Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Így waxoljunk!

2006.10.13. Hernádi László

Ahogyan a versenysízőknél, úgy a hobbisíelőknél is a wax az egyik legfontosabb alkotóelem a síléc talpának állapotmegóvására. Alapvetően elmondható, hogy nem olyan, mint néha a jó dolgok: ebből soha nem árt meg a sok. A rendszeresen waxolt sílécnek számos előnye van, érdemes rá időt fordítani.
Otthoni waxolás | illusztráció: sielok.hu
Otthoni waxolás | illusztráció: sielok.hu
Mi is az a wax?

A wax nem más, mint a síléc csúszófelületére felhordott paraffin alapú anyag, amely csökkenti a síléc talpa és a hó közötti tapadási-súrlódási együtthatót, azaz megkönnyíti a siklást.

A waxolás szó hallatán sokaknak a versenyzők ezredmásodpercek lefaragására irányuló technikai segítsége jut eszébe, amire egy átlagos hobbisíelőnek semmi szüksége.

A waxokat mindegyik sísport szakág alkalmazza, az alpesi sízők a jobb időeredmények eléréséhez, a sífutók speciális "kapaszkodó" waxokat a futás megkönnyítéséhez, az ugrók a sánc elrugaszkodási pontjánál elérendő sebesség, és ezáltal az ugrás hosszának növeléséhez.

Érdemes azonban komolyabban megvizsgálni a waxolás alkalmazásának hasznosságát egy hobbisíelő számára is.

Miért is érdemes waxolnunk?

Első szempont hobbisíelőknél a síléc talpának, a síléc legfontosabb alkotóelemének állapotmegóvása és karbantartása, a második szempont a csúszási tulajdonságok javítása (pl. rosszul csúszó vizes hó esetében).

A síléc talpa a használat során erősen kitett a kopásnak (gondoljunk csak a kemény jégbordás pályákra), a talp elhasználódását a felületen megjelenő ún. kiszálkásodás, "szőrösödés", kiszáradás, apró karcok megjelenése jelzi a legjobban, ez a leggyakrabban alkalmazott fekete síléctalpaknál a felületen szürke elszíneződéssel jelentkezik, amely kézzel is érzékelhető, csúszásirányban (a síléc csőrétől a fara felé haladva) általában könnyebb végighúzni az ujjunkat, mint visszafelé, a felület nem sima, hanem enyhén bolyhos érzetet kelt.

A síléc talpa waxolást igényel (ld. szürkés elszineződés)
A síléc talpa waxolást igényel (ld. szürkés elszineződés)
Rendszeres waxolással ez megelőzhető, a wax ugyanis a felhordás során a talp mikropórusos anyagának mélyebb rétegeibe is eljut (hideg wax esetén az oldószerrel együtt, meleg waxnál olvadt állapotban, a vasaló nyomásának hatására), így meggátolja a felület kiszáradását, síelés közben pedig elsősorban nem a talp kopik, hanem a talpon lévő waxréteg. Ennek köszönhetően jelentősen javíthatjuk sílécünk talpának élettartamát, és csúszási tulajdonságait.

Általános tudnivalók:

A waxok a síléc talpára való felhordás szempontjából két csoportra oszthatóak, ezek a meleg, és hideg waxok.

A meleg waxokat speciálisan erre a célra kialakított vasalókkal és simítókkal hordják fel a síléctalpra.

