Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Novemberi tél 70-80 cm friss hóval a hegyekben

2006.11.03.

Drasztikusan megváltozott az időjárás egész Európában az előző napokban. Szinte egy nap alatt 20 fokkal csökkent a hőmérséklet és megérkezett az első havazás. A környező országok síterepei fehérbe borultak, de a frissen esett hó még síelésre nem alkalmas.

Míg a múlt héten Vorarlberg tartományban a +30 fokot környékezték a hőmérők, addig most ugyanott kemény mínuszok tombolnak, és kitartóan havazik. De nem csak itt, hanem Ausztria többi tartományában is; Saalbachban eddig 70 cm hó esett, még ezt is felülmúlja Gosau/Dachstein West, ahol 80 cm-t mérnek. Néhol már a hóágyúkat is bekapcsolták, Schladmingon már szerda óta folyamatosan üzemelnek.

A havazás átterjedt egész Ausztriára. Bécsből is hózáporokat jelentettek. Érdekesség, hogy Gmunden volt a legalacsonyabban (427 m) fekvő település, ahol havazott. Salzburg tartomány további terepein is tekintélyes mennyiségű hó esett. Sonnblick-en 40 cm friss havat mértek, míg a Zell am See melletti Schmittenhöhe terepére 35 cm hó hullott. A Ski-Amade különböző síterepeiről 5-25 cm vastag friss hóréteget jelentettek.

Alsó-Ausztriában szintén több síterepen állnak bevetésre készen a hóágyúk, de egyelőre csak Hochkar kapcsolta be őket. A határközeli síközpontok folyamatosan hozzák nyilvánosságra a tervezett szezonkezdés időpontjait

A tél első támadását leginkább Észak-Európa szenvedte meg. A viharos szél komoly útakadályokat épített a frissen lehullott 20-30 cm hóból. Finnországban mínusz 5 és mínusz 10 fok közé süllyedt a hőmérséklet. Lappföldön már mínusz 20 fokot mérnek. Az egész országot beborító havazás bíztató lehet a sírajongóknak, ugyanis a következő hétvégén itt rendezik meg a Világkupa futamokat.

Németországban keddről szerdára 20 fokot zuhant a hőmérséklet és a németek már ízelítőt kaphattak az idei télből. Jó hír, hogy 40 cm friss hó hullott a Zugspitze környékén, ami azt jelentheti, hogy a november közepére tervezett idénykezdetnek egyre több realitása van.

Talán az olaszok jártak a legrosszabbul a hirtelen beköszöntött hideg idővel, ugyanis oda csak a hideg jutott, havazás nem nagyon. A Dolomitokban számos helyről jelentettek mínusz 20 fokhoz közeli hőmérsékleteket és 80-100 km/órás viharos széllökéseket. A magasabban fekvő helyeken összesen egy-két centiméternyi friss hó esett.

Szlovákiában is beköszöntött a tél. A webkamerákon jól látható, hogy befehéredett az Alacsony-Tátra, a Magas-Tátra és még az alacsonyabban fekvő Donovaly mindkét oldala is fehérlik a frissen hullott hónak köszönhetően. A hó természetesen síelésre még nem alkalmas, de látványnak így november elején azért nem rossz.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.