Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sícucc karbantartás: síszezon utáni teendők

2006.04.10. 2024.04.03. Hernádi László | frissítve: 2024.04.03.

Az általánosan szokásos "letörlöm a léceket, aztán felteszem a padlásra" rutin helyett érdemes nagyobb gondot fordítani a sífelszerelés szezonvégi karbantartására, "nyári álom"-ra való felkészítésére. Figyeljünk oda a síléc, síkötés és sícipő megtisztítására és megfelelő tárolására is!
A sífelszerelés több odafigyelést igényel sok egyéb sportfelszerelésnél: a síléc, bakancs és a kötés helyes karbantartása elengedhetetlen feltétele a komfortos síelésnek és a baleset-megelőzésnek.

A felsorolt teendők elvégzésével sok kellemetlenséget és munkát spórolhatunk meg magunknak a következő szezon kezdetekor, ill. megnövelhetjük felszerelésünk élettartamát.

Síléc:

- Langyos vízzel mossuk le a lécről a szennyeződéseket (különösen, ha tetőcsomagtartón szállítottuk, mindenfajta védelem nélkül), nyugodtan mossuk le a kötéseket is, hiszen a síeléskor is kerül bele nedvesség, ezután töröljük szárazra, majd csepegtessük ki a kötésekből is alaposan a vizet, és hagyjuk állni száraz, meleg helyen pár napig, hogy a nedvesség maradéktalanul elpárologhasson.
- Ha egyes szennyeződések nem távolíthatóak el vízzel, használjunk körömkefét, és szappant, ezután bő vízzel öblítsünk.
- Ellenőrizzük az élek állapotát, ha tompaságot, csorbaságot tapasztalunk, éleztessük meg, így ezt már nem kell jövő szezon elején elvégeztetnünk.
- Vizsgáljuk meg a talp állapotát, nincs-e rajta sérülés, ha találunk ilyent, javíttassuk meg.
- Végül pedig waxoljuk le a lécet, beleértve az éleket is, az élek oldalát pedig akár hideg, akár melegwaxszal dörzsöljük be vastagon, így az éleket elzárjuk a levegőtől, és annak páratartalmától, ami akár száraz helyiségben is rozsda kialakulását okozhatja, ami a síléc legnagyobb ellensége.
- A síléceket állítva tároljuk, száraz helyiségben, ha van síléctartónk, tegyük abba.

Ötletes megoldás sílécek otthoni tárolására. Hozzávalók: lécek, csavar, tipli, ajtóütköző gumi
Ötletes megoldás sílécek otthoni tárolására. Hozzávalók: lécek, csavar, tipli, ajtóütköző gumi

Fontos tudnivalók:

- Ne tároljuk a síléceket talpra fektetve, vagy egymás felé fordítva, középen összeszorítva, mivel így a síléc anyaga a két szezon közötti teljes időtartamban fárad, a komfortos, és biztonságos síeléshez szükséges ún. híd eltűnik belőle, kipuhul, vetemedik, elveszíti rugalmasságát.
- Ne tároljuk a felszerelést nedves helyen vagy szabad ég alatt, mivel a rozsda ilyen esetekben hamar kikezdi az éleket, ill. az élek mentén a talp alá is behatolhat, ami nehezen és költségesen javítható talpleválást okozhat!

Kötés:

- Végezzük el a szükséges tisztításokat, ahogyan a síléc esetében is.
- Ellenőrizzük, hogy megfelelően van-e rögzítve a síkötés a léchez, nem lötyög-e rajta, ha rendellenességet tapasztalunk, forduljunk szervizhez, valószínűleg a kötésrögzítő csavarok utánhúzására lesz szükség (főleg új lécek esetében).

Sícipő:

- Ha kivehető a sícipő bélése, akkor vegyük ki, tisztítsuk és szárítsuk meg, közben ellenőrizzük, nincs-e rajta feslés, szakadás. Van olyan bélés, ami mosógépben is mosható.
- Ha van talpbetét a cipőben, azt is vegyük ki belőle és szárítsuk külön.
- A bakancs "héját" mossuk le alaposan belül is, mivel itt is lehetnek szennyeződések, amelyek az olvadó hólével kerültek a bakancsba, ezután a héjat is szárítsuk ki alaposan, nehogy nedvesség maradjon benne.
- A sícipő csatjait ellenőrizzük, nincs-e törés, repedés a legnagyobb erőhatásoknak kitett összekötőelemeken, ill. szegecseken, és környékükön.
- A letisztított, száraz bélést tegyük vissza a bakancsba (ha nehezen csusszan bele, használjunk cipőkanalat), csatoljuk be minimális szorításra, majd ha van síbakancstartóba, ha nincsen akkor vászonzsákba téve tegyük száraz helyre.
- Miután a fent leírt alapos cipőkarbantartás kész, tanácsos jobb szervizbe bevinni egy spriccelésre. A szervizekben egy illatosító, gombaölő és csirátlanító szert tartalmazó speciális folyadékot szakszerűen kellő mennyiségben bepermeteznek a cipő belsejébe. Így 100%-os már a nyáriasítás.

Fontos!
- A sícipőt mindig becsatolt állapotban tároljuk, így nem vetemedik meg.

KOMMENTEK
Kálmi | 2020.03.24. 12:21
Amit még megjegyeznék: a síkötés oldási értékét megjegyezni és az állítócsavart teljesen visszaengedni. Ez azért szükséges, mert minden rugónak, így a síkötés rugójának is van egy ún. rugóállandója. Amennyiben a rugót hosszabb ideig feszített állapotban tartjuk, ez a rugóállandó megváltozását okozza, ami befolyásolja a kioldási értéket.
A síléc ívét NEM telemark ívnek, hanem a síléc "HÍD"-jának hívják. A telemark ív a sízés egy bizonyos stílusához tartozik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.