Előnyök:

  • Hófajtánként választható típusok, ill ezekből összeolvasztással minden hótípusra alkalmas keverék előállításának lehetősége.
  • Tartósabban megmaradnak a csúszófelületen, mint a hidegwaxok.
  • Viszonylag alacsony ár.
Hátrányok:
  • Az összetett felhordási folyamat miatt helyhez kötött a használatuk.
  • Gyakorlással elsajátítható szaktudást igényel (a későbbiekben részletesen kifejtve).
  • Helyesen kell megválasztani a hóminőség függvényében a használandó wax fajtáját.
A hideg wax leggyakrabban könnyen párolgó oldószerben feloldott paraffinszármazék, amelyet cipőboxhoz hasonló szivacsos fejjel ellátott flakonokban árulnak, másik fajtája szilárd wax, amit úgy kell feldörzsölni a talpra, utána pedig simítani a vele együtt árult filcsimítóval.
Ezek használata nem igényel szaktudást, akár a sípályán is elvégezhető a waxolás két lesiklás között.

Előnyök:

  • rendkívül egyszerű, gyors használat.
  • kompakt méret (zsebben elfér).
  • minden hótípusra optimális.
Hátrányok:
  • nem marad tartósan a csúszófelületen.
  • magasabb árfekvés.
  • a szilárd hideg wax nem hatol be a csúszófelület pórusaiba.
Beszerzés:

A szakboltokban márkajelzéstől függetlenül leggyakrabban háromdarabos kiszerelésben vásárolhatunk meleg waxot, ezek három hasáb alakú waxot tartalmaznak, három színben, friss porhóra, nedves hóra, "öreg", kérges hóra. Hideg waxot szilárd és folyékony állapotban is kaphatunk különböző márkanevek alatt.

HASZNÁLAT:

Meleg waxolás

Hozzávalók:
- meleg wax
- erre a célra beszerzett, már használaton kívüli vasaló

- állvány, vagy alátámasztás a síléc biztos rögzítéséhez.
- újságpapír a síléc alá, hogy ne a földre csepegjen az olvadt wax fölösleges része.
- a maradék, és a felesleges wax lehúzásához szükséges eszköz (pl. erős vonalzó, szegélyvágó, szike).
- rossz hővezető, lehetőleg műszál anyagú rongy.
- egy fahasáb, amelyre a rongyot rá tudjuk tekerni.

A waxolás folyamata:

1. Válasszuk ki a megfelelő waxot, amennyiben tudjuk, hogy milyen hóviszonyokra számíthatunk a síelés napján.

2. Ha több napra általánosan waxolunk, akkor készítsük elő mindhárom waxot.

3. A vasalót helyezzük hőszigetelő, vagy fémállványra, csatlakoztassuk, és állítsuk közepes hőfokra, a csatlakozót (hosszabbítót) úgy helyezzük el, hogy a vasalóval mindkét lécet elejétől végéig kényelmesen elérjük, és a vezeték ne akadjon el semmiben.

4. Készítsük elő a sílécet a waxoláshoz, a síféket, amennyiben lehetséges, távolítsuk el (egyes kötésgyártók egy csavarral a kötés sínéhez, mások patentos megoldással szintén a sínhez rögzítik a féket, megkönnyítve ezzel annak egyszerű le- és felszerelhetőségét). A sífék eltávolítása a vasaló egyenletes vezetéséhez, ezáltal a wax egyenletes eloszlatásához (a kötés alatti talprészen, amely a legnagyobb igénybevételnek van kitéve síelés közben) szükséges. Amennyiben nem akarunk bajlódni a fék eltávolításával, vagy nem tudjuk, hogyan kell leszerelni, egyszerűen gumipókkal is rögzíthetjük a fékeket olyan állapotban, mint amikor a kötésbe a bakanccsal belépünk.

A legegyszerűbb megoldás, ha egy darab spárgahurokból megpróbálunk az ábrán láthatóhoz hasonlót előállítani.

Ennek a huroknak az egyik felét a sífék egyik "karjába" akasztjuk, majd a hurok másik felét a síféken átvetve a másik karjára akasztjuk, úgy, hogy közben a fék karjait a kötés mellé húzzuk, vagy lenyomjuk a sífék működtető lapját, amelyet síelés közben a bakancs nyom le, így a fékek maguktól a kötés mellé emelkednek.

