Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Most már figyelmesebben építenek síterepet a bolgárok

2006.12.13.

Most már figyelmesebben építenek síterepet a bolgárok Bulgária kiemelt figyelmet fordít az országba irányuló téli és nyári turizmus fellendítésére. További hatalmas bevételeket remélnek az ideérkező külföldi vendégektől és vállalkozásoktól.
A múltban számos példa volt rá, hogy szinte ész nélkül, gyakran átgondolatlanul folytak az építkezések. Most talán tanultak a hibákból.

Először a tengerpart átgondolatlan beépítése okozott károkat. Szinte mindenki oda építkezhetett ahová akart, hatástanulmányok és átfogó tervek nem készültek. Ez a fejetlenség átragadt a síterepek építésére is. Banszkó például úgy épült fel, hogy elfelejtettek a megnövekedett igényeket is elbíró elektromos és vízhálózatot kiépíteni. Így az előző szezonban nem igazán turistacsalogató volt a gyakori áramszünet és vízhiány. Most utólag már nagyon nehéz kiépíteni az elmaradt beruházásokat.

Mindezekből tanult a bolgár állam és feltehetően az ír befektetők is, akik a Banszkó melletti Dobrinishte falut nézték ki, amely tökéletesen megfelel egy 45 kilométernyi sípályával rendelkező síterep kialakítására. Az állam vállalta, hogy már előre megépíti a szükséges infrastruktúrát és most a síterephez vezető rendes közút is el fog készülni. A külföldiek pedig nyugodtan építsenek lifteket, sípályákat és szálláshelyeket, de abból ne legyen több tízezer ágynál.

Ezek a feltételek első olvasatban nem tűnnek kivitelezhetetlennek, de a hatalmas fejlesztési lázban égő bolgár síipar most tud először ilyen feltételekkel egy beruházást elindítani. Az könnyen megjósolható, hogy a síterep nagy sláger lesz, hiszen biztosan összekötik Banszkóval, amely jelenleg a legfejlettebb síterep a volt szocialista ország pályái közül. Hamarosan megkezdik a harmadik környékbeli síterep munkálatait is, így 4-5 éven belül egy európai viszonylatban is figyelemreméltó síterep alakulhat majd ki.

Szintén Bulgáriához köthető a hír, hogy Tseko Minev, aki Banszkó legnagyobb befektetője és mellesleg a bolgár sí szövetség elnöke megegyezett a magyar állampolgársággal is kacérkodó osztrák síelővel. Ez azt jelenti, hogy ezentúl Kilian Albrecht nem magyar, hanem bolgár színekben versenyez. Reményei szerint már a hétfői Alta Badia-ban rendezendő versenyen is.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.