Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ha ez mind hó lett volna! 111 mm eső esett Kékestetőn

2010.09.14.

Ha ez mind hó lett volna! 111 mm eső esett Kékestetőn A hétvégi hatalmas esőzés sok gondot okozott, óriási tócsák, már bokáig érő víz sok helyütt. Csak egy síőrült gondolhat erre: mennyivel más lett volna a helyzet, ha ez mind hó lett volna! Mondjuk a Mátrában, ahol 111 mm csapadékot mértek 48 óra alatt a kékestetői mérőállomáson.
Csütörtök este már komoly feladat elé állította az autósokat az időjárás. Péntek estig, 24 óra alatt, 62 mm esett Kecskeméten, 61 mm Kékestetőn, 43 mm Szolnokon és 42 mm Baján. A környékünkön ezen a napon Szerbiában volt hasonló idő, Kikindán 68 mm, Belgrádban 49 mm hullott.

Péntek estéről szombat estére Kékestetőn ismét 60 mm hullott, ezzel két nap alatt 111 milliméterre nőtt a lehullott csapadék mennyisége. Azt hiszem, decemberben bármikor elfogadnánk egy kétnapos szezonindító havazást. Itt jegyeznénk meg, hogy aki jóban van az égi időjárás-felelősökkel, vagy csak biztos megérzései vannak, az feltétlenül vegyen részt a legújabb játékunkban, amelyben csak azt kell megtippelni, hogy mikor hullik az idén legalább 20 cm hó valamelyik hazai síterepünkön. Természetes a játék nyereményekre megy…

Az idokep.hu meteorológiai portál szerzői és fórumozói is 70-80 mm csapadékról számoltak benne ezen a napon a Mátra alján található településeken, mint pl. Pásztón vagy Gyöngyösön. A hétvégén Budapesten is szépen esett, három nap alatt itt is 84 mm csapadékot mértek. Rajtunk kívül még a Felvidék is szépen ázott, szombaton Losoncon (Lučenec) 41 mm, a Chopok csúcsán pedig 38 mm csapadékot mértek.

A nap szerelmesei a nyár utolsó menedékeit Dél-Európában találhatták meg az előző hétvégén. Törökországban 38 fokban (Adiyaman), Cipruson 36,7 fokban (Nicosia) és Spanyolországban 35,4 fokban (Sevilla) lehetett még kiélvezni a nyár lassan búcsúzó napsugarait.

A tél szerelmeseit azzal tudjuk biztatni, hogy a hétvégén Svédországban és Norvégiában már mínusz 4-5 fokot mértek és Grönland észak-keleti részén az idén először süllyedt mínusz 10 fok alá a hőmérséklet.
KOMMENTEK
garag | 2010.09.14. 07:07
Tényleg! Mennyi lett volna, ha hó lett volna? Ugye nem = 111 mm, mert a hó térfogata a víznél nagyobb, de hányx? Tudja valaki hogy lehet ezt kiszámolni?
bongi | 2010.09.14. 09:29
1mm csapadék kb. 1cm hórétegvastagságnak felel meg, de ezt a levegő és a talaj hőmérséklete, a hópelyhek mérete, összetétele nagyban módosíthatja.
Stani | 2010.09.15. 22:20
Tavaly októberben Brennbergbányán (Sopron vonzáskörzet) is havazott, úgy, hogy előtte pár nappal még papucsos-rövidnadrágos nyárias idő volt.
Agent | 2010.09.16. 10:50
Ha megmarad az időjárás ezen jellege, akkor télen lesz hó bőven:)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Parádsasvári Fakuckó
Aprócska faházikó a Mátrában maximum 4 fő részére fatüzeléses dézsafürdővel! A tetőtérben található a hálószoba, a földszinten kényelmes nappali-étkező, kihúzható kanapéval (2 főre), illetve kis konyha is helyet kap.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Panoráma apartman
6 fős apartman saját wellnessel Parádsasváron. Két, egyenként 3 ágyas szoba, étkező, jól felszerelt konyha és egy fürdőszoba található a házban. Az udvaron elhelyezett fűthető dézsafürdő és szauna remek kikapcsolódást nyújt egy aktív nap után.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Avar Hotel Mátrafüred csillagcsillagcsillagcsillagSuperior
Vendégeink 5 különböző szobatípusból választhatnak, éttermünk svédasztaláról falatozva kulináris élményeket élhetnek át, felfrissülhetnek több mint 1.000 m2-en elterülő wellness oázisunkban, aktív kikapcsolódásként kétpályás bowling pálya és fitness termünk vár.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.