Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Befejeződött a gyepsí világbajnokság Iránban

2005.09.14. Bata Attila

Befejeződött a gyepsí  világbajnokság Iránban Szeptember 7-9 között rendezték meg a negyedik gyepsí világbajnokságot Iránban. Először is, milyen lehet Iránban síelni, legalább is havon. Most akkor kezdjem el szervezni oda a következő síutat vagy várjak még. A másik ez a gyepsí dolog. Ha lehet síelni füvön, akkor nálunk ez miért nem terjedt el? nem elég?

Szóval először is Irán. Legutóbb az a hír jött onnan, hogy fanatikusok a helyi vallási ünnep alkalmával nehezményezték, hogy ezen a szent napon egyesek síelni akarnak, amikor minden zárva tart országszerte. Ezt a szokásos temperamentummal és vehemenciával képviselték a főleg külföldiekből álló síelőkkel szemben. Mivel egy ilyen meccs az összes fogadóirodában egyesélyes lenne, a síelők szépen összepakoltak és hazamentek. Ez egy extrém példa volt, a legtöbb külföldi síelő inkább kedvező tapasztalatiról számol be utólag.

Az ország egyik legnépszerűbb síterepe Dinzin, amely 2-3 órás autóútra van a fővárostól északra. Itt rendezték a gyepsí világbajnokságot is. A terepet 1969-ben kezdték el fejleszteni, a francia mintát követve, a sípályák aljához húzták fel a hatalmas épületeket. A francia hatás itt véget is ért, mert a hatalmas, szürke, ormótlan betonépületek mai látványa esztétikai szempontból szoros versenyt vívhatna néhány egykoron szebb napokat látott hazai ipari fellegvár infrastruktúrájával.

Ezeket az apróságokat könnyen el lehet felejteni az olcsó napijegyárak, változatos tájak, hóbiztos pályák, és a mérsékelt árak mellett, és ne feledjük: állítólag a világ 40 legmagasabb síterepének egyikén csúszhatunk (2650-3600m). Nos ide sereglettek a világ legjobb gyepsíelői, hogy részt vegyenek a sportág negyedik világbajnokságán. A gyepsí a nemzetközi sí szövetség által is hivatalosan elismert szakág, versenyrendszere hasonlít a havas testvérére.

Itt is van szlalom, óriás-műlesiklás és Super-G. A gyepsí mérete is a versenytípustól függ. Általában 85 cm hosszú a sztenderd férfi szlalomléc, és 100 cm a Super G, ezek a versenylécek, amatőrök általában rövidebb léceket használnak. Itt is fontos a ruházat, a bakancs felett nem árt a lábvédő hosszúnadrág a felverődő fűszálak ellen és esni sem élmény rövid nadrágban. A magyarországi lehetőségről információ található a gyepsí fórumban.

A verseny végül is nem hozott meglepetést. A sport nagyhatalmai, az alpesi országok, valamint Csehország legjobbjai szerezték meg az első helyezéseket. Aki több információhoz szeretne jutni a gyepsí vagy Irán tekintetében, azoknak most (is!) javaslom, hogy böngésszenek a kapcsolódó oldalakon.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.