Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Volt már jobb szezon is a Magas-Tátrában ...

2007.05.12. Bata Attila

Volt már jobb szezon is a Magas-Tátrában ... Múlt hét kedden, amely Szlovákiában piros betűs ünnepnek számít, bezárta kapuit a Magas-Tátra legtovább üzemelő síterepe is. Hiába esett még 20 cm friss hó május első hétvégéjén, a Lomnici nyereg is kénytelen volt behódolni a korai nyárnak. Nézzük röviden, milyen is volt ez a szezon a Magas-Tátrában?

Eltelt egy év, és újra nem történt semmi fejlesztés pályákon. Persze ezt előre is lehetett látni, hogy amíg nem készül el a Magas-Tátrára vonatkozó területi szabályozás, addig itt nem sok változás lesz. Új pályákat és lifteket tilos építeni, így a fejlesztések rovatban csak annyi kerülhet, hogy felújítottak néhány illemhelyet, kicserélték a pályák világítását, és eddig nem tapasztalt kombinációkkal kínálták a megdrágult síbérleteket.

Az osztrák és a közelebbi szlovák terepek számos egykori megrögzött tátrai síelőt csábítanak el a Magas-Tátrától, amely lassan egyre inkább nyári turistacélpont lesz, de azért még az idei március 15-én tele voltak a parkolók magyar rendszámú járművekkel. A korábbi szélvihar utáni helyreállítást továbbra is állandó viták kísérik. Környezetvédők csapnak össze a rendőrökkel, és közben az idei szezont sem úsztuk meg erdőtűz nélkül.

Pedig igazán állomszerűen kezdődött a szezon. A csorba-tavi pálya már november 11-én hatvan centi hóval várta a szezon első síelőit. Az időjárás valószínűleg nem olvasta a globális felmelegedésről szóló híreket, mert ilyen korán még sosem lehetett síelni Szlovákiában, mint az idén. Másnap az innen nem messze található Rohács is kinyitott és sokan azt gondolták, hogy megdől a 2002/2003-as szezon rekordja, amikor 175 havas napot számoltak a Csorba-tó mellett.

Aztán Holle anyó hátat fordított a magas-tátrai és a szlovák pályáknak is. Két héttel később már csak néhány korábbi havazásból megmaradt hófolt tartotta magát a sártengerré változott sípályákon. December közepén újra, most már hivatalosan is megnyitotta kapuit a csorba-tavi pálya, ahol enyhe időjárás és hatalmas sorok várták az ide érkezőket.

Karácsony beváltotta a helyi idegenforgalom legrosszabb rémálmait. Szokás szerint a Lomnici nyereg ekkor kezdte meg működését, de a közeli településeken sehol sem lehetett síelni. Csak az ünnepek utánra sikerült annyi havat gyártani a Tátrafüred és Tátralomnic környéki alacsonyabban fekvő pályákon, hogy indulhasson a szezon.

Szinte hihetetlen, de egy újabb hómentes hónap következett. Közben számos alkalommal megdőlt a melegrekord, és egész Szlovákia (velünk együtt) csak várta a nagy havazást. Január végén aztán megindulhatott az igazi szezon. Biztosan kevesen tudnák megmondani, hogy mikor fordult elő utoljára, hogy ekkor járt először a csorba-tavi Szoliszkóra közlekedő sífelvonó! A február és március már nagyjából az átlagos arcát mutatta, de nem tudta kompenzálni a katasztrofális szezonkezdetet. 

A Tátralomnic környéki liftetek üzemeltető TLD szerint az idén 231 ezer bérletet adtak el, amely 12 százalékkal kevesebb a tavalyihoz képest. A komoly bevételkieséshez az is hozzájárult, hogy januárban az erős szél miatt 16 napot nem üzemelt a Tátralomnicról a nyeregbe közlekedő kabinos, így a síelők nem tudtak feljutni a pályákhoz, ahol pedig remek hóviszonyok várták volna őket.

Az üzemeltetők szerint sikeresen vizsgázott az új hatnapos bérlet, amely érvényes volt a csorba-tavi pályákra is. Az adatok szerint 4180 darabot értékesítettek belőle az idén. A külföldi vendégek között már nem mi számítunk a legjelentősebbnek. Az idén a lengyelek, az ukránok, az oroszok és a balti államok turistái keresték fel a legnagyobb számban a magas-tátrai síterepeket.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.