Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új síközpontot építenének Kelet-Szlovákiában

2005.09.25. Bata Attila

Új síközpontot építenének  Kelet-Szlovákiában Egy újabb esetleges síterep építéséről kaptunk hírt északi szomszédainktól. Néhány befektető Szlovákia egyik legelmaradottabb és legszegényebb részén a kelet-szlovák Presov (Eperjes) régióban szándékozik felépíteni egy síközpontot.

A turisztikai projekt megvalósítása nagyléptű fejlesztéseket igényel és ehhez nem kevés pénzre lesz szüksége az ambiciózus konzorciumnak. Terveik szerint 3 és fél milliárd koronát (22.7 milliárd forint) fordítnának új pályák és liftek építésére a Vihorlat térségében. (Az összeg nagysága elgondolkodtató, a hír a Pravda szlovák napilapra hivatkozik ahol ez az összeg szerepel. Közlik az összeget euróban is, amely 90 millió és az megfelel három és fél milliárd szlovák koronának.)

A befektetők helyszínválasztásában nagy súllyal nyomott a latba, hogy a környék hátrányos helyzete miatt reményük szerint jelentős anyagi támogatásokra számíthatnának. Reményeik szerint mind az EU alapokból, mind pedig a szlovák kormánytól is kapnak majd pénzügyi hozzájárulást. Ezen felül a vállakozás azt ígéri, hogy közvetlenül 1200 munkahelyet teremt a környéken.

Ebben nagyon bízik a szomszédos falu, Zemplínske Hámre (Józsefhámor) polgármestere is. A falu az 1076 méteres hegy alatt fekszik, Kassától mintegy 110 kilométerre keletre. Légvonalban innen már csak 30 kilométer az ukrán határ. A nagy kérdés, mint akármelyik nagyobb turisztikai projekttel kapcsolatban, akár nálunk vagy bárhol Európában, hogy mit szólnak majd ehhez a környezetvédők. A területet ún. második szintű környezetvédelmi osztályba sorolták, ami már így előzetesen sem sok jót ígér. A helyi környezetvédő egylet (CHKO) vezetője máris ellenzi a tervet. Ladislav Rovnák szerint, ha a terv megvalósul, akkor az egyedülálló természeti terület el fog pusztulni.

A Vihorlat hegység egyébként is, a Magas Tátra után, a második természeti terület Szlovákiában abban a tekintetben, hogy mennyi vita és peres eljárás van a fejlesztők és a környezetvédők között. A fejlesztőkre nagyon nehéz küzdelem vár majd, ha létre akarják hozni ezt a nagyszabású turisztikai beruházást.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.