Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tiltakozások után átépítették a női olimpiai lesiklópályát

2005.09.20. Bata Attila

A 2006-os torinói Téli Olimpia szervezői végül is beadták a derekukat, és átdózeroltatták a nők Super-G és lesikló versenyeinek otthont adó pályát. A tavalyi tesztversenyek után a női versenyzők, a német Hilde Gerg vezetésével petíciót nyújtottak be a szervezőbizottsághoz, amelyben követelték, hogy a női versenyek színhelyét tegyék át oda, ahol a férfiak versenyeznek, mert a számukra kijelölt pálya az Olimpia színvonalához képest komolytalanul könnyű, szintkülönbség nélküli, és a legkisebb kihívást sem jelenti a versenyzőknek.

Az egész ott kezdődött, hogy a tavalyi Világ Kupa futam után a német Hilde Gerg szóvá tette, hogy ha ezen a pályán lesznek a női versenyek az Olimpián, akkor nem a valódi tudás fog dönteni, hiszen a pálya túlságosan könnyű és meglehetősen lapos. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szervezőket nem nagyon érdekelte egy pár síelőnő kritikai észrevétele és úgy gondolták, hogy az élet sokkal könnyebb lesz, ha minden marad az eredeti terveknek megfelelően, majdcsak leállnak a tiltakozók.

A szervezők ezen számítása nem jött be. Kissé alábecsülték Gerg szervező és rábeszélő képességeit, akinek hónapok alatt szinte mindenkit sikerült maga mellé állítania, aki számít a női síelésben. Petíciót szándékozott benyújtani, amelyben azt követelte, hogy a lapos San Sicario pálya helyett a nők is a szomszédos Sestriere-ben versenyezzenek, ahol a férfi versenyeket is rendezik. A petíción szépen gyűltek az aláírások, egyedül az olaszok nem írták alá, akik Gerg elmondása szerint rokonszenveztek a követeléssel, de nem akartak saját hazájuk sí szövetségével és szervezőbizottságával szembefordulni.

A szervezők továbbra sem akarták máshová vinni a női versenyeket, inkább felajánlották, hogy buldózerekkel kicsit átformálják a pályát, kialakítanak egy-két meredekebb lejtőt és beépítenek egy pár ugratót is. Az olasz szervezők magatartása is érthető, hiszen egy olimpián általában két hét alatt kell az összes alpesi számot megrendezni. Amennyiben az összes versenyt egy helyszínen rendezik, akkor egy-két versenyre alkalmatlan nap teljesen felboríthatja a menetrendet. Hasonló vita előzte meg egyébként az 1994-es lillehammeri Olimpia gyors számait is. Akkor eldőlt, hogy a női és férfi lesiklók ugyanazon a pályán fognak majd versenyezni, amikor az Olimpia előtt két héttel Garmisch-Partenkirchenben egy VK lesikló versenyen, ahol a nők és a férfiak ugyanazon a pályáján versenyeztek az osztrák Uli Maier halálos balesetet szenvedett. Az eset után a szervezők, a rendelkezésre álló rövid idő ellenére úgy döntöttek, hogy mégis külön rendezik a férfi és női versenyeket.

A szervező bizottság augusztus elejére öt új ugratót épített a pálya vonalába, valamint egy új kanyar nyomvonalát alakították ki. A munkálatokat azóta megtekintették és elfogadták a FIS vezető ellenőrei is. A pálya mellett jelenleg is folyik egy új lift építése, amelynek az átadása decemberre várható. Az új felvonó segítségével a női versenyzők az olimpiai faluból egyből a versenypályához tudnak majd liftezni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.