszerelésünk élettartamát.

Síléc:

- Langyos vízzel mossuk le a lécről a szennyeződéseket (különösen, ha tetőcsomagtartón szállítottuk, mindenfajta védelem nélkül), nyugodtan mossuk le a kötéseket is, hiszen a síeléskor is kerül bele nedvesség, ezután töröljük szárazra, majd csepegtessük ki a kötésekből is alaposan a vizet, és hagyjuk állni száraz, meleg helyen pár napig, hogy a nedvesség maradéktalanul elpárologhasson.
- Ha egyes szennyeződések nem távolíthatóak el vízzel, használjunk körömkefét, és szappant, ezután bő vízzel öblítsünk.
- Ellenőrizzük az élek állapotát, ha tompaságot, csorbaságot tapasztalunk, éleztessük meg, így ezt már nem kell jövő szezon elején elvégeztetnünk.
- Vizsgáljuk meg a talp állapotát, nincs-e rajta sérülés, ha találunk ilyent, javíttassuk meg.
- Végül pedig waxoljuk le a lécet, beleértve az éleket is, az élek oldalát pedig akár hideg, akár melegwaxszal dörzsöljük be vastagon, így az éleket elzárjuk a levegőtől, és annak páratartalmától, ami akár száraz helyiségben is rozsda kialakulását okozhatja, ami a síléc legnagyobb ellensége.
- A síléceket állítva tároljuk, száraz helyiségben, ha van síléctartónk, tegyük abba.

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

Fontos tudnivalók:

- Ne tároljuk a síléceket talpra fektetve, vagy egymás felé fordítva, középen összeszorítva, mivel így a síléc anyaga a két szezon közötti teljes időtartamban fárad, a komfortos, és biztonságos síeléshez szükséges ún. telemark ív eltűnik belőle, kipuhul, vetemedik, elveszíti rugalmasságát.
- Ne tároljuk a felszerelést nedves helyen vagy szabad ég alatt, mivel a rozsda ilyen esetekben hamar kikezdi az éleket, ill. az élek mentén a talp alá is behatolhat, ami nehezen és költségesen javítható talpleválást okozhat!

Kötés:

- Végezzük el a szükséges tisztításokat, ahogyan a síléc esetében is.
- Engedjük a kioldási erő értékét a minimálisra, előtte viszont jegyezzük fel mekkora volt a beállított érték (legjobb, ha alkoholos filccel felírjuk a lécre, így biztosan nem veszítjük el az információt)! Csavarjuk az erősségállító csavart az óramutató járásával ellentétes irányba, amíg az értéket jelző mutató el nem éri a skála alját. A síkötés rugói, amelyek a bakancs rögzítését, és a megfelelő erőhatásra a kioldást szabályozzák, úgy őrzik meg legjobban rugalmasságukat, hogy ezt a folyamatot végrehajtjuk.
- Ellenőrizzük, hogy megfelelően van-e rögzítve a síkötés a léchez, nem lötyög-e rajta, ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szervizhez, valószínűleg a kötésrögzítő csavarok utánhúzására lesz szükség (főleg új lécek esetében).

Sícipő:

- A sícipő bélését vegyük ki és szárítsuk meg, közben ellenőrizzük, nincs-e rajta feslés, szakadás.
- Ha van talpbetét a bélésben, azt is vegyük ki belőle és szárítsuk külön.
- A bakancs "héját" mossuk le alaposan belül is, mivel itt is lehetnek szennyeződések, amelyek az olvadó hólével kerültek a bakancsba, ezután a héjat is szárítsuk ki alaposan, nehogy nedvesség maradjon benne.
- A bakancs csatjait ellenőrizzük, nincs-e törés, repedés a legnagyobb erőhatásoknak kitett összekötőelemeken, ill. szegecseken, és környékükön.
- A csatokat finoman töröljük át műszerolajjal, ezzel megakadályozzuk alumínium, és acél részek esetében az oxidációt, rozsdásodást, ill. lecsökkentjük az alkatrészek kopását használat során.
- A letisztított, száraz bélést tegyük vissza a bakancsba, csatoljuk be minimális szorításra, majd ha van síbakancstartóba, ha nincsen akkor vászonzsákba téve tegyük száraz helyre.

Fontos tudnivalók:

- Ne a bakancsban szárítsuk a bélést, akármilyen kényelmes is, mivel így egyrészt nem szárad ki tökéletesen, másrészt pedig a síelés közben a bakancsba került hólé nem tud kipárologni a bélés alól, és ott az idő folyamán penészesedés, dohosodást okoz.
- A sícipőt mindig becsatolt állapotban tároljuk, így nem vetemedik meg.

2011.03.23. 03:52:58 Toc
Klassz! Jöhetnek a boardos tanácsok! :)
2011.03.23. 11:52:30 kovacspeter.ski
Lehetőleg meleg waxot használjunk nagyon vastagon,majd használat előtt húzzuk le wax lehúzóval!
2011.04.01. 12:05:08 magnum56
Én évente egyszer a sícipő bélését ki szoktam mosni mosógépben. Utána jól kiszárítom, és úgy teszem vissza a cipőbe. Nem árt neki a mosás, tiszta lesz és kellemes illatú.
2012.03.22. 20:59:52 laci_si
Hehe. Én is kiszedtem a bélést, aztán halálra küzdöttem magam mire visszagyömöszöltem. Kishijján szét is szakítottam az egyik bélést,mert folyton beakadt a "lépésváltóba". Aztán rájöttem hogy többet ésszel... (soká tartott :-( ) elővettem egy cipőkanalat, és pikk-pakk visszacsusszant.
2012.03.26. 11:42:49 szkítatom
Mi is Mölltalon voltunk, lehet, hogy egy vonaton utaztunk felfelé:)
Tényleg nagyon szupi volt!
2012.03.30. 08:17:24 csabor
Én még nem pakolom el a cuccost. Még csúszni szeretnék a szezonban.
Másrészről töredelmesen bevallom, hogy olyan nagy faxnit a szezonvégi elpakolásból nem szoktam csinálni.
2014.03.19. 18:59:06 Szányi Gábor
Szeretném a tavaszi karbantartást egy tanáccsal kiegészíteni a sícipőt illetően. Miután a fent leírt alapos cipőkarbantartás kész, tanácsos jobb szervizbe bevinni egy spriccelésre ami egy illatosító, gombaölő és csirátlanító szert tartalmazó speciális folyadék amit szakszerüen kellő mennyiségben bepermeteznek. Így 100%-os már a nyáriasítás.
2014.03.20. 18:12:12 százas
Én is kitekertam a kötést tavaly, szétugrott a rugó, a szervizesek sem tudták összerakni, elküldték az Atomicnak, mert még garanciális volt. Atomicék meg azt mondták, hogy vegyek huszé' újat!
Hát vettem...Többet nem tekergetem!
2014.05.30. 15:29:28 keresztl
Tényleg csak a teljesség igénye nélkül a boardosokat sem mellőzve:

http://sielok.hu/forum/viewtopic.ph...p?t=3888
2014.06.25. 11:05:24 gabeszpalotai
én a garázskapu két felső sínjére szoktam tenni talppal felfele. így bízom benne hogy megmarad a gravitáció miatt a telemark ív. két alátámasztási pont van, az egyik a léc végénél a másik a csőrnél. tárolhatom így?
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 235 vendég és 24 regisztrált felhasználó látogatja.