Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Holmenkol bemutató a Testnevelési Egyetemen

2006.10.14. Hernádi László

A Holmenkol wax és síléc karbantartási felszerelésgyártó cég világturnéja során 2006. június 8-án a budapesti Testnevelési Egyetem aulájában tartotta meg bemutatóját.

A cég képviselője Franz Nemeth, aki több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a válogatott sízők felszerelésének karbantartásának terén, rendkívül érdekes, gyakorlati bemutatóval és a közönség bevonásával tartott interaktív prezentációt.

A bemutató tematikája három alappillérre épült, ezek a következők voltak:

1. a síléc élének előkészítése
2. a talp struktúrájának kialakítása
3. waxok és waxolási technikák

A Holmenkol cég rendelkezik a waxgyártók közül a legnagyobb hagyományokkal, már 1922-től gyártanak és forgalmaznak síléc waxokat. 1986-tól megkezdődtek a fluortartalmú waxokkal végzett kísérletek és gyártás, 2002-től pedig a cég együttműködik nanokémiai vállalatokkal, a nanotechnikának köszönhetően a waxok még hatásosabbak, még jobb hatékonysággal vihetők fel a síléc talpára illetve sokkal tartósabban megmaradnak a felületen. A cég jelenleg a legnagyobb sínemzetek beszállítója.

A síléc élezéséről megtudhattuk, hogy sokkal többet jelent egyszerű 90°-os élezésnél. Egyre népszerűbb a körültekintőbb munkát igénylő, de sokkal igényesebb és magasabb hatásfokot, személyreszabottságot biztosító kézi élezés. Erre a technikára lehetőség nyílik a síléc csőrénél és faránál, amelyek a sízés során a legnagyobb hagsúllyal bíró részek - az előadó humoros kijelentése szerint a síléc középső része csupán azért szükséges, hogy "legyen, ami összeköti az első és hátsó részt.

Az első és a hátsó élszakaszok 90°-tól eltérő élezése komoly változásokat eredményezhet a síléc fordulékonyságában, oldaltartásában, tudásszinttől és hóminőségtől függően.

Bemutatásra került jó pár kézi élező típus, az előadó kitért számos fontos tudnivalóra, amelyek elengedhetetlenek a könnyed és eredményes kézi élezéshez.

A síléc talpának struktúrája, mintázata is nagyon fontos. Leginkább a versenysportban alapvetően meghatározza a síléc viselkedését, iránytartását, siklási tulajdonságait a havon, ennek ellenére ebben a tekintetben a "versenycirkusz" 99%-ban egyféle átlós struktúrát "présel" a lécek talpába. A préselést szintén egy ötletes kéziszerszámmal végzik. A struktúráról tudni kell, hogy mivel préselve van, a síléc következő vasalásánál magától kisimul a léc talpa.

Az előadás leginkább aprólékosan tagolt része a waxolás volt, amelynek alapjairól már található cikk a honlapunkon (linket ld. alul - a szerk.)

A Holmenkol cég waxainak kifejlesztésébe egyetemek kémiai tanszékeit, vegyianyag gyártó műhelyeket és laboratóriumokat illetve nanotechnikai gyártót is bevon. Az újonnan kifejlesztett waxokat először a versenysportban tesztelik és alkalmazzák. A kifejlesztéstől a piacrakerülésig átlagosan öt síszezon telik el, ami idő alatt az esetleges hibákat javítják, fejlesztik az újonnan kifejlesztett anyagban.

Bemutatásra került a cég egyedi wax keverési javaslattáblázata, ahol nem csupán a hó hőmérsékletét, hanem a hó nedvességtartalmát is figyelembe vették. Szilárd, folyékony és poralapú waxok is felhasználásra kerültek a gyakorlatban előadott sílécwaxolási bemutatón.

Összességében elmondható, hogy Franz Nemeth személyében olyan előadót láthatott vendégül a TF, aki szinte bensőséges kapcsolatot ápol a gondjaira bízott sílécekkel, azokat szerkezeti mélységükig ismeri. Az előadó a sízés fortélyaival is tisztában van, ezen felül a gyakorlati bemutatón a mintegy negyven fős érdeklődő közönség megtapasztalhatta, ahogyan a mester szinte művészi érzékenységgel és könnyedséggel képes a sílécet élezni, waxolni, miközben a közönséget is bevonja az előadásba, melybe sikerült számos humoros elemet is csempésznie.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.