Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

1000 újabb hóágyúval fejleszt az amerikai síterep

2024.10.15. Bata Attila

Óriási fejlesztéseket jelentett be az egyesült államokbeli Killington síterepe. Új felvonókat építenek, és a következő 2 évben ezer darab új hóágyút telepítenek a már mostani, szintén tekintélyes számú arzenál mellé. Valószínűleg, ezen a síterepen fog üzemelni a legtöbb hóágyú a világon.
Egy hónappal ezelőtt „robbant a bomba” és bejelentették, hogy a síterepet megvásárolta egy helyi befektetőkből álló csoport. Sem a vételárat, sem az új tulajdonosok teljes névsorát nem jelentették be nyilvánosan, azonban az új tulajdonsok jelentős fejlesztéseket ígértek. Ennek a 30 millió dolláros (11 milliárd forint) tervnek derültek ki a részletei a múlt héten.
Két ülőliftet felújítanak. Egy hatszemélyes érkezik, valamint a jelenlegi kabinost cserélik le egy újabbra. Az előbbi nagyon fontos szerepet játszik a szokásos novemberi világkupa futam megrendezésében és a szintén rengeteg vendéget vonzó tavaszi sífesztiválnál. A szervezők nincsenek könnyű helyzetben az időzítéssel, jelenleg is egyeztetnek az osztrák Doppelmayr céggel, hogy megoldást találjanak az építkezés időszakára és a két esemény minél zavartalanabb lebonyolítására.
Hóágyúk sűrűn egymás mellett "békeidőben"
Hóágyúk sűrűn egymás mellett "békeidőben"
Killington a keleti parti síterepek közé tartozik az USA-ban, nálunk inkább a nyugati partiak az ismertebbek. Az amerikai szupersztár, Mikaela Shiffrin is itt bontogatta a szárnyait és később számos világkupa futamot nyert itt. A nyugati parti versenyekkel ellentétben, itt mindig garantált a teltház és a jó hangulat. Az első vk kupa versenyt 2016-ban rendezték, akkor még október 25-én kezdődött a síszezon is.
Hóágyúk munkában
Hóágyúk munkában
Később egyre enyhébb októberek és novemberek köszöntöttek be, és mindig az utolsó pillanatban sikerült valahogy előkészíteni a pályát. Már ekkor komolyan számítottak a hóágyúkra. Nem bízták a véletlenre. A Superstar pályára 760 méter hosszú szakaszára 120 darab hóágyút telepítettek, a szokásos 15 méter helyett ötméterenként áll egy hóágyú.
Közelről
Közelről
A mostani bejelentés szerint az idén 500, jövőre pedig újabb 500 darab különböző típusú, de alacsony energiafogyasztású hóágyút telepítenek. Ezzel együtt a teljes hóágyúrendszer megújul, a legmodernebb eszközökkel felügyelik a hógyártást és annak hatékonyságát. Jelenleg 2100 hóágyújuk van, ezekből sokat lecserélnek modernebbekre. A projekt végére 2459 darab (fix és mobil) hóágyúval rendelkeznek majd. A síterep nagyságát európai síelőként nem könnyű elképzelni. Az USA-ban jobbára területet adnak meg, ez itt 1977 acres vagyis 8 négyzetkilométernyi síelhető terület. Szerencsére pályahosszt is tudunk: 92 mérföld, vagyis 148 kilométer.
Az idei és a jövő évi terv a hóágyúk telepítésére
Az idei és a jövő évi terv a hóágyúk telepítésére
Ezzel vezető helyen állnak az észak-amerikai síterepek között. Európában csak a sírégiókban találunk több hóágyút. A Dolomitok prospektusa (12 összekötött síterep) 6000 hóágyút ír, a francia 3-völgyben kb. 3000 üzemel. Egyedi síközpontban valószínűleg sehol sem találunk ennyi hókészítő eszközt.
KOMMENTEK
Kis Kovi | 2024.10.15. 17:25
A Green New Deal "őshazája" :)
Egyszer le fog olvadni ez az álszent máz is.
endre77 | 2024.10.15. 20:37
Na ez nagyon kellett ez a hozza szolas.

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
Havazás Előrejelzés
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.