Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

150 síelő rekedt az ülőliften Kreischbergen

2018.01.30. sielok.hu

150 síelő rekedt a Rosenkranz ülőliften tegnap délután a magyar síelők kedvenc síterepén, a Murau közeli Kreischbergen. Hat helikopter, egy csapat hegyimentő és a helyi rendőrség dolgozott a mentésen, mely során minden utast épségben le tudtak hozni a felvonóról.
Ez a kétszemélyes ülőlift állt le Rosenkranzon | Fotó: dudasm
Ez a kétszemélyes ülőlift állt le Rosenkranzon | Fotó: dudasm
2017. január 29-én hétfő délután kb. 14:30-kor állt le a kétszemélyes ülőlift, amit az üzemeltetők nem tudtak újraindítani. A hibát valószínűleg egy elromlott csapágy okozta. Több mint 150 utas ült a székekben, köztük több iskolás csoport. Mindenkit egyesével, kötelek és beülők segítségével eresztettek le a felvonószékekből. A művelet egészen 18 óráig tartott. Szerencsére sérülés nem történt, mindenki épségben megúszta a kellemetlen kalandot. Az eseményről az érintettek beszámoltak a közösségi médiában és fórumunkban is. A kreischbergi lifttársaság intézkedése nagyon gyors és profi volt - nyilatkozta a helyszínről a Montana Tours vezetője, Olasz Imola.
KOMMENTEK
bouquetk | 2018.01.30. 11:43
Van egy jó barátom, aki az ilyen esetek miatt vitt magával mindig 20 méter kötelet.
minerel | 2018.01.30. 12:10
Kemény lett volna Dülferben nyomni :-)
bertazs | 2018.01.30. 13:01
Gyorsan? Ez azért elég relatív. 14.30-tól 18 óráig az 3 és fél óra. Ült már valaki síliften akár egy órát is? Mikor a gyerekeimmel síelek mindig kicsit bennem van, hogy csak nehogy így járjunk. Mondjuk egy 5 éves gyerekkel 3 és fél órát egy síliften...bele sem merek gondolni. És márciusban épp Kreischbergre készülünk...Lehet, hogy viszek kötelet :)
minerel | 2018.01.30. 15:43
3,5 óra alatt ennyi embert leszedni nem gyors?
szaloker | 2018.01.30. 16:21
Akkor beszéljünk konkrétumokról (feleségem és 12 éves gyerkőcöm volt fent tegnap 3 órát):

A tegnapi nap iszonyat meleg volt 5-8 fok körül. A 12 éves fiam 35 kg, nagyon fázós. Fáztak, de nem fagytak meg. Őket végül helikopterrel szedték le így fülig érő szájjal síelt le a végén új élménnyel gazdagodva.

Persze ez mázli, mert -3-5 fokban, szél mellett ez nem lett volna ennyire vicces.

Időben:
13:50-kor állt le a lift
14:50-ig ment a javítási próbálkozás- ezt be is mondták (előző nap is volt egy leállása már a liftnek és hétfő reggel is csak késve tudták indítani karbantartás miatt)

Ekkor mondták be, hogy "nyugi, mindenkit meg fogunk menteni"
15:20 -kor jelentek meg a felvonó alatti csákányosnál az első piros ruhás hegyi mentők (ők az oszlopoktól visszafelé ereszkedve kezdték meg a mentést => a családom természetesen az egyik oszlop után volt pár méterrel, így elvileg maradtak a végére :( )

-Ezután 3-4 helikopter folyamatosan vitte fel a hegyi mentőket a pályához (a lenti parkoló mellett alakítottak ki egy ideiglenes helikopter leszálló helyet)

-Miután fent volt az összes "gyalog" hegyi mentő utána kezdték meg a helikopteres mentést. A feleségemet és a gyerkőcömet elsőnek szedték le. Állítólag ekkor már figyeltek arra is, hogy hol vannak gyerekek.

-A leszedett síelőket 8 fős csoportokban (kaja , pia + adatok felvétele után) egy vezető vezette vissza a pályára egy erdei ösvényen.
Szinte mindenki a saját lábán síelt le ízlés szerint középállomásig vagy akár az aljáig.

- A családom 17:15-re ért le a lenti parkolóba, de volt akit még utánuk mentettek.
-18:00-ra (állítólag) befejezték a mentést


Véleményem szerint egy kicsit sokat variáltak, mire "megrendelték" a mentést. Elképzelhető, hogy ha hideg van, akkor gyorsabban reagáltak volna. Pánik hangulat meg egyáltalán nem volt.
Erzsébet Andrásné Mracskó | 2018.01.30. 22:37
Mi szinte minden évben itt sielünk, most dec.2.től-9.ig voltunk. Ez a felvonó elég régi konstrukció. Nekem is eszembe jutott mi lenne, ha leállna alattunk elég nagy mélység? Talán kellene egy uj felvonó a Rozenkranzhoz is!!!
sunbird | 2018.01.30. 23:35
14.15-kor állt le a lift. Mi 15.00 körül értünk oda, akkor segítették le létrával azokat akik még a völgyállomás közelében voltak és el tudták Őket érni. Ez után kezdtek jönni a helikopterek 2-3 hegyimentőt hoztak egyszerre, vagy 10 x fordultak. 15.50-kor jöttünk el, akkor a konkrét mentés még nem kezdődött el.
| 2018.01.31. 21:37
Soknak tűnik,de 3,5óra nem sok. Azért abba gondoljon bele mindenki hogy a hegymimentőket össze kell szedni, felszerelést fel kell kapniuk,fel kell vinni őket a hegyre. + aki ismeri a kötél technikákat, oké hogy rutinból csinálják de azért mindennek a helyén kell lennie. Nem pottyanhat le valaki, semmiképpen. Szóval respect a mentőknek! (leugrani nem szabad. kötéllel meg akkor probálkozz ha van nálad beülő, karabiner, etc és tudsz ereszkedni.)
Blasius | 2018.02.10. 15:44
Ööö

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
FerienPark Kreischberg
Családbarát üdülőfalu 2-8 fős faházakkal, valamint apartmanokkal a kreischbergi kabinos lift völgyállomásától 4-500 méterre. Központi wellness részleg medencével, szaunákkal és pihenőteremmel. Félpanzió külön rendelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Alpenblick Kreischberg csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított, 4 csillagos szálloda, kb. 600 m-re a kreischbergi kabinos lifttől, félpanziós ellátással. Wellness részleg bel-és kültéri (fűtött) medencével, szaunákkal.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Woody Park csillagcsillagcsillagcsillag
6 új 9 fős hütte a kreischbergi sípályák völgyállomásától 2 km-re. Kétszintes faházak minden igényt kielégítenek, mindegyikben kandalló, szauna és jakuzzi is tartozik!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.