Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Kreischberg: hétvégén újra járhat a lerobbant sílift

2018.01.31. | Frissítve: 2018.02.03. | Szerző: Bata Attila
Nem várt nagy nemzetközi visszhangot kapott a magyarok egyik kedvenc síterepén, az ausztriai Kreischbergben történt sílift műszaki hibája. 150 utas kellett lehozni a liftről, az üzemeltetők még mindig keresik a hiba okát, de reményeik szerint hétvégén már újra beindítanák a kétüléses liftet.
Kép: Osztrák Hadsereg/Huber
h i r d e t é s
Számos külföldi turista rekedt a lerobbant kreischbergi liften, így az ő felvételeik is beszámolóik bejárták a világot, még a BBC és a CNN adásaiba is bekerült az osztrák síterep.

A vizsgálatok természetesen már folynak, próbálják kideríteni mi lehetett a műszaki hiba oka. Tegnap estig csak nagy vonalakban tudtak nyilatkozni az osztrák üzemeltetők, sejtik, hogy melyik egység hibásodott meg, de a pontos okot még nem tudják.

Sokan felvetették, hogy a lift már túl öreg. Az üzemeltetők is tudják, hogy a liftet lassan majd el kell bontaniuk. Gondolkoznak is a lift pótlásán, de konkrét tervek még nincsenek. Attól, hogy a lift öreg, még megfelelt az osztrák előírásoknak.

Idősebbek talán még emlékeznek, hasonló meghibásodás már 2009-ben is történt a Rosenkranz lifttel. Akkor hetvenen rekedtek a liften.

A tegnapi mentéssel kapcsolatban a lifttársaság azt állítja, hogy csak pozitív véleményeket kapott, flottul ment a mentés. Ennek az lehet az oka, hogy a mentőcsapat rendszeresen gyakorol ezen a liften.

Bár a hiba pontos okát még nem tudják, de reményeik szerint a következő hétvégén már ismét járhat a kétüléses lift. Addig húzóliftekkel lehet elérni a hegyoldalt.

Sajnos, hasonló balesetek szinte hetente történnek az Alpok síterepein. Közös bennünk, hogy az ijedtségen kívül, eddig még senkinek sem történt baja.

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, próbáljunk nyugodtak maradni. Az elején azt látjuk, hogy nem történik semmi. Valójában, ezalatt a síterep szakemberei próbálják megjavítani az elromlott berendezést, ha ez lehetséges. Újraindítani a liftet, vagy a modernebbeket olyan állapotba hozni, hogy legalább visszafelé irányban le tudják hozni a székeket vagy kabinokat a völgyállomásra. Így még mindig sokkal egyszerűbb (mindenkinek), mint a helikopteres mentés.
Ha nyilvánvaló, hogy nem lehet életet lehelni a lerobbant liftbe, akkor kezdődik a mentés. Ennek ideje sok mindentől függ, a lift hosszától, a bajbajutott utasok számától, a napszaktól (nappal vagy világosban), de nagy részben az időjárástól.

A kreischbergi leállásnál kedvezően alakultak a körülmények. Nem volt nagy hideg, köd vagy szélvihar. A helikopterek fel tudtak szállni. Így sikerült 150 embert kevesebb, mint három óra alatt lehozni, amely a mentőcsapatnak egy remek teljesítmény, de a liften veszteglőknek egy örökkévalóságnak tűnhetett.

Frissítés

A síterep szombati közleménye szerint vasárnap ismét közlekedik a lift.
2018.01.31. 10:55:01 magnum56
Valóban elég elavult már ez a lift. Jöhetne helyette egy gyors 4 vagy 6 üléses bubis. Az átépítés sem jelentene nagy kiesést, hiszen a csákányos ott van mellette. Vagy ez inkább pénzkérdés?
2018.01.31. 14:59:05 Vazul86
Én ennek ellenére csípem szt a liftet. Hideg, lassú, de romantikus kis darab.
2018.01.31. 20:22:06 minerel
szerintem sokunknak más elképzelése van a romantikáról :-D
2018.01.31. 22:53:38 hubaa
😂
2018.02.01. 00:11:49 Apple csilla
Előző szezonban a liftkezelőkkel jöttem le a hegyről az utolsó lifttel. Ekkor kérdeztem őket, hogy nincs-e tervbe véve a Rosenkranz ülőliftje csere-terv alatt? Azt válaszolták, hogy a nagy szél miatt nem lehet nagyobbra cserélni, ill buborékot sem rátenni.
A következő project a lenti 6 személyes kabinos közeljövőbeni cseréje.
2018.02.01. 21:10:41 sunbird
Szerencse hogy nem ma történt. Havazik és a Rosenkranzon iszonyú szél fújt egész nap. Csákányossal felmentünk de jöttünk is le gyorsan.
2018.02.01. 22:56:06 JZ
Azért 3 órát ülni a kétűlésesen még jó időben sem élvezet, nem tudom lehet-e ilyen esetben kártérítést kérni, ami szerintem a minimum lenne
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »