Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

1917 km 40 nap alatt: a világ leghosszabb sítúrája

2018.03.22. | Szerző: Bata Attila
Március 17-én elindult Bécs mellől a világ leghosszabb sítúrája. Ha csak a számokat nézzük, már akkor is hihetetlen az egész. A címben említett 1917 kilométernyi úthoz 85 ezer méter szintkülönbség tartozik. A cél, hogy 40 nap alatt, pihenőnap nélkül, teljesítsék a távot, egy nappal megdöntve a korábbi rekordot.
A távot 1971-ben már teljesítették. Akkor négy osztrák hegyivezető 41 nap alatt tette meg a távot. A táv igazi klasszikus, az ausztriai Rax környékéről indul és egészen Nizzáig tart. Közben megmásszák az Alpok ismertebb csúcsait. Nehézségére jellemző, hogy a 47 évvel ezelőtti siker után senki sem próbálta meg újra. Egyrészt túl nehéznek tartották, másrészt, akik szerették volna, azoknak eddig nem sikerült összegyűjteni a pénzt hozzá.

A túra egykor és most
Ezúttal a Red Bull csapatot toborzott, és egy hétfős csapat vág át az Alpokon, érintve olyan csúcsokat, mint a Grossglockner (3798 m), a Piz Palü (3900 m), a Dufourspitze (4634 m) és természetesen a Mont Blanc (4810 m).

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A csapat szombaton elindult, azóta az ötödik napot tapossa. Csak ízelítőül: a második napon 62 kilométert és 3300 méter szintmagasságot tettek meg. Átlagban naponta kb. 50 kilométert és 2200 méter szintet kell leküzdeniük bármilyen időjárási viszonyok között. Mindezt pihenőnap nélkül. A napokra lebontott túraterv itt található.

A cél az 1971-es rekord megdöntése. Azt a mostani csapat tagjai is elismerik, hogy 47 évvel ezelőtt papír térképekkel, az akkori felszerelésekkel, megbízható időjárás előrejelzések hiányában az akkori csapatnak nehezebb dolga volt.

A nagy túráról film is készül, amelyet jövőre mutatnak be. 
2018.03.22. 10:28:05 bouquetk
Ok elismerem őket, de nekem sokkal szimpatikusabb Salamon Márk szóló sítúrája Innsbrucktól a Mont Blanc-ig.
Szólj hozzá Te is!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »