Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Továbbra sem találják az eltűnt kutatókat a Déli sarkon

2005.09.23. Bata Attila

Négy speciálisan kiképzett argentin kommandóst dobtak le ejtőernyővel és sítalpakon, hogy megmentsenek két argentint a Déli sarkon. A szerencsétlenül járt páros egy gleccseren hajtott át egy motoros szánnal és hirtelen beszakadt alattuk a jég és egy legalább 30 méter mély szakadékba zuhantak.

A két argentin, egy tudós és egy tengerész éppen a Collins gleccseren vágott át motorosszánnal egy csoport élén szombaton, amikor egy mély nyílásba zuhantak. Az őket követő kollégáik szerencsésebben megúszták, mert őket vasárnap sikerült kimenteni a szakadék széléről, a mélybe zuhant két argentinnal azonban megszakadt minden kapcsolat.

Az elit kommandó tagjai kedden érkeztek meg a színhelyre kötelekkel, jégcsákánnyal és speciális felszerelésekkel, hogy lemásszanak a szakadékba. A négyfős csapatot Buenos Airesből küldték a helyszínre, akik a megfelelő biztonsági intézkedések mellett azonnal leereszkedtek a szakadékba. A parancsnokuk szerint, ha nem sikerül hamarosan a felszínre hozni őket, akkor szinte semmi esély sem marad a megmenekülésükre, ugyanis már több mint 70 órája vannak a jégveremben.

Bár mindketten az extrém időjárási viszonyoknak megfelelő ruházatot viseltek, de lehetséges, hogy esés közben megsérültek és a hőmérséklet is tartósan jóval fagypont alatt van. A kedvezőtlen időjárás hátráltatta a mentési munkálatokat, a helikopter hétfőn egész nap nem tudott leszállni a közelben. Az argentin újságok szerint a csapat éppen az uruguayi táborból tartott az argentin táborba, amikor a baleset bekövetkezett.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.