A fék ilyen módon biztonságosan rögzítve van, és ha jól határoztuk meg a hurok hosszát, akkor a fék karjai már a talp síkja alatt vannak (a lécet talppal felfelé fektetve).

5. Helyezzük a két sílécet stabil alátámasztásra (szék, asztal, állvány).

6. Terítsük le a síléc alatti padlórészt újságpapírral, hogy ne szennyeződjön be a munka során.

7. A lehúzószerszámmal, amennyiben szükséges, távolítsuk el az előző wax maradékát a talpról, amennyiben még nem volt waxolva a síléc, az esetleges szennyeződés eltávolítását langyos vizes ronggyal végezzük, majd töröljük szárazra a talpat.

8. A wax talpra juttatását kétféleképpen valósíthatjuk meg:
- Tartsuk a vasalót ferdén, talppal fölfelé, a waxot a vasaló talpához nyomva a wax megolvad, lefolyik a talpon, majd lecsepeg róla, ezzel a módszerrel végigcsepegtetjük a csúszófelületet (ha keverjük a waxokat, akkor értelemszerűen egyharmad mennyiségekkel, de mindhárom típussal csepegtessük végig a lécet)

Wax csepegtetés
Wax csepegtetés

- a waxhasábot kézzel megfogva vastagon bedörzsöljük a csúszófelületet (ha keverjük a waxokat, mindhárom típussal végezzük el a bedörzsölést).

9. A wax eloszlatásához a vasalót a talpra fektetve a síléc egyik végétől elindulva lassan mozgatva húzzuk végig a talpon, hogy az olvadt wax egyenletes, összefüggő, filmszerű réteget képezzen a talpon.

Amennyiben a réteg nem egyenletes, ill. nem terjed ki a talp egész felületére, a vasaló végighúzását ismételjük meg, ha ezek után is marad olyan hely, amelyen nincsen waxréteg, csepegtessünk a felületre még waxot, és egyenletesen simítsuk el a vasalóval. Lényeges, hogy ne hevítsük túl a talpat, ezért három végighúzásnál többet egyszerre ne hajtsunk végre. Ha nem értük el ezzel a kívánt eredményt, kicsit hagyjuk hűlni a lécet (10-15 perc), és utána ismételjük meg a folyamatot.

10. Ha végeztünk, hagyjuk kihűlni a lécet (ilyenkor a csillogó olvadt waxréteg megszilárdul, felülete mattá válik (10. ábra), tenyerünket fölé téve érzékelhetjük a hőmérsékletét). Ha maradt a waxrétegen vastagabb rész, gyűrődés, azt a lehúzószerszámmal távolítsuk el, majd a fahasábra a rongyot tekerjük fel, lehetőleg ráncmentesen, és ezt erősen a lécre nyomva fényezzük fel a waxréteget a talpon.

Hideg wax esetében a folyamat nagyon egyszerű, a talpat szárazra töröljük, a lécet talppal felfelé lefektetjük és a szivacsos fejet oda-vissza húzogatva a teljes talpat beborítjuk az oldattal, ez kb. 5 perc alatt megszárad (azaz az oldószer elpárolog, a wax pedig a talpon marad).

Fontos tanácsok:

