Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Igazi téli arcát mutatja az Ausztrál Alpok

2007.07.08. Stánicz Balázs

Igazi téli arcát mutatja az Ausztrál Alpok Igazi téli arcát mutatja az Ausztrál Alpok. Az elmúlt hét nap során Perisher Blue síterepén közel 70 cm hó hullott. Az intenzív havazásoknak köszönhetően több ausztrál síparadicsomban már elérte, sőt néhol meg is haladta a hóréteg vastagsága a mágikus egy métert!

Jelenleg a Victoria állambeli Hotham az éllovas, ahol 125 cm-t mutatnak a hómércék, de a közeli Falls Creek sem panaszkodhat; itt 110 cm hó várja a téli sportolókat.

Perisher Blue-n az összes sífelvonó üzemel, ez 49 liftet jelent közel 1250 hektáros (!) területen. A helyiek szerint évek óta nem volt ilyen kitűnő síszezon az ottani hegyekben, főleg a tavalyi, már-már katasztrófafilmekbe illő idény után egy igazi megváltás a 2007-es év.

Ami a folytatást illeti az elkövetkező egy-két napon további kisebb-nagyobb havazásokkal lehet számolni, majd utána egy markáns hidegfront éri el a térséget, ami száraz, de igen hideg levegőt hoz, vagyis a lehető legjobb időt a műhó készítésére.

Mellesleg, az eddigi ausztrál tél nem csak a vastag hótakarójával tűnik ki, hanem meglehetősen alacsony hőmérsékleteivel is. Az elmúlt hetekben nem egyszer mértek -9 C fokot a victoriai síközpontokban (az Ausztrál Alpok magasabb részein -10, -12 C fok körüli hőmérsékletek is előfordultak). Ez arrafelé igencsak szokatlan - különösen, hogy két-három héten belül többször is megismétlődött-, mivel többnyire nulla fok körüli hőfokok a jellemzőek.

A "szomszédos" Új-Zélandon június 20. után érkeztek meg a várva várt hófelhők, átlagosan 40 cm friss havat hoztak az ottani síterepekre, de a völgyekbe is jutott úgy 20 cm. A helyiek végre fellégeztek, hiszen eddig jóformán csak a hóágyúkból érkezett a fehér molekula, igaz azokból igen bőkezűen. A Snow Parkban kizárólag a hóágyúkkal két méteres hóréteget sikerült varázsolni!

Az öröm azonban csak néhány napig tartott, hiszen a hófelhők után fekete esőfelhők tornyosultak az új-zélandi hegyek fölött, és 2000 méterig szinte mindent eláztattak. Július elején ismételten fordult a kocka és több helyütt 40 cm-es friss hó hullott alább.

A legjobb havat azonban az északi szigeten fekvő Mt Ruapehu két síterepén, Whakapapán és Turoán találjuk; itt 80 és 135 cm között váltakozik a hó vastagsága; ráadásul a két síparadicsomot a pár héttel ezelőtti esőzés is elkerülte.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.