Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Egy éve zuhant le az Alpokban Ötzi megtalálója

2005.10.31. Bata Attila

Egy éve zuhant le az Alpokban  Ötzi megtalálója Pontosan egy évvel ezelőtt találták meg holtan Helmut Simont, több napos keresés után az osztrák Alpokban. Egy helyi vadász pillantotta meg a holttestet a kutatás nyolcadik napján, amikor éppen a keresés felfüggesztését fontolgatta a csapatvezető.
A hatvanhét éves német holtteste a Salzburg melletti Gaiskarkogel csúcs mellett került elő. Simon fedezte fel feleségével együtt 1991-ben az osztrák-olasz határon a több mint 5000 éves múmiát az Alpok gleccserébe fagyva. A mentőcsapat szerint, Simon valószínűleg túrázás közben letért a jelzett ösvényről és száz méter zuhant. Az orvos szerint azonnal meghalt.

A Simon által megtalált és később a völgyről Ötzi névre keresztelt "jégember" a bolzanói múzeumi fő látványossága, mintegy 300.000 látogató keresi fel évente. Simon először azt hitte, hogy csak egy balesetet szenvedett hegymászót talált a gleccseren.

A felfedezés után Simon és felesége keményen harcolt a helyi hatóságokkal, hogy hivatalosan is elismerjék a múmia felfedezőjének. Ezt a célját 2003-ban elérte, de aztán újabb vita alakult ki a megtalálónak járó jutalom ügyében.

Simon korábban vitába keveredett a bolzanoi önkormányzattal. Mivel a település egyik legnépszerűbb turista látványossága az Ötzi múzeum, ezért Simon és felesége mintegy 250.000 dollár jutalomra tartott igényt mint a ritka lelet megtalálója.

Az önkormányzat válaszul 5.000 dollárt ajánlott fel, amelyet Simon nem fogadott el. Ez így kicsit utánaszámolva is kevesebb mint évenként 1 dollár.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástipp
Aparthotel Maso Corto csillagcsillagcsillag
2-6 fős apartmanok a schnalstali kabinos lift alsó állomásától mindössze 200 méterre. Az apartmanok mindegyike teljesen felszerelt. Szolgáltatások: WIFI, sítároló, síkölcsönző, wellness. Akár ellátással is kérhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.