  • ha a vasaló talpán füstölni kezdene a wax, feltétlenül állítsuk kisebbre a vasaló hőmérsékletét.
  • a melegwaxolást mindig jól szellőztetett, levegős helységben végezzük, egészségünk érdekében.
  • rakjunk el a munka környezetéből az összes gyúlékony, tűzveszélyes anyagot!
  • ne nyúljunk a síléc talpához addig, amíg az ki nem hűlt, ne is állítsuk fel ilyenkor a lécet, mivel az olvadt wax lecsoroghat.
  • vigyázzunk a felvitt mennyiséggel, inkább legyen kevesebb, mint több, ilyenkor ugyanis a vasaló nyomására az olvadék lecsepeg a léc oldalán, ahonnan nehéz eltávolítani, míg ha keveset hordtunk fel, utólagos csepegtetéssel hamar megtalálhatjuk az ideális mennyiséget.
  • Ha a síléc élének oldalára is kerül wax, nem okoz problémát, az első lesiklásnál lekopik a fémről, vagy már a waxolás után a hűléskor elválik a síléc élétől, ugyanis fémhez nem jól tapad, ill. nem követi a fém hőtágulását (ahogyan az él többi részéről is).
  • A waxolás a talp karbantartására, állagmegóvására szolgál, NEM JAVÍTÁSRA!
KOMMENTEK
mikloskaresz | 2011.01.31. 11:46
Sziasztok. Nagyon hasznos volt a cikk a számomra, már elkezdtem itthon waxolni a deszkám. Köszönöm nektek a részletes bemutatást és a segítséget. Most már csak a kézi élezésről kell begyüjtenem némi infót. Mégegyszer köszi, üdv, Karesz
admin2 | 2011.01.31. 16:32
Szia Karesz! Örülünk, ha hasznos volt.
A kézi élezésről szóló cikkünket itt találod:
http://sielok.hu/rovat/siszerviz/ci...kk/silec-szakszeru-kezi-e...
A cikk alatti kapcsolódó cikkek dobozba is felvettem, át tudsz rá kattintani.
Gege22 | 2011.02.04. 22:56
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy erre a célra megfelel (melegwaxolás) egy szimpla, otthoni vasaló is? Egy-két helyen azt olvastam, hogy nem ajánlatos ilyent használni, csak spéci waxoláshoz való vasalót!
Agent | 2011.02.05. 17:03
Szia Gege22

Megfelel, a lényeg, hogy szabályozható legyen a hőfok illetve, hogy ne gőzölős vasaló legyen (érthető okokból:)) 100-120 C°köré kell tenni a vasalót.
lepke | 2013.12.16. 15:03
Szia!Ki szeretném próbálni az otthoni waxolást. A sílécem orrán műanyag kupak van. Azt hogyan kell levenni és feltenni? A felesleges wax eltávolításához mit használhatok ami egy átlagos háztartásban fellelhető? Köszönöm!
Slalom Sport | 2013.12.16. 18:39
Hello Lepke! Orrvédőt le lehet szedni, de nem érdemes. Vaxolj csak a talpat csak a felhajlásig, tovább ne, mivel ott már nincs haszna, nincs súrlódás, mert nincs súrlódóerő, nincs mit csökkenteni. Ezt onnan is észre veheted, hogy ha bevaxolod a felhajlás utáni részen, az soha nem kopik le onnan, és rohadt nehéz leszedni a csőrvédő közti részről. Ha nincs fém/műanyag ciklinged, használj keményebb műanyag vonalzót (amíg el nem törik :) ) Üdv:Péter
hekman | 2014.02.12. 16:26
Sziasztok!

Van esetleg házi praktika a nyári konzerválásra is?

Üdv: Gábor
Slalom Sport | 2014.09.25. 09:35
Helló Gábor! Bevaxolod, annál jobb konzerválás nem létezik. Fontos hogy a korrózió-gátlás miatt legyen a wax a kantni oldalán is, ne csak a talp felőli részén (általában bőven jut wax a kantni oldalára is, csak ne szedd le).

Üdv:
Péter
kardosur | 2015.01.30. 17:30
Sziasztok!
Kb mennyi wax kell egy pár felnőtt lécre?
Mondjuk ha veszek 20deka waxot, hányszorra elég?
Köszi
Zoli
arpadlovasz | 2019.12.25. 21:57
Sziasztok
Érdemes a sílécet ätmosni most első hasznälat előtt majd jól átvaxolni?
A felső festett réteget lehet vagy érdemes picit fényesíteni valamivel?
Mattos már a festés rajta.
Köszi
Üdv
Árpi

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.